Upper seviyeye yakın birisi için, YDS tam doğru kıstas sayılmaz ama YDS’den X puan üstü seviyeye ulaşıldığında bu bahsettiğim sadeleştirilmemiş, orijinal dilden roman ya da çok tekniğe girmeyen genel kitapları terlemeden, sözlüğe bakmadan büyük çoğunluğunu anlayarak okuyabilme aşamasına ne kadar zamanda ve daha somut ifadeyle kaç puan düzeyinden sonra gelinir? Konuşup dinleyebilmek için Amerika’da bile 10 seneden fazla yaşansa orta seviyeye zor gelindiğini okudum ama öncelik okuyup yazabilmek şimdilik




 

Dediğiniz gibi YDS doğru bir kıstas değil ama 90 üstü diyebilirim. Hadi biraz daha insaflı davranayım, 85 ve üstü. Bu arada naçizane bir şey eklemek isterim. İngilizce okurken her zaman bilmediğiniz sözcük çıkabilir. Ne kadar iyi İngilizce bilirseniz bunu tüketmenin yolu yok. Zira İngilizce dediğimiz dil dünyanın en zengin sözvarlığına sahip dili. Sürekli de yeni sözcükler ekleniyor. Ayrıca uzmanlık alanlarına göre kullanılan sözcükler çok farklılaşabiliyor. Bu sebeple İngilizce bir metni okurken sözlüğe bakmak yerine metnin bağlamından sözcüğün anlamını tahmin etmeye, daha doğrusu sözcüğe odaklanmayıp sözcüğün içinde geçtiği cümleyi anlamaya çalışın. Bu alışkanlığı geliştirirseniz çok faydasını görürsünüz.

Edit: 10 yıl ABD’de yaşansa bile orta seviyeye zor gelinir diyen çok fena sallamış.

microfiction

@microfiction +1, bu 10 yıl meselesi biraz görece, almanya'da 20 yıl kalıp almanca konuşamayan da var neticede. ama istekliysen ve öğrenmeye açıksan 10 yıl çok uzun bir süre.

night train

Kitabından kitabına değişir aslında. İngilizce, daha sabun köpüğü kitaplar okuyacaksanız, çok da zorlanmazsınız ama ben edebi eser okuyacağım diyorsanız, Shakespeare'nin eserlerinin orijinallerini okuyacağım diyorsanız, bu yıllarınızı alabilir. Kİlit nokta, her kelimeyi sözlükten bakıp okumak yerine, içerikten kelimeyi tahmin ederek, kendini sıkmadan, çok kitap okumak.

PhoenixRising

"Konuşup dinleyebilmek için Amerika’da bile 10 seneden fazla yaşansa orta seviyeye zor gelindiğini okudum"

Kim diyor bunu ?

Ayrıca kitap okumanın herhangi bir X sınavı ile hiçbir alakası olmaz, olamaz. Kitap bambaşka bir şey.

Avoiding The Puddle

kendimden örnek vereyim. ilk girdiğim yds'den 83 aldım. sınav sonucu açıklandıktan sonra da gaza gelip vonnegut'ın şampiyonların kahvaltısı kitabını aldım ve 1 hafta gibi bir sürede bitirdim. sonra birkaç young adult kitabı okudum john green vb. o zamanın popüler yazarları işte. young adult tekniğe girmeyen, genel günlük terimlerin çokca yer aldığı kitaplar.
"Amerika’da bile 10 seneden fazla yaşansa orta seviyeye zor gelindiğini okudum" japonca ve japonya deseniz neyse de amerikan ingilizcesi o kadar zor değil.

ganbatte

ingilizce öğretmenliği konusunda yüksek lisans yapan yapan öğretmeninin makale okuyup yazmasına rağmen harry potter dışında ingilice kitap okumadığını öğrenmiştim. hem de okulu derece yaparak bitirmiş.

bence bunu karşılaştırma olarak alma ve yapmak istediğini şimdiden yapmaya başla. özellikle tom sawyer gibi kitapları orijinalinden oku.

www.fluentu.com

bu kitaplardan başlayabilirsin.

bir de bu kitaplar hakkında youtube'da ya da edebiyat inceleme sitelerinden kitaplar hakkında şeyler oku neye nereye ne kadar dikkat etmen gerektiğini bu sitelerdeki metinlerden kaparsın diye düşünüyorum.

hoot
1

mobil görünümden çık