bizim veya uzak doğulaların türekip tüketmemek için gerekçelerimiz var ama. Avrupalılarda sorun nedir?




 

fakir değiller, evcil hayvan ve dost olarak görüyorlar, aralarında bağ kurmuşlar bizim gibi.

diffarentiationation

Lezzetli ve kaliteli et bol ve ucuzken niye ev hayvanı ve arkadaş olarak gördükleri kedi köpekleri yesinler ki.

Ha ama kıtlık olur, inekler koyunlar domuzlar telef olur o zaman yerler muhtemelen.

crown

Uzak doğuda kedi yeniyor yanlış biliyorsunuz.

kullanıcıadımbuolsun

Köpek yiyenler de mevcut benzer şekilde. Uzak doğunun gerekçesi ne olmalı ki bu hayvanları tüketmemek için?

kullanıcıadımbuolsun

bunun birkac nedeni var:

birincisi; insanoglu genelde etobur hayvanlari tuketmez. cunku canlilar besin zincirinde her tükettikleri besin ile vucutlarina bir miktar agir metal ve parazit alirlar. tabi bunlarin vucuttan atilmalari zor oldugu icin bunlar vucutta birikir. bir inek bu maddeleri az bir miktarda bitkilerden alir ve vucudunda biriktirir. sonra biz ise inek eti tuketirken bu agir metal miktarini kendimize tasimis oluruz. ama kopek etobur oldugu vucudunda agir metal biriktiren canlilari tuketmis olur ve cok daha hizli vucudunda agir metal ve parazit depolar. biz kopek yemis olsaydik eger tek seferde o kopegin hayati boyunca vucudunda biriktirdigi agir metal ve paraziti vucudumuza tek seferde almis olur ve buyuk ihtimalle daha az yasardik. eski kabile insanlari da bunu gordu ve bu hayvanlari tuketenmenin lanetli birsey oldugunu dusunduler, nedenini bilmeseler de.

Bunun tek istisnasi ton baligi. Ton baligi diger baliklari tuketir ve vucudunda tukettigi tum baliklarin sahip oldugu kadar hizla civa biriktirir. Biz de ton baligi yedigimizde vucudumuza ciddi oranda tehlikleli civa alma riski ile karsilasiyoruz ki iste bu nedenle ton baligi konserveleri cok ciddi denetlenmesi gerekir.

ikinci buyuk neden ise faydali hayvanlarin ilk once ana faydasindan yararlanmaktir amac. yani kedinin gecmisten gelen asil faydasi fare gibi hastalik tasiyicilari cevreden uzaklastirmak. simdi sen inek yerine kedi yersen, bu fare ile kim mucadele edecek, inek mi? o nedenle inegi tuketip, kediyi sadece kendisine has hizmeti yapmasini saglamak daha mantikli.

tum bunlar nedeniyle besin tuketme aliskanliklarimiz dini nedenlerin yaninda daha cok fayda odakli belirlenmistir ve bu kulturel genlerimize islemistir. bu durumda avrupalilar ile asyalilar arasinda cok farkli degil, sadece kitlik gibi nedenlerden dolayi kucuk oranda farklilasmistir. ornegin asyalilarin bocek veya kopek eti yemesi gibi istisnalar olmustur.

yani ozetle dini nedenlerden dolayi degil saglik ve fayda acisindan bakildigi icin yemiyorlar.

emrahday

Kulturel. Tipki bizdeki gibi. Neyi yedigimiz, yemedigimiz veya nasil yedigimiz, dünyanin her yerindeki yeme aliskanliklari kulturel. Din de burada en buyuk rol oynayan faktor. Cuma gunu hala cogu yaslinin evinde su urunleri pisirilir, kirmizi et tuketilmez mesela.

Avrupa ozellikle Hristiyan ve Yahudi dinlerinin kulturel ogeleri uzerine olusmus bir kita. Temiz olmayan hayvanin eti yenmez denir. Bu kimisi icin kedi, kimisi icin domuz. Hristiyanligin metinlerinde kopek pis bir hayvan olarak geciyor, kani yalayan, kusmugu yalayan... 9 kez Yeni Ahit metninde 32 kez de Eski Ahit metninde kopek kelimesi geciyor.

Eski yahudi evlerinde mumyalanmis kedi bulunuyor mesela. Kopek ve kedi yuzyillardir yerlesik hayatin bir parcasi olmus Avrupa´da. Fonksiyonlari sayesinde yer edinmisler. Savaslarda iletisimi saglamaktan tutun, bira ficisi tasimak icin yetistirilmis ozel kopek cinsleri var.

Bu arada her Avrupali ayni hayvanlari yemiyor. At eti mesela Isvicre´nin ve Almanya´nin belli yerlerinde ozel geleneksel yemektir. Ama bu ulkelerin diger kisimlari icin "igrenc, yemesi dusunulemez, canice" sayilabilir at yemek.

buf-e kür
1

mobil görünümden çık