Sözlükte yüzlerce dalda uzman olan 100 bin insana anında soru sorma fikir alma şansımız var. Mesaj atmasan dahi yüzbinlerce insanın deneyiminden faydalanıyorsun ne gibi mesela fuji dağına çıkmak istiyorsun adam fotograflarla anlatmış. donanımhaber sitesi de çok faydalıydı bu yönden.
Bir fikir almak istediğinde duyuruya soruyorsun o tecrübeyi yaşamış insanlar nokta atışı tavsiye veriyor. Hatta sözlük ve duyuruda dünyanın her ülkesinde insanlar var dünyaya da hakim oluyorsun.
Bu denli sosyal medyanın avantajlarından faydalanacagın bir çağda bazı arkadaşlar sosyal medyayı hiç kullanmıyor. Çoğu arkadaşım insta ya foto yüklemekten ibaret hayatları. Blogla falan da işi yok çoğunun.
En azından bir makale aranıyor duyurusu
Bir kan aranıyor duyurusu
İle bile başka yerden bulamayıp sadece ekşide bulduğum biçok şey oldu. Bir işe gireceğim zaman o işi yapan insanlarla oturdum tanıştım ve tanımasaydım sormasaydım kesinlikle yanlış yapacakmışım.
ÖZETLE
Yukarda sadece bir iki avantajını örnek gösterdim ama onlar gibi yüzlercesi yaşıyoruz. Sözlüklerden Duyurulardan yararlanan insanlar ile yararlanamayan insanlar arasındaki fark, Somali de yaşamakla Gelişmiş bir ülkede yaşamak arasındaki fark gibi geliyor bana.
Siz ne düşünüyorsunuz. Nasıl yaşıyor bu insanlar :)
yüzde yüz katılmasam da katıldığım yerler var. mesela adam oto tamirci piyasayı daha iyi tanıyor ancak buralara yazmıyor. tek alanda uzman. tamam buralarda yetkin insanlar var ama reel hayatta burdaki öneriler tam uyuşmayabiliyor.
bir de sadece okuyan ancak yazmayan katkıda bulunmayan kesim var onlarda gayet yetkin. somali örneği çok acımasız bence.
Sosyal olan ve bu sosyalliği sayesinde çevresi çok geniş olan insanlar var. Telefonu eline alsa numara çevirerek 5 tane avukata ulaşabilecek birisi mesela ne yapsın internet üzerinden alacağı tavsiyeyi? Buradaki bir diğer sıkıntı da kimin kim olduğu belli değil. Kim olduğunu bilmediğin birinden aldığın tavsiye ne kadar güvenilir tartışılır.
artık internet ve telefonlar sayesinde bu işler çok kolay da bu tarz bilgilere önceden de başka mecralarda ulaşılabiliyordu ancak faydalanan ve faydalanmayan insanlar yine vardı. Mesela artık herkes bir yere giderken sözlüğe bakıyor, duyuruya soruyor, youtubeta video izliyor, blogları okuyor falan ama tee seneler önce de kitapçılarda seyahat rehberleri satılırdı. O bilgiyi edinmek isteyen gider onları okurdu. Çevresine sorar gitmiş olanları bulur konuşurdu. Ben hatırlıyorum daha evlerde internet yeni yaygınlaşırken bizde bir kitap vardı basit sağlık bilgileri gibi. Her gün burada sorulan sağlık sorularının herhalde bi yarısına cevap şeklinde. Ne oluyor her zaman bu tarz bilgiden ve imkandan yararlananlar ve yararlanmayanlar var, kimisi sıfırdan teecrübe ediyor. İyi sonuçları da olabilir kötü sonuçları da. Ben mesela bazen artık bir yere gidecek olduğumda araştırmak falan istemiyorum çok. Herkes aynı yerlere gidip aynı şeyleri yapar oldu çünkü. Mesela Pisa'da böyle birkaç büyük sokak vardı, tren istasyonu kule arası akın akın insan gelip gidiyor. O yoldan çıkıp biraz ilerideki sokaklara giriyorsun oralar da çok güzel ama kimse yok. Buraya sorulsa herkes "o ana yolu takip et gidersin" der ama başka yoldan giden de başka tecrübeler ediniyor.
12 yaşından beri internette ve özellikle de sözlükerde yaşayan biriyim. şu an 25 yaşındayım. geriye dönüp baktığımda sözlüğün beni kalıpçı, yaftacı, herhangi birine kıyasla belki iki tane daha fazla fikri irdeleyebilen fakat bunun dışındaki her şeye kendini kapatan, tam aksini düşündüğü halde aslında kendini dışarıya kapatan ve aklında sürekli çeşitli idealler oluşturan birisine dönüştürdüğünü görüyorum. kusura bakma ama sende de aynısını gördüm. sözlük ve duyuru gibi skimsonik iki tane internet sitesini kullanmamayı amma abartmışsın...
"çok şey kaçırıyorlar" dediğin insanlar belki tamamen sosyal yeteneklerine güvenerek bizim öncesinde 355 tane soru sorduğumuz şeyleri hiç dertlenip tasalanmadan kendi yöntemleriyle çözüyorlardır, bunu düşündün mü? biz "gündemde ne var acaba" diye düşünürken ya da sözlükte birbirimizle laf dalaşına giriyorken onlar insanları yaftalamıyordur, gördükleriyle değerlendiriyordur... belki sabah uyanıp "ekşi'ye bakayım" demek yerine mis gibi canları ne istiyorsa onu yapıyorlardır. belki kampa gidiyorlardır mesela. rafting yapıyorlardır ne bileyim. sen bunları yapan insanlardan daha çok ve güzel yaşadığını mı düşünüyorsun?
yanlış anlama, bu siteleri kullanmak zararlı demiyorum. gerçekten ben de buraların çok faydasını gördüm ama iki tane siteye bu kadar önem atfetmek de tuhaf geliyor. ihtiyacı yoksa kullanmıyordur. kimsenin ekşi ve duyuru'ya ihtiyaç duyacağını da düşünmüyorum açıkçası. ben daha rahat geldiği için kullanıyorum şahsen. duyuruda sorup, duyuru olmasa çözüm bulamayacağım problem sayısı bir elin parmağını geçmez ki herhalde 1000'in üzerinde duyurum vardır...
velhasıl hayat böyle bir şey değil. ben günümün %50-60'ını internette geçiririm. "ne yaşadın? sana ne mutluluk verdi?" diye sorarsan aklıma gelen şey okuldan çıkınca arkadaşımla kızılay'da içtiğim bira ve onunla geçirdiğim 2-3 saat olur sadece. internetteki yüzlerce saate karşılık 3-5 saatlik gerçek deneyim (parkta yürüyüş bile olabilir) daha çok mutlu ediyor beni açıkçası. genelde kendimde o enerjiyi bulamadığım için öyle boş boş oturuyorum.
şimdi diyeceksin ki "ben senin gibi aptal olsunlar demedim. faydalanmadan söz ediyorum sadece. günde 10 saat ekşi'de takılmak zorunda değilsin. siteden bunu yapmadan da faydalanabilirsin".
haksız değilsin. gelgelelim, ekşi ve duyuru'ya yüklediğin anlam dolayısıyla bence ben de haksız değilim. bu iki site hakkında böyle düşünen birinin burada çok fazla vakit geçirdiğini veya burayı çok önemsediğini düşünürüm. bence bu çok yanlış. ben de yapıyorum ve hiç memnun değilim. evet bu sitelerden çok şey öğrendim, bu sitelerden çok güzel insanlar tanıdım ama bu potansiyelimi GERÇEK DÜNYADA kullansam biriktireceğim anılar bunun 100 katı olurdu. ekşi'de geçirdiğim vakti başka işlerde kullansaydım çok daha iyi olurdu. falan filan. o açıdan katılmıyorum ben sana, çok abartmışsın.
sözlük artık forum gibi kullanıldığı için buralara pek ihtiyaç duyduklarını zannetmiyorum.
Yoo kaçırmıyorlar. En basitinden Twitter var, reddit var.. Buraları donunda sallarlar. Ekşi ne ya..
Sözlüğün o söylediğin kaliteli hali 7-8 yıl önce bitti zaten. Uzatmaları oynuyor artık, şu an düzenli olarak takip etmem için cuzi bir miktar teklif etmeleri lazım.. Duyuru desen açıldığı zaman breaking bad seviyesinde ise şu an anca arka sokaklar falan. Kullanıcıların en az yarısı çomar ya da çoluk çocuk..
Arkadaşlarım sözlük gibi donanımhaberden bir tık öte olan sikko bir oluşuma ihtiyaç duymayan gayet donanımlı insanlar, sıkıntı senin çevrede anlaşılan.. Gereksiz anlam yüklemişsin, 2019 senesi için çok talihsiz bir tespit olmuş. Yanımda birisi söylese; Egemen Bağışa bakan İmamoğlu ifadesi takınırım yüzüme.. Muhtemelen bu ortamlarla tanışman çok eskilere dayanmıyor
'yüzlerce dalda uzman olan 100 bin insana anında soru sorma fikir alma şansımız var.' bu uzmanlarla istişare edebileceğimiz tek platform ekşi değil yahu!
@ illa sözlük, duyuru şart değil
Genel olarak sosyal medyada diğer insanlarla iletişime geçip fikir almayan insanları kast etmiştim aslında.
Sözlüğün özellikle popüler konularda ve ürünlerde tavsiye alınacak bir yer olduğunu düşünmüyorum. Ortalama bir sinema seyircisi düşünelim. Ortalama seyirciyi tatmin edecek çoğu filme ekşi sözlükte gereksiz yere bok atılıyor. Sırf popüler olduğu için çoğu şeyin hakkı verilmiyor. Ya da muhaliflik taslamak için bir tarafın sadece yanlışları görülürken diğer tarafın yanlışlarını gösteren kişilere ad hominem saldırılarak konu kapatılmaya çalışıyor. Muhaliflik örneğinde twitter da pek farklı değil. Twitter'da Türkler arasından takip edilecek hesap sayısı her geçen gün çoğalıyor bence. Kültür, mimari, edebiyat, siyaset vs. her konuda aklımıza bile gelmeyen şeylerin üzerine kitap yazıldığını görüyoruz. Sadece Medyascope'u takip etmenin bile kişiye yararı olur bence.
Duyuru ise tavsiye konusunda ekşi'ye göre daha rasyonel. En azından bilgisi olmayan insanların yazdığını çok fazla görmüyorum.
Sosyal medya kullanabilmekle alakalı aslında. Milyonlarca insan hiçbir kültürel yarar sağlamadan kullanıyor sosyal medyayı. Ekşi'de gündeme bakmadan, belli yazarların çok eski entrylerini okumak bile faydalı bir eylem.
Amma da abartmışsınız yahu bu duyuru ile sözlüğü. Tamam bazı şeyler katıyor insana ama o kadarda değil.
Duyuruya hem o kadar cevap falanda gelmiyor. Ben bir duyuru açsam, cevap yazacak 1 elin 5 parmağını geçmez.
Millet ifşa falan yapıyor güzel bayanlar ve yakışıklı erkekler arasında cevap yazıyor.Güzel bir kadınsan herkes cevap yazar.
Çoğu burayı anonimliğinden dolayı tercih ediyor. Söyleyemediği anlatamayacağı şeyleri buraya yazıyor.
Bu dediğin kimin umrunda ki...