Çin'in büyüme rakamları ve gelecek projeksiyonlarından yapılan analizlerde hep 10 yıl sonra dünyadaki tek süper güç olacağı söyleniyor. ekonomik rakamlardan yada gelecek öngürülerden ziyade bu durumda nasıl bir dünyaya evriliriz merak ediyorum.

abd öncülüğünde kapitalizm hüküm sürdü yıllarca dünyada. bunun dünyaya özellikle küçük ülkelere zararı çok olsa da genel olarak ekonomik bir kalkınma ve hızlanma oldu tüm dünyada.

peki çin hükümdarlığında dünya nereye gider? açıkçası çokta barış dolu bir dünya görülmüyor ama abd kadar da savaşlara girer mi bilmiyorum. enerji güçlerinde abd kadar sert bir politika ve işgal yoluna giderler mi?

sizce ne olur? ya da bu konuda raporlar araştırmalar varsa okumak / izlemek isterim.

 

dergipark.org.tr

www.mckinsey.com

huaaa çin süper güç müthiş olacak huaa demiyorlar tabi o benim tabirim ama göstergeler şimdiden başbaşa olduğunu ve ilerlerdiğini söylüyor. bir çok risk ve tehlikede var ama benim sormak istediğim dünya üzerinde ki sosyal ve toplumsal etkisi

avatar is back

Duygusuz + 1

Hür teşebbüs olmadan başarılı olunabilseydi, sscb çökmezdi.
En iyi ihtimalle üretirler üretirler orta gelir tuzağında takılır kalırlar. Katma değer yaratan, inovasyon ürünleri illa ki amerika dan çıkar.

prizmatik

kendi halkına yaptıkları ortada, dünyaya neler yapar artık orası hayal gücümüze kalmış. gelenin gideni aratacağına eminim.

night train

Bombok olur.

Trene çelme atan adam

Cinin resmen ele gecirip bastan yarattigi bi asya sehrindeyim. Durum bombok gorunuyor. Anglosakson kaynakli somurgecilik anlayisinda gidilen yerdeki lokal insanlarla guzel iletisim kurma, tabiri caizse dost olma anlayisi varken asyali kaynaklida buradaki otnekte cin ozelinde durum tam tersi diyebiliriz. Gittikleri yerin dili, kulturu vs hic umurlarinda degil. Ingilizceye bile ihtiyaclari yok gibiler ya da umurlarinda degil. Kesinlikle lokal isletmeleri tercih etmiyorlar, alisveris kendi aralarinda hallediyorlar. Ozetle istilaci ve kaba pezevenkler:)

Bir de kimse cine gitmez amerika dururken denmis; adamlarin derdi zaten ulkeye insan cekmek degil tam tersi insan gondermek bu yuzden civar asya ulkelerinde uydu kentler hatta ulkeler insa ediyorlar. Malezyanin basbakani cinli. Hong kong ayri bi mesele ama onumuzde.

justathought

Cin tecavuzcu Coskundur, Amerika ise Nuri Alco. Sonucta ikisinin de vardiklari varacaklari yer ayni.Sadece birinde susleyip pusleme olayi daha gelismis.

Cin, super guc olursa olacaklardan korkalim tamam ama Amerika super guc iken yaptiklarina ne demeliyiz.

turkuaz

çin, kendi sınırları içerisinde kurmuş olduğu kölelik düzeniyle, dünyanın herhangi bir noktasındaki icadı, kısa süre içerisinde kopyalayıp, yüzde biri fiyatına işçilik maliyetiyle seri kopyalamaya dönüştüren bir mekanizma.

yani ucuz işçilik ve kopyalama yetenekleri dışında bir maharetleri yok.

böyle bir mekanizma, eğer dünyanın süper gücü haline gelebiliyorsa, vay o dünyanın haline.

diğer taraftan, çin'in süper güç haline gelmesi demokrasi, insan hakları, evrensel hukuk normları vs açısından tam bir felakettir.

diktatörlük hayali ve beklentisi olan kimi rejimler, çin diktatörlüğünün bu yükselişinden kuşkusuz ki çok büyük güç alacaktır.

sfteses
1

mobil görünümden çık