merhaba. bir öykü yazarken daha önce okuduğumuz bir başka esere ufak bir gönderme yaparsak bu göndermenin üzerine yıldız işareti koymalı mıyız sizce? örneğin ballard'ın 'bilinç eşiğini atlayan adam' isimli bir öyküsü var, biz de yazdığımız öyküde şöyle bir ifadeye yer veriyoruz: "bu yöntem sayesinde bilinç eşiğini atlayabiliyordu..."
bu ifadenin sonuna yıldız konulup altta açıklaması yazılmalı mıdır sizce?



 

bence yazılmamalı. hikayenin akıcılığını bozmamalı.

sinek kral

hikayenin sonunda açıklanabilir. bence de hikayenin akıcılığı bozulmasın

fragile lady

okuyucunun haberdar olmasını istiyorsan koyabilirsin ama pek rastlamadım ben bu tarz göndermelerin yazar tarafından dipnot olarak verildiğine. bilimsel eser yazmıyorsun sonuçta

burya

Hayır konulmaz,
Gönderme başka şeydir, referans vermek başka şeydir.
Göndermeyi açıklamak fıkrasına gülünmeyen adam hasan mezarcı gibi şakayı açıklamaya benzer.

rewlack

benim gibi o referanslari da bilmek ya da ogrenmek isteyen okuyucular konulmasini isteyebilir diye dusunuyorum. ornegin otostopcunun galaksi rehberinin besi bir yerdesinde bu sekildeydi. gondermeleri dipnotta acikliyordu editor notu olarak, ben cok sevmistim o uygulamayi. ara ara ceviri romanlarda da cevirmen notu olarak denk geliyorum mesela yazarin orijinal dilde yaptigi kelime oyunlarinin dipnotta aciklanmasina. bence gayet faydali. istemeyen bakmasin sen koy yine de :)

in vino veritas

metinlerarasılık deniliyor sizin bu dediğinize ve ben okuduklarımın içinde hiçbir yazarın bunu yaparken bir not düştüğünü görmedim.

akademik bir makaleyse zorunlu tabii fakat onu sormuyorsunuz zaten.

belirsiz biri
1

mobil görünümden çık