kredilerin düşmesiyle çatı dubleksi bir ev almak istiyoruz. apartmanın son katında ama apartman dediğim toplam 4 dairelik.

krediyle birlikte konut sigortası da yapılıyor fakat içeriğini tam bilmiyorum. çatı akması durumunda duvarlar, zemin vs. zarar görürse sigorta karşılar mı yoksa eşyaları mı kapsıyor?

çatı tüm apartmana ait bir unsur ama bir yönetim bile yok apartmanda 2 yıllık bina. sigorta karşılamazsa apartman da bize ne derse yasal haklarımız nedir?

 

bunun kesin cevabını sigorta sözleşmesi verir. tümünü okuyun.

the last

Hiçbir hakkınız yok, ayrıca sigorta da karşılamayabilir: Evinizin projelerini, iskanını falan iyi inceleyin. Çatı arası olarak görünen yerler, iskanda da o şekilde bırakılmış ise sigortaya da boşa para vermiş olursunuz.

Kentsel dönüşüm denen ucube işin sonuçları bunlar. Benzer bir evimiz var İstanbul'da. Çatı dubleks. Bizim çatı aktımadı, ama yazın feci sıcak olduğu için izolasyon yaptırmak zorunda kaldık. Sizin apartman gibi aynen yönetim yok. Kendi cebimizden apartmanın çatısını yaptırdık. Ayrıca kendimiz de yaptırmalıyız ki, yarın diğer kat malikleri gelip "çatınıza para verdik, gelip terasınızda mangal yapacağız" deme lüksleri olmasın. Olur olur. Yani siz Ev + Apartmanın çatısı olarak evi alacaksınız. Tüm masrafları sizin üzerinize olacak. Çatıya anten koymak isteyen olursa mesela, siz izin vermeden koyamayacaklar falan.

Ucube ucube işler anasını satıyım ya...

malheiros

Halk sigorta odemedi. gmy sine kadar yazdim. Yok. Full sigorta.

tunaktunaktun

tapu fotokopisi var. kat mülkiyeti alınmış. mesken dubleks yazıyor. bu olumlu sanırım @malheiros

adivar

Sigorta ani ve beklenmedik durumları karşılar. İzolasyon eksikliğine bağlıysa bazı poliçeler kısmen, limitli karşılar. Sizinki önceden başlayıp uzun bir dönem aktıysa karşılamaz.

sarcophagus

Gel buraya, detaylı anlatıyorum:

www.tsb.org.tr

Yangın sigortası genel şartları bunlar. Burayı iyi oku. Yangın sigortası bunu kapsar.

Aşağıya in. Dahili su klozuna. Madde 2’yi oku. Çatıdan bina içine akıntı teminat dahilinde. Ama çatı apartman ortak alanı olduğundan (kat mülkiyeti kanununa göre) senin konutunun sigortası, çatıdaki hasarı karşılamaz. Karşılayamaz. Sen sorumlu değilsin yani. Ha, fırtınadan çatı uçar, çatı yanar; işte o zaman çatı yenilenirken senin poliçen senin payına düşen miktarı karşılar. Arsa payı veya 1/toplam daire sayısı oranında.

Konut poliçelerinde iki ana teminat olur.
1- yangın-bina
2- yangın-eşya

Bina teminatı senin konutunun binaya dahil kıymetlerini temin eder. Parke, duvarlar, duvar boyası, kapı vs

Eşya teminatı ise adı üstünde, eşyalarını yangın genel şartlarındaki klozlara göre teminat altına alır.

Buraya kadar tamam mıyız?

Şimdi gelelim çatı akıntısının sebeplerine, 1- yoğun yağış nedeniyle çatıdan akıntı olması. 2- izolasyon eksikliği nedeniyle çatı akıntısı olması

Linkteki genel şartları incelersen izolasyon eksikliği nedeniyle oluşan hasarların teminat dışı olduğunu göreceksin.

Ancak sigorta şirketleri poliçelere limitli izolasyon klozları ekleyerek bunu da teminat altına alır. Kiminde 500, kiminde 2 bin TL. Değişir. Kimi sadece yağmur ve kar suyunun dış cepheden, pencere-pervaz arasından girmesini karşılar, kimiyse derz aralarından giren suyu, terlemeyi, küflenmeyi vs birçok şeyi karşılar.

Bazı sigorta şirketleri var ki kendi kendine kabaran zemin seramiğini bile teminat dahilinde öder.

Ben bu işi iyi biliyorum gördüğün gibi. Danışmak istersen özelden sor. Anlamadığın yer illa ki olur.

“Full sigorta” diye de bi şey yoktur. Sigorta, sizin para ile ölçülebilen menfaatinizi belli kurallar dahilinde teminat altına alır. O kural ve şartları sağlamayan hasar sigorta teminatına girmez. Sigorta her hasarı her şekilde hiç kesinti yapmadan karşılayacaktır diye bi şey yoktur. Parasını verdiğiniz poliçeleri ve genel şart hükümlerini okuyunuz, okumayanlara okutunuz.

Saygılar, sevgiler.

Delay Fuze
1

mobil görünümden çık