kendim bakıyorum şimdi ama yaşı büyük, okuduğu okul belli olan birisini mi seçmeliyim, yoksa gençlere mi güvenmek lazım? siz nasıl seçtiniz?
Kesinlikle okulu iyi olsun (tirt bir psikoloji bolumu olmasin) maddi anlamda zorlamayacaksa cok genc birine gitmeyin zaten. 35+ daha iyi olur. Onjn disinda klinik yuksek lisansi olsun ve terapi egitimlerini abuk subuk yerlerden almis olmasin. Bu biraz uzman bilgisi gerektiriyor ama yazdiklari yerleri googleayinca bile tirtliklari anlasilabiliyor. Yani kisaca lisansi iyi bir uni, deneyim, iyi egitimler. Bunlar yoksa gidip bosuna zaman tuketmeyin.
Ama gencler icin de soyle olabilir ankaradaki iyi egitim veren klinik yuksek lisanslarinda ucretsiz ya da dusuk ucretle terapi yapan master ogrencileru vardır onlar bir yandan supervizyon aldiklari icin nitelikli bir hizmet vereceklerdir. Onlar da tercih edilebilir.
Lisansı devlet üniversitesinden olsun.
Yüksek lisansı klinik psikoloji alanında olmalı. Yüksek lisansı özel üniversite olabilir çünkü devlette klinik kontenjanı çok az.
Abartılı reklamları ve internet yorumları olan kimseyi tercih etmeyin.
Şu an doktora yapan bir klinik psikolog olarak piyasada güvenilir çok az psikolog var diyebilirim.
@integrative +1 2 sertifika alan ben uzmanım diye ortalıkta geziyor bu sektörde.
Iyi anlasabilecegin biri lazim. En iyi okullari bitirmistir ama kafa uyusmaz, anlasamazsiniz, guven olusmaz.. o zaman o terapiler/randevular hicbi ise yaramaz.
bence nereden mezun olduğunun çok da bir önemi yok. orta yaşlı 40-55 yaş aralığındaki bir psikoloğa giderseniz zaten yaşı gereği ortalama üstü bir okulda okumuştur. çünkü son 10 yılda sikko üniversiteler ve bunların beraberinde psikoloji bölümleri türedi. bu yaş aralığındakiler bu yeni nesil sikko okullar daha kurulmadan mezun olmuştur.
haliyle pskolojide alınan eğitimin niteliği kadar bu eğitimi kişi kendisine ne kadar işlemiş önemli olan burası bence. bir çok kişi tamamiyle hollywood effect denilen dizilerde filmlerde gördükleri çerçeve üzerinde psikoloji okuyor. halen daha puanı yetiyor yetmiyor üzerinden tercihler yapılıyor bu memlekette.
kişi bu meslek benim karakterime ve kişiliğime uygun mu değil mi diye sorgulamadan etraftan bir yerden duyduğu bir paket program çerçevesinde hareket ediyor.
psikolojide konuşmayı dinlemeyi analiz etmeyi bilmeyen mezunlar türüyor özetle. asıl mesele bu.
bu yetileri salt herhangi bir okul sağlayamaz. okulun etkisi kişinin yaptığı doğru tercih sonucunda varlığını gösterebilir ancak. yoksa verilen diploma ve yazan isim sadece bir kağıt parçası ve zaman israfı olmaktan öte gidemez.