Yaklaşık 15 yıllık deneyimli, 41 yaşında bir yazılım geliştiriciyim.
Ortalama bir üniversitenin gıda mühendisliği bölümünden mezun oldum. Yazılım eğitimimi bir sertifika programıyla almıştım. Bilgisayar bilimleri/mühendisliği, yazılım mühendisliği vb bir eğitimim yok. Bu konuda kendimi (teknik ve titr olarak) eksik hissediyorum.
Avrupa'da bir iş bulup orada yaşayabilmeye yetecek bir özgeçmiş ve donanıma sahip olabilmek için mesleğimle ilgili bir diploma almam gerektiğini düşünüyorum/hissediyorum. Bunun için Boğaziçi Ünv. Software Engineering Tezsiz Yüksek Lisans Programı'na başvurdum ve kabul edildim.
Siz benim yerimde olsaydınız ne yapardınız?
- 2 yıl yüksek lisans? (Bana büyük bir özgüven ve donanım katacağını düşünüyorum, ama 2 yıl daha yaşlanmış olacağım - gerçi oransal olarak pek bir değişim olmayacak =/)
- Yoksa okulu bir kenara bırakıp Avrupa'da iş bulma konusunda ısrar? (Bunun kolay olmayacağını düşünüyorum. Birkaç başvuru yapmıştım, ama mülakata bile dönüşmediler.)
Aslında bir soru da şöyle sorabilirim:
Bu yüksek lisans programı ne kadar kıymetli?
Eğer sadece yurtdışında iş bulmaya yönelik kıymetini soruyorsanız, bilmiyorum. Hoş, eğitim içeriğini de bilmiyorum.
Ama eğer 15 yıllık deneyiminize rağmen bu master programının size ne katacağını kestiremiyorsanız, belki de yazılım temelleri sizde eksiktir. Bu program da sizi bu altyapıyı dolduracak araştırmalara, okumalara, pratiklere vs. itebilir.
Ben üniversite eğitimini paket olarak görüyorum. Bu eğitimi paket olarak almadan da insanın kendini geliştirmesi oldukça mümkün. Benim titrim bilgisayar mühendisi, ama ben okulu sevmezdim. Temelimi okul dışında okuyarak kendim oluşturdum.
Avrupada hem iş hem eğitim derim ben. Zaten boun tezsiz yüksek lisansa para ödeyeceksin. Onun yerine yurtdışında burs kovala ya da parayı oraya ver.
hocam 15 yıldır kod yazıyorsan ve artık yönetim kademesine geçmediysen sıkıntı yok mu ortada? Sana MBA falan yakışır bence.
avrupa'da yasayacaksan yuksegi orada yapacaksin tr'de degil. bir yandan master'ini yaparken bir yandan is kovalarsin.
ayrica kesinlikle MBA diyorum ben de.
haa amac zengin olmaksa okul ile zor o i$, yalan olur. daha cok okul= daha cok para devri 80lerde bitmis ya. simdi tuber olup gotunde mayin patlatip 2 milyon hit alan, duz vites araba kullanmasini beceremeden araba incelemesi ceken ergenler banka muduru kadar para yapiyor. garip bir donemde yasiyoruz.
@gzg Teknik olarak değil, özellikle iş alanında bana ne artı sağlayacağını kestiremiyorum. Paket ile ne kastedildiğini de anlayamadım.
@ozdek Bir esesci'ye karşılık yüzlerce, binlerce esesci gibi olmayan insan yok mu? Herkesten esesci olmasını beklemek?..
@insomniac Burs almak kolay mı? Gıda mühendisliği mezunuyum demiştim.
@Elduinnnn Yaşlanan herkes yönetici mi olmalı?
@cooperr Avrupa'daki eğitim ücretleri buradakilerin 4-5 katı değil mi? Burada zaten 40.000 TL.
Anladığım şu ki, yine bilgi yok ama bol bol fikir var. Yüksek lisans yapmış bir kişi bile yok sanırım cevaplayanlar içinde. Ve de epey büyük laflar var. İlginç.
pantepember, abicim, zaten fikir soruyorsun bilgi degil.
yuksek yapmadigimizi nerden cikarttin? :)
@cooperr "Olabildiğince" bilgiye dayalı fikir soruyorum. O da bulunamazsa sadece hisse dayanan fikir de değerli olabilir.
Bu arada, cevapların hiçbiri benim durumum dikkate alınarak yazılmamış. Bence bizim kültürümüzde genel bir sorun bu: okuduğunu anlamak.
Mesela senin yazdığın cevap, mali durumu hiç önemsemiyor. Bir de, zaten Avrupa'da iş bulabilmek için eksikliklerini gidermeye çalışan birine "Avrupa'da master yap, bir de iş kovala" demek de durumu anlamamak gibi görünüyor bana.
Ayrıca, tecrübeli biri isen kendi tecrübeni belirt ki ben de nasıl bir tecrüben olduğunu bilebileyim ve ona göre fikrini dikkate alayım.
Ben bir-iki link vereyim tezsiz yüksek lisans ile ilgili:
www.quora.com
www.gograd.org
alghurairfoundation.org
elimizdeki donelere gore fikrimizi soyledik abicim, sordugun sorularin icinde zaten mali durumunla alakali birsey yok. verdigin linkler tezli/tezsiz master karsilastirmasi, sordugun sorular bununla da ilgili degil. bizim okudugumuzu anlamamakla sucluyorsun ama sanki kafandaki sorularini tam olarak kagida dokememissin. soruyu soran biz degiliz dolayisiyla bizim sana CV vermek gibi bir mecburiyetimiz yok. kafana uyarsa goz onunde bulurdurursun, uymazsa sen bilirsin.
Ben yurtdisinda calisiyorum. Benim tecrubem: yurtdisinda is bulmak icin egitimden ziyade islerle ve kisilerle gelen referanslar onemli.
Yine de ben olsam (yazdigin gibi teknik olarak da eksik hissediyorsan) o yuksek lisansi mutlaka yapardim. Zaman geciyor diye dusunme. Paralelde is de bakarsin.
Merak eden için yazayım:
Sorumun üzerinden yaklaşık 3 ay geçmiş. Bahsettiğim programda okuyorum. Bazı sorunlar olsa da, bir ara bırakmayı düşünmüş olsam da, şu an doğru seçim yapmış olduğumu düşünüyorum. Hem diploma, hem de bilgisayar ve programcılığın temmelleri konusunda sahip olmadığım bilgiyi edindiğim/edineceğim için.
Genç insanlarla tanışmak ve bir şeyler paylaşmak da hoş bir deneyim.
2 donemin ardindan su anki fikrimi paylasayim:
Egitim kalitesi yerlerde surunuyor. Cunki hocalarin cogu (3.5/5) egitim vermeyi kaynak kitap iceriginin slaytlara gecirilmesi ve derste ogrenciye, giris seviyesi bir Ingilizce ile okunmasi olarak goruyor.
Ogrenci tamamen kendi basinin caresine birakiliyor.
Ama sonuc olarak bana kattiklarini (ogrenmeyi ogrenmek, dokuman yazmak, machine learning ogrenmek, kaliteli oldugu dusunulen bir universitenin diplomasina sahip olmak, software engineer unvani kazanmak vb) dikkate aldigimda iyi ki yapiyorum, keske daha once yapsaymisim diye dusunuyorum.