Merhabalar,

Bildiğiniz gibi son zamanlarda Akdeniz'de sular epeyce ısındı, Kıbrıs Rum tarafının bölgede doğalgaz ve petrol arama girişimine tepki olarak biz de bölgede sondaj çalışmalarına başladık ancak adanın Kuzey kısmını bizim dışımızda hiç bir ülkenin tanımamasından dolayı hemen her ülkeden tepkiler geldi bu tepkiler çoğunlukla "orada sondaj yapamazsınız, sizin karasularınız değil" şeklinde tepkiler.

Bu olay bize şunu gösterdi, biz her ne kadar Kıbrıs'da bir hakkımız var diye düşünsek de dünyanın gözünde orada hiç bir hakka sahip değiliz, sizce bu olaydan sonra KKTC'nin durumu ne olur? ortalık daha da mı karışır, daha iyiye mi gider? İki taraftan birisi petrol ya da doğalgaz bulup çıkarmaya başlarsa ortaya nasıl bir tablo çıkar?

 

dünya işine geldiği gibi görecek onları dinlemeye falan kalkarsak ohoo kapatalım dükkanı gidelim moduna gireriz. bizim kanunlarımıza göre biz işlem yaparız(ki işimize böyle geliyor)

sular ısınmaya devam edecek ki petrol falan bulursak dünya üzerindeki yamyam olan herkes pay için oraya üşüşecek. bu tamamen gücünle alakalı abd irana ambargo koyar gene kendisi el altından ticaret yapar ama sana yaptırmaz bunun gibi bir şey. bu birazda politikanda ne kadar dik durduğunla alakalı dünya üzerinde kimse kimsenin lafı ile hareket etmez etmek istemez.

özet: olur da petrol çıkarsa o zaman büyük restler ortaya çıkar dik duran ve eli güçlü olan söz sahibi olur.

basond

kktc'yi türkiye dışında tanıyan bir ülke yok. gerçekten yok. müttefikim, kardeş ülkem dediğin hiçbir ülke tanımıyor.

bm üyesi tüm ülkeler, kıbrıs'ı bütün olarak görüyor. kktc cumhur başkanı bile uluslararası arenada kıbrıs türk toplumu temsilcisi olarak anılıyor.

bu durumdan kktc halkı da genel olarak çok memnun değil. yeni nesilin ab ve batı ilişkileri ile birlikte çok hızlı bir şekilde kktc halkı kıbrıs'ı kabul edecek bence.

türkiye de bu konuda da yalnız kalacak. hali hazırda zaten kimse kktc'yi tanımadığı için uluslararası hukuk anlamında türkiye'nin hiçbir hakkı yok kıbrıs açıklarında petrol aramaya. ama işte biz kktc'nin bağımsız bir ülke olduğunu iddia ediyoruz ama kimse kktc pasaportu ile herhangi bir ülkeye giriş yapamıyor. tek taraflı bir bağımsızlık var yani. böyle olunca tüm dünya da bize orada kaynak aramaya izin vermek istemiyor, hukuki olarak haklılar da.

reanarchy
1

mobil görünümden çık