Sadece dinleyerek dili geliştiremezsin çünkü. Dinlediğin cümlelerin benzerlerini senin de günlük hayatta kullanman gerekir, ve native olanlarla iç içe olmak elbette ki en iyisidir.
Zihnimiz duyduğumuz her kelimeyi "mot a mot" bir şekilde algılamıyor zaten. Yabancı dil geliştiğinde karşı tarafın söylediği cümlelerde sen kulağına aşina gelen sözcüğü yakalıyorsun, kalan kısımları da önceki bilgilerin tamamlıyor. Ve böylece sen duyduğun her şeyi anlayabilmiş ve algılayabilmiş oluyorsun.
Bir de kişiden kişiye değişiyor bu durum, yani dinlediğin kişiye veya aksana göre. Benim yıllardır takip ettiğim bir streamer'cı var misal, adamın anadiline (ing) o kadar aşina olmuşum ki, bu kişi türkçe konuşmaya başlasa inan ne dediğini anlayamazdım.
20 yıl öncesi 1999 yav. 1899 olsa neyse.
1999 yılında listening kasetleri olurdu ingilizce geliştirmek isteyen için, bizim evde vardı mesela. teybe takar dinlerdin. ingilizce film kiralamak oldukça yaygındı. ingilizce müzik yine hakeza.
IELTS listening çalışıyorsanız www.youtube.com videodaki tarzda alıştırmalara çalışabilirsiniz. İngilizceyi akıcı öğrenmek sıkıcı ve uzun sürüyor:)
@hknty kendi seviyene göre dinleyerek gidersen anlama potansiyelin artar ve dinlediğin hikayeyi de anladığın için keyifli gelir. bu arada anlamadığın kelime sayısı da azalır ve bunları not edip gün içerisinde tekrar edersen bir daha karşına çıktığında daha rahat anlarsın.
yurtdisina cikmadan bir noktaya kadar getirebilirsin. yabanci dili iyi sekilde cozmus kisilerin istisnasiz hepsi yurtdisinda vakit gecirmistir, aksine denk gelmedim. 1 senede bile ozellikle dinleme ciddi seviye atliyor.