
dolar euro paritesi çok değişken bir parite değil ki. birisi dolar artar diyorsa aslında orda söylenmek istenen tl değer kaybediyordur. dolayısıyla euro da artacaktır. sadece tl değer kaybedecek yerine dolar artar kullanılıyor o kadar.
Ha son fed'in faiz olaylarından dolayı dolar da değer kaybedecek gibi görünüyor bir miktar. bu durumda da tl yükseliyor değil de dolar değer kaybediyor demek daha doğru çünkü dolar euro karşısında da değer kaybedecek.


euro'nun dolar'dan çok büyük bir farkı yok. major para birimleri birbirlerine göre genelde yüzde 1-2 değerleniyolar sonra bu değeri genelde kaybediyorlar. türk halkı biraz cahilliğinden dolara endekslenmiş durumda. aslında önemli olan tl'nin değer kazanıp kazanmadığı.
ek olarak şunu söyleyeyim her ne kadar fed faiz indirecek diye dolar değer kaybedecek gibi görünse de avrupa merkez bankası da para politikasını gevşeteceği için ve avrupa'daki ekonomik sıkıntılardan dolayı euro'nun dolara göre inanılmaz bir artış kaydedeceğini sanmıyorum. ancak bunlar benim öngörüm tabii.


birincisi, evet major para birimleri birbirine endeksli. gene de piyasada dolara daha cok referans yapilmasinin sebebi doviz piyasasinda dolar en cok degisimi yapilan para birimi. forex piyasalarinda yapilan al-satlarin %200 uzerinden (her islemde pair oldugu icin hacim %200 uzerinden hesaplaniyor) %90'i dolar ile yapilmis gectigimiz sene. %30'u da euro ile yapilmis. bunun en azindan bretton woodsa kadar giden bir teamulu de var bugun formal olarak gecerli olmasa da. oyle yani kisaca, ekonomi dedigin sey bazen fibonacci ile bile calisan bir sey oldugu icin bir para biriminin neden daha populer oldugu pek cok veriyle de aciklanabilir, biz insanlar oyle istedik diye de.


Petrolün ve petrol gibi dışarı bağımlı olduğumuz biçok ürünün fiyatı dolar endeksli. Dolayısıyla Türk ekonomisi dolara daha çok bağımlı. Doların fiyatı sabitken Euro uçsa, doların uçmasına göre görece daha az etkileniriz.
