Sıcak bir Kayseri öğleninden herkese selam, direk mevzuya giriyorum.

36 yaşındayım, 36 yıldır her yazımı türküsüyle meşhur memleketim Kayseri-Gesi'de geçiririm. Şehirden 5-6 derece daha serin ve şehire göre oldukça yeşillik olduğu için benim için cennet niteliğindedir. Lakin 5-6 senedir sulama sularında yaşanan sıkıntı nedeniyle kuraklaşmaya başladık ve 30 senedir hiç görmediğim bir tehlike baş gösterdi 5-6 senedir, hem de tat ve uyku kaçıracak cinsten: Akrep.

İlk başlarda tek tük görüyorduk, dedik ki inşaat kumuyla falan geliyor herhalde, sorun etmedik. Sonra köyde bir kaç kişi sokuldu, tedirgin olduk. Görülme oranı gitgide arttı, son 3-4 senedir annem, kuzenim, yengem derken 3 adet gazi verdik. Bende de fobiye yakın bir durum olduğunu farkettim. Bu böceğe hem hayranlık duyuyor, hem de ultra tırsıyordum. Evin içinde görmeye de başlayınca bana uykular haram olmaya başladı. Baktım olmayacak ciddi şekilde mücadele etmeye karar verdim.

Geçen ay amazondan UV fener getirttim, bu arkadaşlar geceleri uv ışık altında lamba gibi yanıyorlar. Fotolarda da görürsünüz zaten. UV feneri alıp bir kaç gece dolaşmamla birlikte evin bahçesinde 7-8 tane, etrafında ise 50 den fazla akrep olduğunu gördüm. Tabi bunlar sadece yuvadan çıkıp kelleyi gösterenler. Sayı oldukça fazla muhtemelen. Eski tip kara duvar denilen duvarlarda yaşıyorlar. Bizim köy ise tamamen bu duvarlardan oluşmakta :) Yok edilmeleri çok zor, hemen deliklere kaçıyorlar yaklaşınca.

Şimdi biz mi yaşam alanlarına girdik (ki ben 2012 ye kadar görmedim kendilerini), yoksa onlar mı kuraklıktan faydalanıp bize istilaya geldiler bilmiyorum. Gördüğüm yerde öldürüp öldürmemekte kararsız kalmaya başladım, vicdanen huzursuz oluyorum, katliam yapıyor gibi hissediyorum. Ama çocuklar için de çok endişeleniyorum. Zehirlerinin öldürücü olmadığını biliyorum ama 3 gün acıdan kıvrandırması da hiç hoş bir hareket değil. Yatağa girme ihtimali filan çok ürkütücü senaryolar.

Sadede geleyim, bu arkadaşları yok etmeden savunma hattı oluşturmanın bir yolu var mı? İlaç vurup doğanın dengesini bozmak istemiyorum, öldürmek hiç istemiyorum. Duvarları maviye boyamak, tavuk ya da kedi beslemek gibi aslında etkisi olmayan,şehir efsanesine dönüşmüş faydasız yöntemler dışında, bu abilerle savaşmanın daha doğal bir yolu var mıdır?

i.hizliresim.com

i.hizliresim.com

 

Ben böyle haşereli sorulara cevap vermeyi severim de, akrep pek bilmediğim bir hayvan.

Lavantayı pek sevmediklerini biliyorum. Belki bahçeye, lavanta ekebilirsiniz. Evin yakına özellikle.

Böyle durumlarda en önemlisi giriş yollarını kapatmak. Hepsini tek tek tespit edip kapatmak şart.

Doğanın dengesini bozmak istemediğiniz ve öldürmek istemediğiniz için de size teşekkür ederim.

Bir şey ekleyeyim. Bir anda böyle bir artış olduysa, acaba avladıkları canlılardan biri mi o bölgeye yerleşti. Yani atıyorum bir böcek türünün o bölgedeki artışı, akrepleri oraya çektiyse, belki o böcek türünü uzak tutarak, bölgenin cazibesini de düşürebilirsiniz. Akrebe yoğunlaşınca belki dikkat edememişsinizdir başka bir canlı sayısındaki hızlı artışı.

windowsguvenlikduvari

Ben gecen sene evimde 1 akrep gordum. 1 hafta eve giremedim. Girdigim zaman da ilk geceler uyuyamadim ki gordugum akrebi oldurmustum. Yer Istanbul bu arada.
Sabir ve sukunetinize hayran kaldim. Konuya gelirsek doganin dengesinde suan bir dengesizlik var zaten. Yasam alaninin bu kadar cok yakinda bu kadar cok akrep normal degil. Bence hemen buyuk bir ilaclama yapip yok etmelisiniz hepsini. Sadece siz degil bu arada. Butun köy olarak yapmalisiniz bunu. Cunku oldukca ciddi bir durum oldugunu dusunuyorum. Sakaya gelir bir tarafi yok bence.

balpolen

Hümanistliğin fazlası zarar olduğu gibi hayvanseverliğin fazlası da zarar. İnsan sağlığı mevzy bahis. Sadece zehiri öldürücü değil olarak düşünmeyin. Tetanoz kapabilirsiniz, anaflaksi olup ölebilirsiniz. Bence öldürün ilaçlama yoluyla falan.

Trene çelme atan adam

Doğanın dengesi bozuldu diye daha çok mu bozalım, ben anlamadım? Başka çözümler arayan insana, aramayın çözüm falan, köklerini kurutun demek garip.

Pestisit orta ve uzun vadede akrepten daha zararlı olabilir. İlaçlatmayı savunmak çok garip geliyor bana. Ortamı ilaçlayınca, sadece oradaki böceklerin öldüğünü düşünmek büyük naiflik.

Bahçeye ekilen domatesten, bahçedeki ağaçtan, havadan, sudan, tekrar bize dönecek o ilaçlar. Bunun önüne geçmeyi istemek çok mu garip?

windowsguvenlikduvari

Bunları temizleyen tavuk ve kedi.

catch the arrow

tavuk ve kedi olayına pek katılamıyorum. bu arkadaşlar kesinlikle gündüz yuvadan çıkmıyor, gece aktifler, tavuk gece gece neyi görüpte yiyecek. kaldı ki tavuk gece kümeste oluyor. kedi ise inanılmaz tembel bu konuda, yanındam geçiyor da totoyu kaldırıp bakmıyor namıssız. sermayeyi kediye yükleyemeyiz kısaca :D mavi boya ise çok komik geldi bana, vardı bir bilimselliği belki bilemiyorum ama dediğim gibi, gece avlanan hayvan maviyi görüp dur la şu eve girmeyim maviye boyamışlar demiyordur bence

fatihdr

akrep avlayan hayvanlara baktım aşağıdaki linkte bulabilirsiniz;

www.scorpionworlds.com

pek uygulanabilir gelmedi, mirketler ve baykuşlar seviyormuş.

ilkot

50+ ciddi rakam. bahceyi ve evi ilaclatman lazim buyuk ihtimal.


80'lerde bodrum'da akrepler ile bayagi hasir nesir oldukm birkac tanidigi soktu hastanelik etti. cift gezerler, evde bir tane bulursan kesin bir tane daha vardir. ayakkabilarin terliklerin icini cok severler, kuytu karanlik yerlere bakmak lazim.

cooperr

Çocukken ortaya çıkan akreplere sirke döktüklerini hatırlıyorum (üzüm sirkesi idi sanırım) hızlıca kaçıyorlardı sirkeyi yiyince. Denemenizde fayda var

synax
1

mobil görünümden çık