Ankara içinde türlü çeşitli kolejler gezdik. 25-35 arası fiyat çıkarıyorlar. Verdikleri de çok çok tatminkar değil açıkçası.
Evimizin karşısında da sevimli bir devlet okulu var. Tüm devlet okulları gibi bi okul. Ekstrası yok.
Tevfik Fikret Okulları (kolej) web sitesinde üniversite başarılarının listesini görünce dikkatimizi çekti. Çoğunluğu ama epey çoğunluğu özel üniversite kazanmış. Sonra arı kolejini ziyaretimizde onların listeye baktık. 10-15 kadarı devlet üniversitesi kalanı hep özel Üniversite.
Biz de dedik ki eşimle, yahu biz yılda bu çocuk için üniversiteye kadar ortalama bir kolej parası kenara koysak sadece biriktirdiğimiz ana paranın faiziyle bile iki kardeşi üniversitede okuturuz.
Eğer kolejlerdeki sosyal imkanlar derseniz, zaten dişe dokunur eğitimlerin çoğuna ekstra para istiyorlar. Ki kızımız bu zamana kadar okula gitmese bile hem bale hem de yakın dövüş eğitimi alıyor.
Vizyon derseniz, anne eczacı baba teknik öğretmen (ve inşaat müh. adayı)
Kendimizden de birşeyler katarız herhalde. Her sene bi yurtiçi bir yurtdışı tatil yapıyoruz. Birinden kısar yurtdışına ağırlık veririz. Aldırdığımız (yukarıda yazdığım) özel eğitimleri de cabası...
Siz olsanız ne düşünürdünüz???
ben yerinizde olsam devlet okuluna gönderirim. o esnada koleje vereceğim parayı da biriktirir, üniversiteye yurtdışına gönderirim. hiç kolej olayına bulaşmam.
kolejlerde genelde (belki ilk 5 ayrı) bir numara yok. zaten parası olan gidiyor. e Bilkent'i paralı kazanmakta da bir numara yok. e o zaman ne halt etmeye ödedik biz bu paraları?
iyi bir devlet okulu en iyi seçenek gibi görünüyor...
Koleji bilmem ama devlet okulları çok fena bir halde maalesef
Mahalleniz iyiyse (cankaya filan gibi) iyi de bir ogretmen buluyorsaniz devlete verin.
bahçeşehirde bilingual eğitim var, bi gözden geçirin derim..
Çocuğum olsa kesinlikle ted ankara koleji'ne yollardım.
kolejlerde universite kazananlarin daha cok ozel universiteye gitmesinin sebebi zaten daha cok boyle yonlendirilmeleri, yoksa Tifil'da okuyup devlet universitesini kazanamayacak kadar kotu egitim gormek diye bir sey yok. ozel okulun tek artisi iyi okula girebilme ihtimali de degil bu arada, ne olursa olsun dil egitimi daha iyi (duzgun ozel okullarin), hocalari daha iyi, cocuk ortalama devlet okulundan ciktigi gibi cikmiyor bence kesinlikle, daha iyi bir egitimi var.
ama turkiye'de iyi ozel okullarin fiyatlari inanilmaz bir seviyede, iki cocugunuz var, iki cocugu iyi bir ozel okulda okutmak icin gercekten cok zorluk cekersiniz, dusunun ki bir sene iki sene degil en az 10 sene inanilmaz paralar, cok zor bir sey. dolayisiyla bence turkiye'de ozel okula verilen paralar dikkate alindiginda, ozellikle ilk okulda ogretmen cok onemli, iyi bir ogretmenin oldugu devlet okuluna/sinifa verin, arttirabildiginiz kadar parayi arttirarak biriktirirseniz ve bence hatta dovize yatirim yaparsaniz dediginiz gibi o paralarla ilerde yurticinde hatta yurtdisinda bile okutursunuz. ancak dil egitimini ihmal etmeyin kesinlikle, yasi geldiginde yazlari yurtdisina yaz kamplarina vs. de gonderebilirsiniz.
bence önemli olan sınıf öğretmeni. devlet okulundaki öğretmenleri araştırın, veliler memnun muymuş. memnun değillerse iyi bir sınıf öğretmeni olan okulu seçin. öğretmenleri iyiyse devlet okulu olmasının bir dezavantaj yaratacağını düşünmüyorum.
Çocuğun mayasında okumak varsa kümeste eğitim görse okur anlar idealinin peşinde koşar. Devlet okuluna verin derim, özel okul denilince halkımız bebelerin üzerine bilgi tozu serpiştirilip yoğuruluyor ve aha sizin bebe bir mark , bir elon efenime söyliyeyim bill olacak zannediyor :)
Tespitiniz çok doğru kolejlerde okutuluyorlar başarı listeleri binalara asılıyor dişe dokunur kaç üniversite var 15-20 , geri kalanı ?
Çocuğunuza zaten bale, yakın dövüş eğitimi gibi ona bir şeyler katacak aktivitelere başlamışsınız bu akıl ve yolda devam edin.
İlçede 6 lise (2'si meslek) 2 çoookk methedilen özel lise var, geçen yılın başarı ortalamaları istatistiki olarak elimizde. Devlet lisesi %91 başarı ( %8 özel üniversite geriye kalanı devlet üniversiteleri ) , 2 özel lise başarı oranı %93 (%13 devlet üniversitesi geri kalanı özel üniversite).
Burada asıl soru şu olmalı o okul benim kızımın okuması gereken devlet okulu mu ?
Not: MEB çalışanıyım
Benim ozel okulla ilgili dusuncem, eger gercekten cocuga ekstra verebilecegi bir sey varsa o masrafa deger, yoksa bir cok ebeveyn gibi "Cocuk herkesle ayni okulda okumasin" derdindeyseniz bence o masrafa degmez zira o yolun sonu ya cocuk bir lise kazanincaya, olmadi universiteye ya da egitim hayatinin sonuna kadar gidiyor.
Esim ogretmen oldugu icin oldukca yakindan biliyorum: Ozel okullarin onemli bir kismi (Baya baya isim yapmis olanlar da) "Her sey dahil tatil koyu" gibi, disardan cok guzel gozukuyorlar. Aktiviteler, etkinlikler, kaliteli bir egitim vaadi vb. ama sonra goruyorsunuz ki egitim o kadar kaliteli degil (Zira oradaki ogretmenler uc kurusa calisan ve hemen hepsi devlette calisma hayali kuran insanlar), aktiviteler o kadar abartilacak seyler degil ve cogunlukla ekstra maliyet yaratiyorlar, okulun ekipmanlari ve imkanlari 40 yilda bir ogrencinin kullanimina sunuldugu icin bir ayricalik yaratmiyor vb.
TED kolej vb. gibi yerlerde bu denklem tersine donuyor cunku bu okullar her seyden ote cocuga kiymetli bir sosyal cevre ve karakter kazandiriyor.
Acizane tavsiyem, yakindaki devlet okulu herhangi bir sebepten dolayi adi ozel olarak kotuye cikmamis bir okulsa bence ona gonderin. Ozel okula gonderecekseniz de gercekten iyi bir ozel okula gonderin.
Tevfik Fikret´e eger cocugun Fransizca ogrenmesinin sizin icin bir esprisi yoksa ya da Fransa´da okutma ihtimalini hic dusunmezseniz, gondermeyin. Hocalari iyidir, hepsi iyi üniversitelerden gelirler, o kismi ayri. Benim universite hocamin dahi ovdugu bir okuldu.
Ortalama bir ozel okula gidecegine, iyi bir muhitte devlet okuluna gondermek mantikli bence. Guvenlik ve temizlik disinda sagladigi cok ekstradan seyler yok Doga Koleji capindakilerin. Yegenlerim Ankara´daki subelerine gidiyorlar Doga´nin, ama gercekten yalnizca bu iki nedenden dolayi.
O kadar parayi gercekten her ay kenara koymazsiniz, cok utopik bir yaklasim bence. Ama hesap acip, her ay bir miktar bunun icin yatirim yapmaniz harika bir fikir.
Belki liseye gecerken yine dusunmeniz gereken bir ikilem, cünkü sosyal cevre-networking derseniz, o is cok koklu kurumlarda lise yillarinda basliyor.