Fazla uzatmadan s oracağım;

"Bu fırsattan yararlanabilmek için getirilen iki kriter, kişilerin altı ay boyunca kendi imkanlarıyla geçinebilmeleri için gerekli finansmana sahip olmaları ve öğretim ya da mesleki yeterlilik belgelerini ibraz edebilmeleri."

böyle bir şart var.
6 aylık gelir sorun değil.

şimdi ben alaylı bir yazılımcıyım. diplomam deü işletme.

neyes.

ben buradaki "mesleki yeterlilik belgesi" klasmanına uymamış mı oluyorum bu arada?
benim bu meslekte yeterli olduğumu kantılayacak başka ne yapabilirim? mühendislik diploması alamam bu saatten sonra.

tam olarak nasıl işliyor bu işler?

 

Yaptığınız işleri gösteren bir dosya ile başvurabilmelisiniz mantıken. Ancak mevzu alamanlarsa mantık değil kurallar konuşur. Konsolosluğa bir sorun isterseniz.

yemrem

ben araştıyorum fakat konsolosluk tam bir kara delik. ne doğru düzgün bilgi var, ne açıklama.

slogan bulamadik

bunin icin "is arama" vizesine basvurmak gerekiyor. zaten mevcut yasada is arama vizesi icin gerekli belgeler genelde su sekilde oluyor;

- mesleki sertifikalar
- cv
- motivasyon mektubu
- eski calisilan is yerinden alinan sertifika, referans mektubu vs.
- calisilan is yeri ile olan is sozlesmesi
- sigorta dokumu

ama tabi bu belgeleri ilk inceleyecek olan yine alman konsoloslugu, yani istenilen bu belgelerin turkiyedeki karsiliklari tutuyor mu diye. Ama sunu belirteyim her ne kadar kolay gibi gozukse de cok kolay bir surec olmayacaktir, cunku her belgenin tercumesini istedikleri gibi, bircok belge icin yeterli degil diyebilirler. ornegin cv de yaptigin isler net belirtilmemis diyebilirler, yoruma, insiyatife acik bir konu yani.

Ama yeni kanunla beraber isini cok daha kolaylastirmak istiyorsan su yontemi izleyebilirsin. turkiyedeyken almanyadaki sirketlere is basvurusu yaparsin, onlarla internet uzerinden is gorusmlerini tamamlar ve sozlesme imzalarsin. hele bir de imzaladigin sozlesmedeki maas 50.000 euro brut/yillik ve ustu ise cok avantajli konumda olursun. bir de en azindan almanca A2 sertifikan var ise sozlesme, sertifikalarin, cv, gibi dokumanlarla basvurursun ve buyuk ihtimalle calisma iznini alabilirsin. mevcut yasada bu basvrularda diploma sarti vardi, ama yeni yasada IT calisanlarin icin bu sart yumusatildi. Ama yine de senin yeterliligini test edecek olan bir makam olmali. bunu genelde Calisma dairesi yapiyor almanyada. ama bir is yeri seni secti, ve sozlesme imzaladi ise yeni yasa ile birlikte calisma dairesine onaylamak kaliyor. Eger sozlesme imzaladigin sirket buyuk bir sirket ise cok cok buyuk ihtimalle alirsin calisma iznini. Buyuk sirketlerde IT calisanlarin cogu avrupa birligi disindan gocmen zaten ve bir cogu ile ise alim sureclerinde uzaktan interview yapiyorlar.

bu arada yasa daha yururluge girmedi, sene sonunda girecek.

emrahday

emrahday cok guzel aciklamis, is arama vizesi diye bakabilirsiniz. bir de bu surecte sertifikalar da cok ise yariyor, tamam yeni okul okuyamazsiniz ama imkaniniz varsa bu surecte bence sertifika programlari tamamlayin calistiginiz alanla ilgili, hatta varsa dil sertifikalarinizi vs. de toparlayin, gercekten ise yariyor.

songforsomeone

çok teşekkürler arkadaşlar.

4a hizmet dökümümden baktım. bir işyerim "Yazılım ve veritabanı uzmanı" olarak a çmış kaydı. bir diğeri "web sitesi yöneticisi" olaraka çmış. bir diğeri "bilgisayar yazlım teknisyeni" olarak geçiyor.

bu bir değer katar mı?

neyse zaten sene sonuysa mevzu, ben bikaç tane sertifika alayım bu süreçte en azından.

whatdreamsnevercome

bu yasa calisan ucretlerini dusurecek, zaten isverenlerin de istegi bu. hukumete baski yapiyorlardi cin, hindistan gibi ulkeler ile rekabet yapamiyoruz diyorlardi isci maaliyetlerini one surerek. toplumdaki muhafazakar sag secmenin itirazina ragmen bu yasa kabul edilmek zorunda kaldi. Almanyanin ciddi bir kalifiye is gucu acigi var ve aciklandigina gore her sene yaklasik 500.000 yeni yetenekli gocmen gelirse cozulebilecegini acikliyorlar. ciddi bir rakam bu.

Aslinda sadece IT calisanlari icin degil, yetenek ve bilgi birikimi gereken her meslek alaninda calisan acigi var. ornegin bu gun almanyada hasta olasan en erken 2 ay sonrasina doktor randevusu alabiliyorsun. Doktor yok, mevcut doktorlar da gunde belli bir rakamin ustunde hasta bakamiyor. Ya da ornegin gecen bisikletimin tamiri icin bisiklet tamircisine gittim 2 hafta sonrasina randevu verdi. Ya da ornegin cocuk yuvasi icin bazi yerlerde 2 yil onceden basuru yapmak gerekiyor, yani cocuk dogmadan. cunku bakici yok.

Diger meslek gruplari icin de ayni musluk tamircisi, hemsirelik vs. gibi belli bir kalifikasyon gereken her iste calisan ihtiyaci var. Tabi bazilari sertifikaya bagli, ornegin ogretmenlik, cocuk bakiciligi hep o alanda sertifikasyon ve denklik gerektiriyor. ama IT, makina, elektrik, elektronik gibi alanlarda isveren kabul ettikten sonra denklik cok aranmiyor.

emrahday
1

mobil görünümden çık