
Com uzantısının asıl üreticisi kim bilmiyorum ama com.tr ın server sağlayıcısı nic.tr dir mesela. Nic.tr yani odtü-bilgi işlem daire başkanlığının sağladığı bu domainlerin satşını yapan firmalar, bu açık domainleri bir emlakçı mantığıyla satıyor. Çünkü sattığı aynı domain farklı bir satıcı tarafından da satılabilir. Aynı ürünü kim satarsa kendi koyduğu komisyonu alıyor gibi düşün.


@felis olabilir, 5 yıl önceki bilgimle yazdım :)


arsa sahibi(bkz: icann) *.com.tr *.org *.xyz gibi alanları kullanıma o açıyor, diğerleride buradan konut satışı yapıyor.


.com.tr
.tr
.co.uk
.de
gibi özel uzantıların dışındaki uzantıların ana sağlayıcısı Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).
Domain satıcıları ICANN üzerinden satış yapıyor gibi bir şey. Bildiğim kadarıyla bir domain satıcısı (ÖR: GoDaddy) ICANN'dan belli sayıda domain satış hakkı satın alıyor. Kendi sitesi üzerinden satış yapıyor.
Tabii satış demek doğru değil. Aslında kiralama yapılıyor.
