hayır, eğer birine telif verilecekse ismi 'her şey çok güzel olacak' olan filme ismini veren şahsa verilmesi gerekir.
fodera; orada filmden bağımsız bir diyalog var?
evet ama bu bi film ismi? çocuk icad etmemiş.
bu cümle bir temenni sözü. filmle bağlantısı düşünülmeden, tamam başka örnek verelim,
"mayısı kim sevmez!" diye bir söz söyleniyor, kitlelerce çok seviliyor ve seçim sloganı yapılıyor. bu seçim sloganını bulan kişinin bunda bir hakkı var mıdır?
sözü bir sanat eseri olarak önce notere, sonra eğer varsa ilgili kurumu mesam gibi bir yere kaydettirmiş mi? oradan kabul almış mı? hayır? o zaman?
Fikirler korunmaz. Fikirler tescillenmez. İsteğe bağlı kayıt-tescil işlemleri de, fikirler üzerinden değil, fikirler sonucu meydana gelmiş fikir ve sanat ürünleri yani eserler üzerinden yapılmaktadır. Bu işlemler, korumaya yönelik olmayıp, sadece meydana gelen eserin eser sahibini belirlemeye kolaylık sağlayan beyana dayalı işlemlerdir.
Mesela aklına bir söz geldi, söyledin. Sonra insanlar bunu çok sevdi. Burada bir koruma yok.
Ama bu sözden yola çıkarak şiir şarkı türkü yazdın. Vey kitap yazdın. Alenileştirdin ve duyurdun. Bu halde alenileşmesiyle birliktr hak sahibi olursun. Tescile de gerek kalmaz. Ölümünden sonra 70 yıl geçene kadar hakkın korunur.
yine de halk tarafından çok sevilmesinin ötesinde, alınıp bunun seçim sloganı olarak "kullanılması" bence etik olarak çocuğa bir şey ödenmesini gerektiriyor. bize seçim sloganı bulun diye PR'cılara gitseler tonlarca para isterlerdi. belki de yapmışlardır bir güzellik bilemiyoruz, sadece aklıma takıldı
her şey para mı ya ekremin kazanması o bebeye en büyük ödül.
Bana göre zaten o çocuk artık İmamoğlunun kanatları altındadır çoktan o çocuk ile her türlü bağ kurulmuş ve sahiplenilmiştir. Mesela eğitim olanakları açısından gibi.