selam,

kedi sahiplensek mi diye dusunuyoruz ancak aklimda bazi sorular var. kediler ortalama 10-15 sene yasiyor desek, hayatimizin kucuk diyemeyecegimiz bir bolumunu beraber gecirecegiz demek. boyle bir taahhüte girmeden once emin olmak istiyorum.

1. 1-2 sene sonra yurt disina tasinabiliriz. bu tur yurt disina tasinmalarda kedinin durumu ne oluyor? yanimizda goturebiliyor muyuz? goturdugumuz yerde bir sorunla karsilasiyor muyuz?

2- 3-4 sene sonra bebegimiz olursa durum ne olur? bebekle kedi ayni evde bulunabiliyorlar mi? tuyler zarar vermiyor mu? veya kedinin herhangi bir sekilde zarar verme ihtimali var mi? bazen saldirgan olabiliyorlar en nihayetinde. beni cizse onemli degil de el kadar bebegi de bir sey yapar mi? bebegi ve kedisi olanlar ne der bu duruma? aklimiza gelmeyen baska durumlar var mi?

3- cok tuy doktuklerini biliyorum, uzun tuylu kediler tuy dokmez deniliyor. dogru mu bu? tuyler hakkinda ne yapiyorsunuz? yemekten tuy cikmasini cok istemem :(

4- esyalari tirmalamamasi icin neler yapilabilir? siz ne yaparsaniz yapin kafasina gore tirmalar mi yoksa onlemenin yollari var mi?

5- bir iki haftalik tatile giderken ( yurt disi olur - yurt ici olur ) ne yapiyorsunuz? antalyaya gidiyorsunuz diyelim ornegin, onu da mi goturuyorsunuz yaninizda ? otel odasinda mi duruyor hep ? veyahut avrupa turuna cikiyorsunuz ?

sanirim simdilik aklimdaki soru isaretleri bu kadar. kedi sahipleri bu sorunsallar hakkinda ne dusunuyor?

dedigim gibi boyle bir taahhüte girmeden once emin olmak istiyoruz. esya olarak gormedigimiz icin "yapamazsak birakiriz" gibi bir dusuncede degiliz. ne o mutsuz olsun ne de biz.

 

1- Götürürsün, aşısını karnesini falanını filanını eksiksiz halledersen sorun olmaz
2-Bebeğim yok bilemiyorum
3-Tüy döküyorlar, insanın kıl dökmesi gibi düşün, haftada 1 tarıyorum o işi öyle halleniyoruz, kediyi tencereye sokmadığın sürece yemeğinden kıl çıkmaz
4-Alıştırılma meselesi, bizim ki tırmalama tahtasını tırmalıyor, ayda 1 tırnaklarını kesiyorum oda sorun olmuyor
5-Arkadaşıma bırakıyorum

Bonus: son paragrafta ki düşüncenizden dolayı tebrik ederim

paramolacak

hamilelikle ilgili toksoplazmayı araştırabilirsiniz (detayları bilmiyorum, bir yerde dışarı çıkan kedilerde olur falan demişler). hamilelik döneminde bunu bir risk olarak görüp kediyi atanlar oluyor. ama annem bana hamileyken bu test yapılmış mikropla daha önceden zaten temasta bulunduğu ortaya çıkınca sorun olmamış.

bütün kediler tüy döker ama tüy uzunsa dökülen tüyler daha belli olur.

tırmalama konusunda eğitim kediye göre daha zor olabiliyor, bu riski göze almanız gerekir sahiplenecekseniz. perdeleri yırtması, yemek çalması falan olabilecek şeyler.

tatil için kedi otelleri var ama kediye bakabileceğini düşündüğünüz akraba arkadaş vsye bırakabilirsiniz.

slow like honey

1) gerekli asilari vs yaptirinca yaninda goturebiliyorsun.
2) bizim bebegimiz yok ama bebekli ve kedili aileler biliyorum. kediler durduk yere agresif olmaz. evde kediyi sinirlendiren birisi yoksa bos yere gelip saldirmaz, bebege hic saldirmaz
3)aksine uzun tuylu kedilerin tuyleri daha fazla dokuluyor, yada uzun olduklari icin daha cok goze batiyor. duzenli temizlik ile cok bir sikinti olmuyor. bizim kedi mutfakta tezgahta dolasir, sofraya cikar, yemekleri koklar vs. simdiye kadar hic yemekten tuyu ciktigini gormedim.
4)yapabilecegin cok birsey yok. tirmalama tahtalari vs var. onlardan alabilirsin ama yine de kedi nereyi isterse orayi tirmalar. genelde koltuklari tirmalar. tirmaladigi noktalara tirmalama ortulerinden koyarsaniz koltuklar saglam kalir. bir de tirnaklarini sivriltmek icin tirmaliyor. eger duzenli olarak(haftada 1) tirnaklarini kesersen tirmalayamaz.
5) mamasini suyunu vs verdikten sonra kediler yalniz kalabilir. her gun yada iki gunde bir mamasini suyunu verecek, biraz oynaycak birisi eve gelse yeterli aslinda. ama bu biraz kedinin karakteri ile alakali normalde kediler icin bulundugu ortami degistirmeyin, yeni ortamda daha cok stres olur derler ama mesela bizim kedi gece yalniz kalmayi hic sevmez. bir kere 2 gunlugune yalniz biraktik kedi depresyona girmisti. hicbirsey yememis, saga sola kusmus vs. biz gelince de 2 gun trip atti bize. simdi hic yalniz birakmiyoruz. bakicisi var, bir yere gidecegimiz zaman bakicisina birakiyoruz. 2 gun, 2 hafta, 1,5 ay neyse artik orada kaliyor geri donunce aliyoruz.

crucio

Benzer bir konu vardı geçen başka bir sitede. Orada kedili anneler cevap yazmışlardı. Hemen hepsinin veteriner hekimi ve kendi hekimleri aynı şeyleri söylemiş. Aşıları düzenli yaptirilirsa ve dışarı cikarilmazsa kedinin anneye de bebeğe de bir zararı yok. Bir de çiğ et yememesi gerekiyormuş. Bizim veteriner hekimin de evinde hem kopek hem kedi var ve eşi ikinci çocuklarını doğurdu geçen. Sohbet etmiştik mesela hiç böyle bir riskten bahsetmedi.

Kedi olan bir dairede kalmistim 3 gun. Mutfak ve salon birdi. Üç gün yemek yaptık, kedi masada tezgahta vs gezdi ama hiç tüy cikmadi. Çok tüy döken bir kedi sahiplenip yemeği de ona yaptirmazsaniz tüy çıkacağını sanmam.

Mekan degisikligi kediye iyi gelmiyor diye biliyorum. Bu durumda kısa tatillerde anahtarı bir yakina bırakmak ve onun arada gelip mama su işini halledip kedi ile biraz vakit geçirmesi daha mantıklı bence.

Yurtdışı olursa alır goturursunuz, arkadaşlar yazmış zaten.

elorelia

1) yurtdisina alıp götürmekte sorun yok; her ülkenin kendine ait prosedurleri var, birkaç ay önceden ayarlama yaptıktan sonra sorun olmayacaktır. Ben isvicre için araştırdıgimda çip takılması ve 3 ay önceden kuduz vs gibi birkaç aşının yenilenmesini talep ediyorlardı.

2) iç/ dış parazitleri yaptırdıktan, kediyi çiğ etle beslemedikten sonra hiçbir sorun olmaz. Toksoplazmanin iyi yıkanmamis yeşil sebzelerden geçme riski cok çok daha yüksek. Toksoplazmanin gecmesi icin kedide bu parazitin olmasi, esinizin tuvaletini temizledikten sonra hic elini yikamadan yemek yemesi gerekiyor. Etrafımda hamileliğini kedili evde gecirmiş bir sürü kadın var; hiçbirine bir şey olmadı şimdilik. Bebeklerde de bir sorun yok, aksine hayvanla birlikte büyüdükleri için iletişim kabiliyetleri çok daha yüksek. Bizim kedi bebeklerden korkuyor mesela, eve geldiklerinde kaçacak delik alıyor. Yeğenimiz kuyruğunu, bıyıklarını çekiyor; patisini uzatmaya bile yeltenmiyor.

3) mevsim geçişlerinde tuy dokuyorlar tabii ki. Kaliteli mama, iyı bir süpürge, düzenli tarama, kurutma makinesi dortlüsüyle bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz ama mevsim geçişlerinde tuy dökme artışını kabul etmeniz gerekiyor en baştan. Bizimki mutfağa girmiyor. 2 yılda yemekten tüy cikma sayısı 1, onda da kediyi sevip mutfağa gelip tabaklara direkt yemekleri koyan erkek arkadaşımın üstünden düştüğüne adim gibi eminim.

4) bizim kedinin tirmalama huyu yok hatta biblolarin yerinden oynadığıni bile bilmem. Tirmalamasi için kucukken tirmalama tahtası, kutusu aldik; onlara alistirdik. Ayda bir de tirnaklarini kesiyorum, sıfır sorun.

5) anahtarı ablalarimiza bırakıyoruz genelde. Gelip mamasini, suyunu verip birazcık sevip gidiyorlar. Mekan değişikliğinden hoşlanmadığı için evde kalması daha iyi oluyor.

fraise

2. soru için : bizimki bir müddet bebeğin ısırmasına bile müsade etti baktı olacak gibi değil pati atmaya başladı. ancak tırnaklarını çıkarmadan yumuşak yeriyle vuruyor.
şu aralar uyurken gidip üzerine yatmasına sıkıştırmasına bir şey demiyor. ne zaman ileri geri itip çekmeye çalışırsa o zaman patileyip gönderiyor.

oz suser

1. Kedinin sağlık durumuna, karakterine ve gideceğiniz yere göre değişir. Avrupa'da daha fazla şey (kuduz aşısı, kan testi) istiyorlar. Bir de havalimanındaki kontroller (kutusundan çıkarıp kucağınıza alıp kontrolden geçmeniz gerek), uçak yolculuğu vs. hayvana eziyet. Eğer kedi kutusuna girmeyi ve kutuda yolculuk etmeyi sevmeyen bir kediniz olursa yolculuk günü hayvana işkence gibi gelecektir.

Bizim pisi böbrek hastası, günde beş farklı ilaç alıyor. Yolculuk etmeyi hiç sevmez. Hastalığı nedeniyle sakinleştirici verilemez, tansiyon ve kalp sorunları da var. Ben hayvana eziyet edip risk almaktansa aileme bırakmayı tercih ettim. Zaten sekiz küsür yılın ardından artık onlar da ufaklığı evin en küçüğü olarak gördükleri için pek bir sıkıntı olmadı.

bruce mclaren
1

mobil görünümden çık