Aslında çoklu priz çalışma mantığı nedir demek istiyorum? Özellikle bir çoklu prize birden fazla elektrikli alet taktığımızda nasıl davranır? Bilgisayardaki güç kaynağı gibi aletlere ana prizden her aletin istediği kadar enerji mi verir? Bunları açıklayacak, link verecek, video önerecek(ingilizce olabilir) arkadaşa minnettar olurum. ikramlarda bulunurum.




 

(bkz: alternatif akım)

iddaaci

enerji verilmez, alinir. 3 adet + 3 adet - gibi dusunebilirsiniz. kablolar ayni ,sadece ekstra takilacak yer veriyor 3lü priz

vhs kaseti

elektrik enerjisi santralde üretilir, yüksek voltajlarda taşınır şehir merkezinde enerjinin kullanılacağı yerde indirici trafolarla evdeki prize verilir, 154 kv ile taşınır, ordan 34 kv, mahallelerde de 380 volta iner. sizin evdeki prize gelen kablo bir trafonun çıkışıyla irtibatlıdır. atıyorum trafo 400 kva ise o trafoya yaklaşık 400000 watt yük binebilir. (s=p/q) elektrik iç tesisat yönetmeliğine göre, özel linyeler dışındaki (bulaşık mak,fırın, çamaşır mak) prizler 300 watt hesaplanır. 500va üstü güç çekilecek prizler trifaze olmalıdır. çoklu priz mantığı şöyle örnek verebilirim, bir pirizi bakır kablo yoluyla faz ve nötr girişini dağıtarak birden fazla giriş almasını sağlıyorsun ama o prizi besleyen kablo 3x2,5 tur, ve bu kablo maks 23 amper taşıyabiliyor. yani tek kişilik ve 200 kg bir asansör yerine 3 kişi yada 4 kişi taşıyan ama yine totalde 200 kg kapasitesi olan bir asansör düşün. priz yani insan sayısı çoğalabilir ama çekeceğin güç yine bellidir yani kg. aşırı yük bindirirsen kabloyu yakarsın.

Golgi
1

mobil görünümden çık