Teknik olarak %10 ile %90 arasında çok fark yok evet. Katılımın az olması siyasi sonuçlar doğurur. Seçimin meşruiyeti tartışılır. Rusya'da da %45 civarında.
@amortisman meşruiyetinin tartışılması ne gibi sonuçlar doğurabilir onu soruyorum ben de. erken seçim geliyor bi tek aklıma bi de yeni 1-2 siyasi oluşum doğabilir ama bunlar çok da önemli şeyler değil bence.
Turkiyede erken secim gelmez, secim kararini meclis alir, meclisin de hali ortada. Yurtdisinda mesruiyeti tartisilir, demokrasi kulturunun benimsendigi ulkeler iki cik cik eder ama fazla bir sey olmaz, bkz rusya. Bence en onemli etkisi CB seciminde olurdu ama olamadi maalesef, cok cok cok az bir katilimla isterse oylrin 100% tek bir kisiye gitseydi egosu cok cok fazla darbe alirdi bence, zira bu kavgadan beslenmek cok farkli bir tatmin sagliyor, onun eksik kalmasinin ciddi bir psikolojik etkisi olurdu, ama bunun icin muhalefet ve secmenlerin birlikte calismasi gerekirdi
turkiye secime katilim oraninda en yukarilarda olan bir ulke. google'da yapilan ufak bir arastirma ile son 4 secimde amerikada secime katilim oranlarinin %50-55 seviyelerinde oldugu gorulebiliniyor. bulabildigim en dusuk katilim orani, ilginc bir sekilde, demokrasinin tavan yaptiginin soylendigi isvicre. 2015 yilinda yapilan federal secimlerde %48 katilim gerceklesmis. 2017de yapilan referandumlarda %40-45 arasi katilim orani mevcut hatta 2018 referandumlarinda %33lere kadar dusmus katilim orani.
kanunlarda yada yonetmeliklerde belli bir katilim oraninin olmasi gerektigine dair birsey yazmiyor bildigim kadariyla. yani %10 katilim da olsa %99 katilim da olsa ayni gecerlilige sahip. siyasi acidan hukumetin mesruiyetinin sorgulanmasi ayri konu ama bence bu da katilim orani ile alakasiz. isvicrede yada amerikada kimse secilenlerin mesruiyetini sorgulamazken %90'lara varan katilim orani olmasina ragmen turkiyede hemen hergun hukumetin mesruiyeti sorgulaniyor.
edit: kaynaklar
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
www.electionguide.org
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org