Soz konusu yuksek km ise yakin zamanda motor yapilmis olmasi olumlu bir sey midir, "yuksek km motor omrunun sonuna yaklasmis, sende patlasa sana masraf cikacak, onceki sahibinde patlamis masraftan kurtulmussun" mantigi ile?
Bir motor rektefeye girdikten sonra dogru durust bakim ve kullanim ile bir o kadar daha gidiyor mu normal sartlarda?
Arabasina motor yaptırmış olan var mi bizzat?
motor yenileme kalbi bitik olan insana bypss yapılması gibi bir durum..iyi bakarsan bir süre daha gider bakmazsan ölür.
90 oncesi araclarda mantikliydi bu araclardaki elektronik azdi, en komplike parcasi motuydu sifirlayinca arac bir 200bin km daha gidiyordu. premium sinifi araclar zaten 500-600bin deviriyordu. arkadasda 280se vardi, 500bindeydi orjinal motor sanzuman ile.
ama artik oyle degil, modern araclarda motoru yenilesen ne olacak motoru hallediyorsun sanziman gidiyor. hadi onu hallettin bu sefer beyin gidiyor, tonla elektrik problemleri. heryer sensor dolu zaten. premium araclarda da durum farkli degil.
ozetle, araca bagli. eger elinde 90li yillardan turbosuz falan bir dizel var ise toplatmaya degebilir. yok modern bir arac ise, degmez diyorum cunku saatli bomba, motoru halledeceksin baska yeri patlayacak. yeni arac almak daha mantikli, zaten sektoru bu sekilde ayakta tutuyorlar.
Normalde bir sorun olmaz ama bizim ulkede iyi usta yok. Yalapsap toplamistir.
kendim bi araç alsam uzun yıllar binsem motor toplatırım da başkasının bindiği ve topladığı aracı almam.
motor toplanmasında bir sıkıntı yok ama niye toplandığı önemli. kimse motorda sorun çıkmadan (en azından sıkıştırma kaybı gibi) toplamaz. sorun çıkıp toplayanlarda masraftan dolayı en ucuz şekilde satmak için topluyorlar genelde. eğer toplandıktan sonra çok yol yapmadıysa, kurtulmak için toplanmış olma ihtimali yüksek. tabi yüksek kilometredeki orjinal motorda bakımına, kronik durumuna göre okeye dönüyor olabilir. top yuvarlaktır, araba mekaniktir.