Bu muhtarlık sistemi hala niye var? Lüzumlu veya lüzumsuz olduğu konusundaki fikriniz nedir?
Şimdi herkes aynaya bakmadan bir mahalleyi temsil etmek istiyor. Hayır maaşı da 2000tl civarı. Benim kaçırdığım ne olabilir bu muhtarlık işinde?
rant ve fişleme?
statü işte. bir baltaya sap oldum, bir şey başardım duygusu.
Daha önce biri daha sormuştu benzer bir soruyu, ona verdiğim cevabı kopyalayayım:
"Muhtarlık kurumu esasında görünen yüzü ile boş bir kurum ama muhtarlar geçmişten günümüze, günün konjonktürüne göre görev bölgeleri hakkında istihbarat toplayan fişleme yapan bunları devletin ilgili kademelerine raporlayan insanlar olmuştur hep. Misal bu 12 Eylül döneminde de böyleydi bugün de böyle, o dönem gizli kapaklı yapılıyordu şimdi Muhtar Bilgi Sistem/Muhtar İstihbarat Teşkilatı adıaltında yapılıyor, her ay Cumhurbaşkanı ile boşuna mı toplanıyor bu adamlar, böyle bir ortamda muhtarlık kurumunun kaldırılması çok mümkün gözükmüyor."
muhtar devlet nezdinde mahalleyi temsil etmek ile görevlidir. mahallede yol çalışması gerekiyorsa, çevre düzenlemesi gerekiyorsa, yardıma muhtaç kişiler varsa, vb. sizin işten güçten zaman ayırıp bunları bulup belediyeye kaymakamlığa oraya buraya bildirmeniz takip etmeniz zordur. muhtarın işi bunları bulmak, bunları bildirmek, gerekirse bu kurumların kapısını tekrar tekrar çalıp takip etmek. onun dışında mahallede toplu olarak yapılacak şeylerde rol alır muhtar. mahallede depreme hazırlık için eğitimler düzenleyen bir muhtar vardı. ya da küçük yerlerde mesela merkezden gelen devlet görevlilerine, gazeteci/araştırmacı/vb. rehberlik eder.
sen olmadığında adına gelen tebligatı belli hükümlere göre muhtarın teblig alması gerekir. Kimi idari işlemlerde kaymakamlığı temsilen tebligat muhtar eli ile yapılır. O kadar da gereksiz değil. Ama muhtar muhtarlığı niye ister bilmem .
arkadaşlar sanki yalnızca büyük şehirlerde bulunan caddebostan mahallesi, acıbadem mahallesi gibi mahallelerden bahsediyormuşsunuz gibi geldi bana.
bu ülkede binlerce köy var, ufak ufak binlerce mahalle var. kimi yerlerde muhtarlar oradaki insanların eli ayağı. gerçekten önemli işler görüp devlet ile vatandaş arasında köprü olabiliyorlar. bu gerçekleri de es geçmemenizi öneririm.