rüzgarlı bir yerde arazi var ancak yerleşim birimi
hem ev hem türbin dikilir mi
büyük firmalar yapıyor o işi (kalyon gibi)
çok ciddi maaliyetleri var tahmin edebileceğiniz gibi.
türbin çok ciddi gürültü yapıyor, yanında ev olmaz.
O işi herkes yapamasın diye ödemelerde falan garip koşullar koymuşlar duyduğuma göre. Adamlar isyan ediyordu.
güneş paneli işini de araştırın benzer mantıkla çalışılıyor devletle, akarı kokarı daha az gibi.
gunesenerjisipanelleri.net
Büyük türbinler milyon dolarlar seviyesinde yatırım gerekiyor. Ayrıca her yere dikemezsin ülkelerin rüzgar ve güneş haritaları var. Yaptığınız yatırımı amorti etmesi için bu haritaları dikkate almalısınız. Yani kısacası yatırım maliyeti çok fazla ve kolay bir iş değil.
her şeyden önce bunun için devletten yatırım yetkisi gibi bir şey almanız lazım. Her bahçesi olan rüzgar santralini dikmesin, bir kaydı kuydu olsun diye. Bunun bir ihalesi oluyor bildiğim. Bu ihaleyi hazandığınız zaman belli bir dönem içinde belli bir yatırım yapmayı taahhüt ediyorsunuz.
Tanıdığım birkaç kişi var bu işi yapan. Erken dönemde girdikleri için "süper zengin" oldular.
Peşin Not: Lütfen süper zengin lafını deşmeyelim. Bir Koç, Sabancı değiller tabii, ama normal çalışan adamın kat kat üstünde zenginler.
güneş enerjisiyle paralel yapılabilir sanırım gerekli yazılım ve donanımla
benim sorduğum milyon dolarlık türbinler değil
fazlasını satmak mümkün ise yerleşim yerine dikilebilecek fazla ses çıkarmayacak kw'ta
amacım ileride emekli olursam ev alıp kiralamak yerine böyle bir işe girmek
arsa gerçekten esintili yüksek rakımlı bir yerde yazın bile esiyor ama yazlık yer işte
şebekeye bağlamak için alacağınız izinlerin maliyeti genelde panellerin/rüzgar güllerinin maliyetinden daha büyük olabiliyor. şirkete 7kwlık bir ges kurmuştum ben çok uğraştırdı. şimdi 10kw altına daha kolay ama 10u geçince yine başlıyorsunuz tedaş ile tırmalamaya. yekdem fiyatları da düştü diye biliyorum. 20 senede amorti ederseniz şanslısınız.
bu arada öyle acayip acayip izinler almanıza ihaleye girmenize falan gerek yok arkadaşların dediği gibi. 1mw altında lisanssız elektrik üretebiliyorsunuz sadece belirli bürokratik süreçleri geçmeniz gerekiyor. projesini hazırlayıp devlet dairelerine iki satır dilekçe yazmayı becerebilen herkes eğer trafolarında yeterli kapasite varsa güneş/rüzgar santrali kurabilir.
@agent dawn, bunu aşmak için paravan şirketlerle üretilen kapasiteyi 9.9 kW'lık paketlere böldüklerini duymuştum. Her işte bir açık aramak bizim milletin işi.