soru başlıkta...




 

hali hazırda götte don yoksa bundan sonra asla olmayacak, hali hazırda var ise onu da alacaklar anlamına gelir

biryıldızkaydı

Birkac ay icinde her seyin fiyati iki katina cikar. Ki zamaninda oyle oldu.

2016 yaz ABD'ye gittim ve 2017 yazin dondum. Dolar 2.5'tan 4'e cikiyordu. 1 liraya bir paket cikolata, bir paket biskuvi alabiliyordum. 1 lira cok da onemsiz bir para degildi.

Asil soku 2010 yilini dusununce yasiyorum.

Sozluk kitlesi ortalama 17 yas oldudundan anlamaz. O yil 22 yasinda ise basladigimda baslangic maasim 1250 liraydi. Dolar da 1.25 idi. Yani 1000 dolar maasim vardi. 750 liraya Etiler'de evde kaliyorduk. Simdi 750 dolara yani ayda 4150 liraya Etiler'de ev bulunabilir. Yasim genc oldugundan bir kez maasimin yarisini tek gunde giysiye harcamistim. 600 liraya yani 500 dolardan biraz fazlasina Istinye Park'ta SPX'te on parca alisveris yapmistim. Ceket, ayakkabi, spor cantasi, pantolon vb almistim. Simdiki 2750 lira kadar bir fiyata.

Ancak bir sorun var. Maasim yine dolar uzerinden olsa ayni seyleri yine alabilirim. Ancak su anda maasim 700 dolar kadar. Yani aradan 9 yil gecti. Deneyimim ve maasim artti ama fakirlestim. Keske deneyimsiz olsam da 2010'daki gibi zengin olsam.

Traveler

Türkiye ekonomisi üretimin her alanında(tarım da dahil) dışa bağımlı yani ithal girdi kullanıyor. Dolar artınca üretim maliyetleri de artıyor. Maliyet artınca nihai malların fiyatları da artıyor. Dolar kullanılmayan sektör yok.

Bir başka olumsuz etkisi bankalar üzerinde. Bankalar yurtdışından dolar borçlanıp tl’ye çevirip kredi verir. Dolar 2 lira iken 1 milyon dolar alıp kredi verdi diyelim. 2 milyon tl’yi faiz getirisi ile birlikte 5 milyon yaptı ve kar etti. Dolar 10 lira oldu borcun vadesi geldi ama elinden 5 milyon var bırak karı borcunun yarısını ödemeye anca yetiyor. Olay bundan ibaret,basit bir durum değil.

Pertev nail

Aslında akıllı bir yönetim uygulansa kur farkını lehe kullanıp avrupanın çin'i olunabilir. İhracata ve ucuz işçilik sayesinde üretime odaklanılır. Elbette hayal bunlar.

Biraz komplo teorisi gibi olacak ama avrupa devletleri(özellikle almanya) böyle bir kur farkı olsun istemez. Çünkü inanılmaz bir göç dalgası olur. Eğitimli ve dil bilen insanların önemli bir kısmı kaçar ülkeden. Şuanki kaçan kitlenin 5-10 katını düşünün.

Bir noktada müstehak olduğunu düşünüyorum. Bu politikaların sonunda cereme çekilmezse herhangi bir değişim olmaz.

Günlük hayatta ise çok marjinal değişimler yaşamayız. Elektronik, otomobil biraz daha zamlanır. Ama insanlar alımı kısınca fiyatlar düşer. Çünkü şuanki fiyatlar 7lik kura göre yapıldı. Ev fiyatları düşer biraz daha.

Kimse aç kalmaz. Sonuçta karnımızı doyuran şeyler bu topraklarda yetişiyor. Aynı tas aynı hamam devam ederiz işte.

the coon

Dün 1 kg et yiyordun bugün yarım kilo yersin yarın 250 gram
Ha diyeceksin et ot bizde de yetişiyor da onla ilgisi yok be gülüm ülke olarak komple ekonomin batarsa kapına ektiğin domatese de zam gelir

photo85
1

mobil görünümden çık