onedio ve listelist ortaya çıkmadan önce konvansiyonel medyada da bu vardı. demin sözlük'te bir başlık görünce aklıma geldi. insanlar liste yapmayı veya okumayı seviyorlar neden seviyorlar acaba? istanbul'da yapılacak yüz şey, gidilecek 10 lokanta, herkesin hayatında olması gereken 5 hobi, dinlenmesi gereken 100 eser, bilmeniz gereken 50 heykel, kaliteli yaşam için yapılması gerekenler vs vs. en eski tempo dergilerinde filan bile vardı.




 

Okunması gereken kitaplar mesela. Kişi bunu kendi öğrenmek istiyorsa ciddi efor sarf etmek zorunda. Ama listelerle is değişiyor. Ekşi'deki en iyi roman vs başlıkları bile buna dahil. Biri sizin için araştırmasını yapmış, genelgeçer bir liste oluşturmuş. Siz sadece linki acip en çok olsun beş dakikanızı ayirip hem işinize yarayacak şeyler öğreniyorsunuz, hem ücret odemiyorsunuz. Harcamadiginiz efor ve zaman yanınızda kar. Bunlar tabi ki hit getireceği için bahsettiğiniz siteler de o anlayışla kurulmuş zaten. Arz talep, fiyat performans gibi düşünün.

En cok gulunen on Tweet gibi şeyler fayda getirir mi, hayir. Onlar da vakit öldürmeye, can sıkıntısı gidermeye yarıyor işte. Hangi Aşkı Memnu karakterisin gibi testler de öyle.

black holes in the sky

bence listelemenin işi kolaylaştırdığı düşüncesi ve önem sırasını belirlediği için olabilir

krasich

İnsanlar listelerden çok iddialı başlıkları ve basit, kafa yormayan, bir şeyler okutmaktan çok bir şeyler gösteren içerikleri seviyorlar. Clickbaitin, galeri haber kavramının falan da bu kadar iş yapmasının sebebi de bu.

salihdt

Başarımın izlenebilmesi, takip edilebilmesinden duyulan haz ilgilerini çekiyor bence.

new day new life

En çok okunan yazarlarda da benzer bir durum var. (Yılmaz Özdil, Ahmet Hakan vs.) Basitlik, kısa ve öz anlatım, kolay anlaşılırlık. İnsanlar bilgiyi artık hap yutar gibi bir anda ve kısa sürede almak istiyor. Öncelikli sebep bu.

jepa
1

mobil görünümden çık