arkadaşlarımla evde oturuyoruz mesela, o da bir köşede yatıyor. ansızın gelip bana saldırıyor ya da odadan odaya gecerken. ve " oyun ısırığı" değil bu. savuruyorum bacagimla, dakikalarca saldırmak için an kolluyor. tekrar tekrar yapışıyor üstüme.
gerçekten yıldım. kafamı allak bullak ediyor bu sorun çünkü günlük yasantimi etkiliyor. az önce yine bir cinnet geçirdi ve kollarım acıyor artık.
ne yapmalıyım? vakit geciriyoruz, düzenli olarak her gün oyun oynuyoruz. bir odaya kapalı ya da kısıtlı değil. kızıp bagirmiyoruz sürekli. aç susuz kalmıyor. neyi yanlış yaptığımı anlamıyorum.
umarım çözüm olacak cevaplar gelir.
küçük mü kaç aylık? aynısını yaşadım diyebilirim. 1 yaşına kadar çok hırçındı. sürekli tırmalıyordu, ayaklarıma saldırıyordu. bir süre sonra biraz sakinleşiyorlar. ikinci bir kedi aldık o zaman daha da sakinleşti. şuan eskiye göre epey iyi diyebilirim. ikinci kedinin etkisi çok büyük ama.
bebeklikten itibaren siz mi bakıyorsunuz? küçüklüğünde şiddet görmüş olabilir. aynı bu özelliklerde bir kedi tanıdım. sahiplendirilmeden önce kötü şeyler yaşamış.
@veritaslibertasın da dediği gibi, ikinci kedi işi çözebilir.
10 aylık. sanirim yaklaşık 2 haftalıkken sokakta bulup eve almıştım, öncesinde bir şeyler yaşadığını düşünmüyorum çünkü bulduğumda baya küçüktü, dogru düzgün yürütülüyordu bile.
ikinci bir kedi sahiplenecek durumda değilim malesef.
yürüyemiyordu*
Bana biraz sıkıntılı geldi bu durum. Her ne kadar kedileri çoook sevsem de ben sanırım böyle bi kedi ile yapamazdım umarım çözüm bulursun çok geçmeden
Benzer bir vakayı bir arkadaşım yaşadı. Hiçbir şey yokken ortalık gayet sakinken birden arkadaşımın dudağını, boynunu falan ısırıyordu. O güne kadar kedilere büyük sempati besleyen beni komple türden soğuttu. Evime almayı düşünürken şimdi uzaktan seviyorum sadece. Biz belki bir yabanilik vardır diyerek işin içinden çıktık. Kedi artık özgür.
kedi 10 aylıksa oyun oynamak istiyordur ama elinin ayarı yoktur. daha yavru sayılır. düzelir büyük ihtimalle
Sarı+beyaz karışımı kedilerde bu sorun hep var. Aşırı özgür ve yabani oluyorlar. Halamın kedisinden biliyorum. Sarman değil de sarılı beyazı olanlar.
www.google.com
işin tuhaf yanı şu; küçükken daha normaldi. en azından sadece " oyun ısırığı, oyun saldırması" yapıyordu. şimdi gerçek anlamda saldırıyor. şimdiye kadar düzelir düşüncesiyle bekledim, zaman geçtikçe daha kötü oldu.
Bazı kedilerin huyu böyle.
Ablamın kedisi, 3 aylık ya vardı ya yoktu sokaktan alınma siyah beyaz kedi. Bebeyken oyun ısırığı filandı. Büyüyünce beni resmen düşman belledi. Ablamla bile tatlış tatlış yatarken birden (ama hakikaten durup dururken) burnunu hart diye ısırabiliyor deli. Ben olsam muhtemelen bir daha öyle koyun koyuna yatmam kediyle, ablam yine iyi tahammül ediyor. Bence bu biraz da ablamın kesin "hayır" dememesinden kaynaklanıyor. Belki siz de kesin "hayır" deseniz bir geri adım atar.
kesin hayır diyorum aslında. mesela normalde birlikte uyuyorduk bir süredir bunu yapmıyoruz. ki en basından beri disiplinli olmaya çalıştım tabii ne kadar olunabilirse.
kısır mı? benim kedim de yaşı bu civardayken çok kötü ısırıyordu özellikle akşamları yataktayken. artık kısırlaştığı için mi yaşı büyüdüğü için mi 1 yaş civarında bıraktı bu huyunu. sakın kediyi "özgür bırakma"yın iki haftalıkken aldıysanız mümkün değil sokakta dayanması, ölür kısa sürede.
Annesiz büyümüş anladığım kadarıyla. Yavruluk zamanında "oyun ısırması" sandığınız şeye izin verdiyseniz o ısırma büyüyünce buna dönüşebiliyor. Mesela yavruyken annesine de yapıyor böyle ama anne sınırlarını bildirmek için bi pati atıyo kafasına. O da nerede durması gerektiğini öğreniyor. İnsanların da bunu yapması gerekebiliyor kedinin kişiliğine göre.
Bazı kedi de ne yapsan yumuşak karakterli oluyor, tamamen şans işte.
Farkında olmadan kediyi rahatsız eden şeyler yapıyor olma ihtimalin var mı?
Benim bir arkadaşım hayvanı resmen rahat bırakmıyordu mesela, nereye gitse nereyi kurcalasa sürekli bi müdahale peşindeydi. Hepsi kızmak için değil, dikkatini hep kediye veriyordu. Hayvan kendi kendine bişeyle ilgileniyor mesela, hemen yanına gidip karışıyor, dikkatini dağıtıyordu. Ya da sürekli kontrol etmeye çalışıyordu, şunu yapma bunu etme gibi, oturduğu yerden bile olsa hep bi uğraşırdı hayvanla. İzlerken ben daralıyordum.
İlla bu örnekteki gibi olmasına gerek yok, sana doğal ya da normal gelen, bi şekilde hayvanı rahatsız ettirecek bişeyler yapıyor olabilir misin onu düşün bence.
Geçen ay kedim kısırlaştırıldıktan sonra cinnet geçirmesiyle 3 hafta boyunca ben de yaşadım benzer ama daha kötü şeyleri. 3 gün arkadaşımda kaldım eve sokmadı beni. Benim veteriner bir ilaç verdi antidepresan gibi ama tamamen bitkisel özlü dedi. Zaten üzerinde davranış bozukluğu için de yiyecek takviyesi yazıyor. Tavsiyem o ilaçtan alıp 3 gün boyunca düzenli bir şekilde kullanman. Benimkini tamamen düzeltti. Ama ilaç tek başına yeterli değil kesinlikle. Gün de 2-3 saat ısırma olmayan oyunlar oynaman lazım. Top, lazer, ip gibi. Kendini güvende hissetmesi lazım.
Eğer istersen eve gidince ilacın ismini öğrenirim.
1ay boyunca kullanman. Yazım hatalrı için kusura bakmayın. Mobildeyim
cidden zarar vermek istese ayaklara kollara değil yüzüne saldırmaya çalışır diye düşünüyorum.
Zarar vermek istese o öndeki sivri dişleriyle seni öldürebilir bile. Yaptığın bazı hatalar olabilir. Mesela oyun oynarken sen istediğinde değil, o istediğinde oyunu kesmelisin. Özellikle oynarken son derece sakin olmalısın. Oynarken sempatiyle hırçın seviyorsan çok büyük yanlış yapıyorsun, oynarken sakin sakin sev. İzin verdiği zamanlarda başını öp, öpmek kedileri çok sakinleştirebiliyor. İstemediği şeyleri yapma, onun hayatına ve sınırlarına saygı duy. "Benim Belalı Kedim" diye bir program vardı TLC'de, internette tekrarlarını bulabilirsin. İzlersen belki ne yapman ya da yapmaman konusunda daha çok bilgi edinebilirsin.
" cidden zarar vermek istese" mi? zarar veriyor zaten, yazmıştım bunu.