[q]
(3) 

bereket nedir

füt #1340724
bereket çok ilginç birşey değil mi? az önce tasarrufla ilgili yazılan duyuruyu takip ederken aklıma geldi.

bereket. hayat standartlarından bahsetmiyorum, kimisinin aylık 10 binle karşıladığı bir hayatı vardır, kimisi de asgari ücretle geçinir. bu kişisel bir standart ve kişisine göre değişir.

benim her zaman şaşırdığım ve hayranlıkla baktığım ise "bereket" olgusu.

1) "az"ın "çok"a ulaşması.
"az"ın "çok"a yetmesi?

2) Bereketle ilgili olumlu ve olumsuz yan kavramlar neler olabilir? mesela aklıma gelen;

tamahkarlık (-) ve tokgözlülük (+)

 

Bir bilir-kişi olmamakla birliklte, bereket teriminin, yetinmeyle ilişiği olduğunu düşünüyorum. Haliyle görece bir değerdi anvak karşılığında söylenen olay/olgu, toplumsal normların üstüne çıktıkça olay/olgu değişebilir.

Şöyle örnekleyebiliriz;
2000 liralık bir maaşla istanbulda sadece geçinebilmek, konuyla ilgili para miktarının bereketli olduğunu gösterebilir. 20.000 TL lik bir kazançta ise paranın değil işin bereketi vardır.
Daha çok bir temenni gibi, çıtayı başka bir yere kaydırma gibi düşünebiliriz.
Aslında senin söyledikelrinden daha fazlasını söylemedim sanırım :D

Kenboi

Bereket olumlu bir kavram tabii ki; bir insanın elinin bereketli olması, yaptığı yemeğin hem beğenilmesi hem de çok kişiyi doyurması, Halil İbrahim sofrası.
Evi aldığım zamanlarda maaşım ancak mortgage ödemesine yeterken ve eşimin işleri bozukken nasıl olup da geçinebildiğimiz (kıstık tabii ama çok felaket bir dönem gibi hatırlamıyorum)
Bereketsizlik; özellikle yetmemek, o dönem içerisinde tahmin etmeyeceğiniz yan masrafları çıkması. İsraf kalemleri, hastalık için yapılan harcamalar

SiyamkedisiZorro

Tanrısı bile var.

insomnia
1

mobil görünümden çık