Bölümümü severek okudum. Artık karar aşamasındayım. Orta seviye İngilizce biliyorum. Geliştirmem gerektiğinin farkındayım. Bir yanım yüksek lisans için Ales çalış derken diğer yanım bir an önce sanayisi iyi olan bir ilde çalışmaya başla diyor. -Son yıllarda mezun olmuş diğer vatandaşlar gibi bir gün bende Avustralya, Kanada, Almanya gibi ülkelerde çalışmak, yaşamak istiyorum.- Tüm bu süreçlerden geçmiş sizlerin tecrübelerini okumak isterim. Yönlendirmelerinizi dikkatle okuyacağımdan emin olabilirsiniz.
Edit: Çalışmak istediğim ülkeleri yazmamdan dolayı kafa karışıklığı olabilir. Duyuruyu doğrudan yurt dışında nasıl çalışırım diye değil daha çok yeni mezun olmuş birinin yol ayrımında vermesi gereken kararlar için açtım. Göç sonraki iş. Sizin yaptıklarınız ve gördüğünüz kariyer örnekleri nelerdir merak ediyorum.
İngilizceni geliştirip diğer yandan almanca da kasarak almanyada ya da diğer alternatif ülkelerde yl kabulü alıp okumaya bak ve oradan iş bul derim ben. Türkiyede sektör bitmiş
akademisyen olmak istemiyorsan lisans sonrası hemen yüksek lisans yapmak vakit kaybı. yurtdışı istiyorsan bence en temiz yolu bir an önce iş hayatına atılmak. deneyim kazandıktan sonra bu saydığın ülkelere göçebilirsin. akademik alanda ilerleyip yurtdışına gitmek daha uzun bir süreç. yüksek lisans yapacaksın, doktoraya kabul alacaksın, doktoranı yapacaksın, sonra post-doc yapacaksın, bu sefer öğretim görevlisi olarak iş arayacaksın. akademisyen olmak gibi bir hayalin yoksa uzun iş ve tüm bunları yaparken ucu ucuna geçineceksin. iş hayatı kolay değil elbette ama en azından basamak atlamak için akademideki gibi 10 yıl beklemen gerekmiyor.
-Sağa sola iş başvurusu yapmaya başla. Kariyer,eleman gibi sitelerde mutlaka profil oluşturup mesleğin ve yapmak istediğin işle ilgili her yere başvuru yap. Orta ve küçük ölçekli firmaların info adreslerini bulup özgeçmişini yolla. Zaten çok büyük ihtimalle dönüş alman ve işe başlaman en iyi ihtimalle 3-4 ayı bulacak.
-Bu süreci boş geçirme. Sana avantaj sağlayacak yazılımları mutlaka öğren. Bir makina mühendisi olarak matlab/simulink ve ansys gibi yazılımları en azından orta seviyede kullanabiliyor olman lazım. Catia/solidworks gibi yazılımları bildiğini varsayıyorum.
-İngilizceni mutlaka geliştir.
Yeni mezun biri olarak bunların dışında yapabileceğin çok fazla şey yok. Bol şans.
@xportant Katıldığım ve katılmadığım noktalar var. Stajlarımı son derece efektif olarak ve isteyerek yaptım. Staj yaptığım firmadaki çalıştığım hemen herkes benimle çalışmak istedi fakat hem pozisyon olarak hem de benim o sektöre çok sıcak bakmamamdan dolayı olmadı. Aşırı iyiyim gibi bir sonuç çıkarmıyorum sadece çalışma azmim iyidir ondan bahsediyorum.
Mezun olur olmaz gelişmiş ülkelerde çalışmak gibi bir hayalim yok. Önce iş tecrübesi kazanmak istiyorum. Yüksek lisans için hevesli ve istekliyim. Fakat akademiden ziyade uzmanlaşmak ve sektöre hazırlık için istiyorum. Ama bunu da zaman kaybı olarak görenler var.
@hayley bölümümde lisans mezunu enflasyonu olduğu için master yapmayı iş bulma açısından ve uzmanlaşma açısından faydalı olabilir diye düşündüm.
amac yurtdisi ise onceligin dil olmali. bir yandan is bulabilirsen calis tabii ama ortadogu tecrubesinin bahsettigin ulkelerde bir gecerliligi yok.
yurtdisina cikmanin en kolay yolu yuksek yapmak, bir yandan dil calisirken biir yandan yurtdisindaki master programlarina basvurabilirsin. ortalaman zaten yuksek degil, herkesin gitmek istedigi okullardan/sehirlerden uzak dur, kenarda kosedeki yerlere basvur, birinden kabul gelirse ziplarsin.
gocmenlik icin kanada/avustralya daha avantajli tabiiki, tutunmasi daha kolay. avrupayi bilmiyorum.
ben yüksek lisans mezunuyum. 150'ine aşkın ilana başvurdum, 2-3 aydır iş arıyorum ve sadece bir mülakata girdim o da sırf referansım olduğu için. türkiye'de iş hayatının baktığı en son şey yüksek lisans.
bazı iş ilanları yüksek lisans ya da doktora öğrencisi arıyor onlarda şansın olabilir ama çok az ilan var öyle
havacilik muhendisiyim, makineden doktoram var. su devirde turkiye'de odtu mezunlari bile cok rahat is bulamiyor. 10 yildan fazla tecrubesi olan odtulu makinaci arkadas 8 aydir issiz. becerebiliyorsan, it alaninda kendini gelistir sertifika topla, nere olursa olsun yukseklisans yap bu alanda tecrube edin ki yurtdisinda is bulma imkanin falza olsun..
ikinci bir yol, 2-3 yil calis biriktir, arabani sat bir yolunu bul. 2 yil idare edecek kadar birikim elde et avrupaya git. arabistanda calisip, oradan almanya'ya masteri gelen arkadas biliyorum. insaat muh. 1 yil almanca ogrenip, yuksek lisansini yapmisti ve kisa surede is buldu. ayni seyi amerikada da yapabilirsin. sabah aksam otur ingilizce-almanca hedefine gore calis..
satış pozisyonlarına yönel. 3 kuruş maaşla işe başla. dil öğren, it gibi çalış hızlı yüksel.
3 yıl sık dişini.