arastirdim bulamadim. yuzuklerin kurdelesini kesmek sanki bagli iki insani ayirmak gibi degil mi? adetin illa ki bi cikis noktasi vardir dedim ama bulamadim google'da. bekaret vs. oldugunu sanmiyorum cunku sonucta adete gore nisandan sonra bekaretle alakali bisey olmuyor :) nedir peki, bilen ya da fikri olan?




 

Manalı olan bağlı olması aslında. Hayatlarınızın kalanında bağlanıyorsunuz gibisinden; ama öyle bağlı yaşamacağınız için hayatınıza devam edebilin diye kesiliyor.

garaser

siz yazınca ben de merak ettim ama kırmızı kurdele kullanılması hem işaretlenme gibi, hem de kurdelenin ikiye bölünmesi bir yarının kadın bir yarının erkekte kalması da bütünün iki yarısını temsil etmek gibi anlamlara gelebilir. bilgim yok, sadece fikir yürüttüm.

curukturpkokusu

sembolik bir iple bağlanıyorsun, o kesilse de gönül bağın kesilmiyor.

öyle ince, öyle derin...

babilbaligi

kimse bunun cevabini bilmiyor. neden yaptiklarini da bilmiyorlar.

Leonardo~Da~Vinci

@leonardo, evet ben de sorgulamadan bilmeden yapmak istemedim. bi cikis noktasi bi inanisi vardir belki dedim ama hala tam hah budur diyebildigim bir sebep bulamadim. sanirim yapmayacagim bu durumda.

in vino veritas

Benim arkadaşım nişanında kurdeleleri bağlatmıştı. Kesmek bağlı insanları ayırmak gibi geldiğinden, sizin gibi düşünmüş :)

amelie poulain

Atar yapıyorsunuz ama o kırmızı kurdele de bekareti temsil ediyor. Hayır bir de ne alakası var gibi kendi kendine çelişen bir soru sormuşsunuz. Bele bağlanınca alakası oluyor yani? Böyle simgesellik mi olur? Bele takılınca olması ya da düğün de olması tamam da parmağa takılınca olması mı anormal? Garip bir soru. Evlilik geleneklerindeki kırmızı kurdelenin temsil ettiği şey belli.

windowsguvenlikduvari

@windows, iyi de adetlere gore nisandan sonra bekaretle ilgili bir sey olmuyor ki? geline baglanan kirmizi kurdelenin dugun oncesi baglanmasinin ve dugun sonrasi cozulmesinin, arkasindan ertesi sabah beklenen carsaf toreninin vs. hepsinin bekaret ile ilgisi malum. bu konuda sikinti yok zaten. ama nisan sirasinda bekareti simgeleyen kirmizi kurdele kesilmez baglanirdi o mantikla bakarsak. herhangi bir celiski yok ki soruda.

simgesellik baglandigi yerden cok kesilmesiyle bagdasmadigindan olmuyor zaten.

o degil de ne pis mevzu genel olarak carsafti bekaretti, kime neyse kim kadinmis kim kizmis. neyse -_-

in vino veritas

Şamanizm ile bir ilgisi olduğunu okumuştum. Kötü ruhları kovmak için kırmızı ip, örtü, kurdele vs. vs.

monogram

Açılın antropolog geldi :D Kırmızı kurdele, bizim kültürümüz dahil birçok kültürde, değişim içeren önemli olaylar için kan akıtma ritüelinin sembolikleşmiş halidir.

joker hakki

düğün günü bele bağlanan kırmızı kurdele aslında bekareti değiş gayreti temsil eder. gayret kuşağı olarak da geçer. zamanla bekarete evrildi anlamı ama ikinci evliliğini yapan kadınlar bile bağlıyor. bence milletçe aklımız karışık.

elorelia

@elorelia, sanirim oyle. bu arada gayret kusagi olarak baktigimda cok guzel bir anlami varmis o kusagin. pagam gelenegiymis. basimiza ne geldiyse araplastiktan sonra gelmis ya zaten neyse.

bu durumda antropolog destegiyle :) sembolik kan akitma toreni gibi bana pek bir sey ifade etmeyen bir gelenek oldugunu anliyorum. herkese katkilari icin tesekkurler.

in vino veritas

Ben de bunu bırakayım, en azından neden kurdelenin takıldığına dair bir açıklama olabilir: en.wikipedia.org

Ayrıca çok haklısınız, kaderin yapamadığını resmen bizim aile büyüklerimiz yapıp ipi kesiyor :) Belki bir açıklama şu olabilir: Tören esnasında o kırmızı kurdele bu kaderin kırmızı ipini sembolize etmek için yüzüklere bağlanıyordur; e çiftimizi bağlı tutamayacağımıza göre açılış yapmaya bayılan bir millet olarak ipi kesiyoruzdur.

wish i could find a way to disappear
1

mobil görünümden çık