Yani mesela arap, solcu, zengin çocuk isimlerine sahip biri ne kadar görüşleri, görünüşleri aksini söylese de illa ki bir yerde kendisine bu isimleri koyan çevrenin bir falsosunu ya da değerini yansıtacak davranış sergileyecek gibi geliyor, böyle örneklerle çok karşılaştım. Tabii bu genelleme 45-50 yaş üzeri belirli donanımda insanlar için geçerli değil, sanırım ailesel bağlar zayıfladıkça kişi de kendini geliştirdikçe, profil de özgünleşiyor ama bu profil gelene kadar ismin simgelediği hayat ve kültür biçimi illa ki bir yerlerden karşıdaki hiç göstermese de ortaya çıkıyor.
Sonuçta belirli süre sonra, bana ismini söyle sana nasıl büyüdüğünü anlatayım, şekline dönüşmeye başladı bu anlayış bende, ve bu yüzden insanları baştan değerlendirmeye çok tanımasam da ona göre davranmaya başladım, bu kendini korumak için doğru bir yaklaşım mı, yoksa çok şey mi kaçırıyorum?
Bence yanlış düşünüyorsun. Kisınin karakteri ile adı arasinda nasıl bir bağ olabilir ki? Neticede kendisinin seçmediği bir şey. Uzun yazardim ama Yusuf Atılgan çok güzel açıklamış:
"İnsanın adı onunla en az ilgili olan yanıdır. Doğar doğmaz o bilmeden başkaları veriyor. Ama yapışıp kalıyor ona.Onsuz olamıyor."
Ben katiliyorum. Istisnalar olsa da goruslerimiz ve hayata bakis acimiz ailemizden ve buyudugumuz cevreden gelir. Kendini gelistirenler de oluyor ama bircok isim ve hatta soyisim kisiyi tanimada yardimci oluyor.
Tolga Berke Giritli isminde birinin daha beyaz tenli, egitim duzeyi daha yuksek bir aileden geldigini dusunurum.
Ismail Basri Sanli isimli biri hakkinda ayni goruse sahip olmam. Ama elbette istisnalar vardir.
Saçmalama.
Haklı olabilirsin ancak istisnalar da yüksek olur.
Kişi aileden alır çoğu fikirlerini, özgür bir aile ortamı yoksa haklı olursun.
Ama kişi kendini geliştirdiyse tam tersi durumdur, yanılırsın.
Her insan tanınmaya değerdir.
Kendisi hakkında değil, ebeveynleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz ve bu da o şahsın küçükken nasıl yetiştirildiğini bize söylüyor. Eğer kişinin görüşlerinde değişiklik olmamışsa da çoğunlukla tutuyor.
adi irem olan birine karsi ne dusunurdunuz?
adi fatma olan birine karsi ne dusunurdunuz?
benim adim irem. babannem ben dogmadan olmus olsaydi adim fatma olacakti. babaannem oldukten sonra dogan kuzenimin adi fatma oldu.
ben yine benim, ismim ne olursa olsun. isim etkilemez. bizim ulkede bir de bu olay var iste, babaanne anneanne dede ismini koyma olayi var... en zengini de bunu yapiyor en fakiri de.
bu ve arkadaslarin saydigi sebeplerleee yanlis yoldasin derim. sans ver insanlara. ne olacak ki?
Bana gore sacma. Ayrica kulturel gecmisine dair değerleri olması neden rahatsiz edici anlayamadim.
çok karakteristik isimler var ve bayağı azlar. bunlara karşı ön yargı oluşabiliyor bende ama mesela deniz, murat, kemal, can, ismet gibi isimler bende tamamen nötr.
yanlis. isim, ten rengi, dogum yeri, siyasi gorus, gelir duzeyi ve din tarzi gereksiz filtrelerden kurtulmak lazim.
Ali koc mesela, kosedeki her zaman pis sakalli, gri bogazli kazak giyen tekel bayisinin ismi gibi.
Bakinca alakasi var mi?
Burc sacmaligiyla ugrasirken bir de bu mu cikti simdi.
Bence yanlış. Eski çalıştığım bir şirkette iş çıkışı goygoy yaparken hayat pahalılığı muhabbeti açılmıştı. Bana "senin adın X soyadın Y, sen bizim gibi Osmanların Mustafaların derdini nereden anlayacaksın? Bizim yaşadığımız yerlerden geçmemişsindir bile..." demişlerdi. Sonra bu muhabbeti biraz daha şakaya vurarak Facebook'ta da yaptılar. Halbuki bunu diyenlerin hepsinin hem kendi hem de ailelerinin durumları benden çok daha iyiydi.