Selam size Duyarcalar!

Bir sunucu var, 4x1TiB RAID 10 konfigürasyonunda diskler var içinde, RAID anakarttaki denetleyiciden ayarlı, software değil.

Sisteme görünen 2TiB'lık tek bir disk, bu disk de "swap", "/" ve "/FileServ" olarak 3 bölüme (partition) ayrılmış durumda. "/" bölümü 20 GiB, "/FileServ" ise 1.9TiB falan (büyük yani).

Bu "/FileServ" bölümü içerisinde örneğin "/a", "/b" ve "/c" klasörleri var, ayrıca bir de "/home" klasörü var.

Aşağıdaki biçimde düzenlenmiş bir "/etc/fstab" dosyası ile "/mnt/FileServ"e "/FileServ" bölümünü mountlayıp, "/home"a da "/FileServ/home" klasörünü bindlıyorum:

LABEL=/ / ext3 defaults 1 1
/dev/mapper/isw_diiedaffdh_Volume0p2 /mnt/FileServ ext3 acl,defaults 1 2
/mnt/FileServ/home /home bind acl,defaults 1 2
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
LABEL=SWAP-isw_diieda swap swap defaults 0 0

Buraya kadar her şey süper. Fakat ne oluyor? "/FileServ/home"a bindladığım "/home" klasörü için kullanılabilir alan 10GiB görünüyor 1.9+ TiB yerine! Neden?

Araştırdım araştırdım, nette buna benzer sorun/çözüm yakalayamadım. Yani disk alanı sorunu ile ilgili.

Var mı bilen, fikri olan?


Edit:
/mnt/FileServ/home /home bind acl,defaults 1 2

satırını aşağıdaki hale getirince istediğime geldi:

/mnt/FileServ/home /home none bind 0 0

Sanırım sorunumun kaynaklarından biri de, reboot yapmadan, "unmount -l" de kullanmadan yaptığım değişiklikleri "mount -a" ile etkin hale getirmeye çalışmaktı. Bu yüzden önceki yanlış ayarlarla bindlanan klasörler etkin kalıyordu falaaaan filan.

İlginenenlere teşekkürler.

 

anjin san bilir bunu. msg at ona.

bryan fury
1

mobil görünümden çık