ne geciyor? Nasil kazaniyorlar?
Ornek ucretsiz: www.blender.org



 

ücretsiz var ücretsiz var. lisanslaması önemli bu noktada. bazı yazılımlar evde oturan adam için ücretsiz, üzerinden kar edilen bir işte kullanıldığında ücretli versiyona geçmeniz gerekiyor.

micrososft bile ücretsiz os dağıttı

angelofdeath

bir kısmı için hobi, bir kısmı için ideolojik bir konu open source. ama uzun dönemde kendi markalarına yatırım, sonuçta bunların hepsi birer proje.

benaslinda

Kendini geliştiriyor, herkesin kullandığı bir ürüne katkı sağladığı için kişisel haz alıyor ve uzun vadede cv'sine "x programının y modülünü ben geliştirdim" yazdığı zaman iş bulma şansı artıyor, kendini satmasına yardımcı oluyor.

chicha

soylenenlere ek olarak urunlerin desteklerinden para kazananlari da var. misal lisans ucretsiz ancak teknik destek ucretli.

azeroth

Bir de donation olayi var dimi, o aklima geldi simdi:)

stavro

birçok büyük ölçekli açık kaynak proje için maaşlı eleman çalıştıran şirketler de oluyor çeşitli sebeplerle. yani katkıda bulunan herkes gönüllü değil.

rotten head

Blender özelinden konuşursak; blender foundation var, buraya yapılan bağışlar ve kendi gelirleri ile core kadroyu besleyebiliyorlardır.

shape of shapelessness

Benim yazdigim kodlar da tamamen acik kaynak. Hatta istesen de gizleyemiyorsun, derleme diye bi olay yok.

Sirkete o kod lazim yazdiriyor bana para veriyor(maas yani). Ama kodu ben baskasina satamiyorum, kimse almiyor cunku kod kendi basina degersiz zaten.
Cunku platformun kendisi ucretli.

Zaten acik kaynagin anlami kalmadi artik, internet yokken kaynaklar azken kod kiymetliydi.
Simdi herkes kodunu ortaya saciyor sayginlik kazanmaya calisiyor.

Su an mesela eksiduyuru butun kodunu paylassa kimsenin umrunda olmaz. Ya da windows komple acik kaynak olsa ama kullanimini lisansli yapmaya devam etsin kimse o kodlari sallamaz.

acemi
1

mobil görünümden çık