12 yaşında. Türkçe'yi harika kullanıyor. İngilizcesi çok iyi düzeyde. Cocuk çok karakterli ve ailesi harika yetiştirmiş. Hem çocukluğunu yaşamasına izin veriyorlar hem de gayet olgun yetiştirmişler.
Kimsenin doğru ru düzgün Türkçe konuşamadığı bir çağda "Malumun ilamı" ifadesini kullanabilecek kadar dile hakim bir çocuk.
Kişiliğine, egitimine hayranım çocuğun. Fakat şöyle bir sorun var ki çocuk ailenin taleplerine bu denli olumlu cevap verdikçe ailenin çocuktan beklentisi fazlasıyla artıyor. Çocuğun zamanla kendini yetersiz hissedeceginden eminim.
Aile ne yazik ki elestireye çok acik değil. Onları karşıma almadan bu muhtemel sorunu sizce nasil ifade etmeliyim?
Bir de çocuğa kitap hediye etmek istiyorum. Bu profilde bir çocuğa hediye edeceğim kitap tavsiye eder misiniz siz de?

Bu kadar dilden konusup bu kadar yazim hatasi yapmam mobilde olmamdan kaynakli. :)


Ben sadece kitap kısmı için geldim; İhsan Oktay Anar ve Ahmet Hamdi Tanpınar. Ama 12 yaş için ikisi de ağır kitaplar. Hediye edip birkaç sene sonra oku denilebilir.


Oktay Sinanoğlu kitapları olur belki


Ben şiir kitapları hediye ederdim. Tabii ben Cumhuriyet dönemi şairlerinden alırdım kitap, ama Divan'dan olsa daha iyi olabilir. Tabii daha basit şairlerinden. Hem kelime dağarcığı da atar diye düşünüyorum. Şiiri sevmesi de entelektüel karakterini etkiler. :)
bir de başka bir yabancı dile de ek olarak başlayabilir.


Tabii ki Saatleri Ayarlama Enstitüsü.
Filhakika, hülasa, behemehal, mamafih, çocuk kitaba bayılır. Yeni kelimeler de öğrenir.


Ben olsam karışmazdım. Böyle bir aile muhtemelen sizin düşündüğünüz çoğu şeyi düşünüp buna göre yönlendiriyorlardır çocuklarını.Psikolog vs desteği de alıyordur büyük ihtimalle.


Ailenin saçmalamaya başladığı, 12 yaşındaki çocuğa Osmanlı Türkçesi yüklemeye çalışmalarından belli.


bisorumolacaktı +1
ben nişanyan sözlük vermezdim.


o niteliklerde bir çocuğun farklı ilgileri de olabilir. geçenlerde iş bankası yayınlarının kitapçısında 13-14 yaşında bir oğlan ve annesiyle karşılaştım. çocuk osmanlı ve milli mücadele tarihine dair kütük gibi kitapları bunu da okudum, bunu da okudum diye geçiyordu. ufak bir sohbetle ilgilerini öğrenebilirsiniz.
ayrıca aileyi müthiş takdir ettim. nasıl yetiştirmişler anlatın da biz de ilerde aynısını yapalım.
çocuğun kendini yetersiz hissedeceği ve ailenin çocuğa fazla yüklendiği hakkındaki endişeleriniz için de yine çocukla sohbet ederek çocuğu tanıyabilirsiniz.
mesela, sen nelere ilgi duyuyorsun, ben ona uygun osmanlıca yazı getireyim diye muhabbet açılabilir.
ayrıca benim arkadaşım da bu tarz bir üniversite çağında bir çocuğa osmanlıca ders veriyordu. çocuğun fazla anneci olmak dışında bir sıkıntısı yoktu. ona da yapacak bir şey yok herhalde. ben olsam fazla endişe etmezdim.
