Selamlar. Çoğu araçta hız ibresi 180 km/s üzerinde. Hatta bu 200-250lere çıkıyor. Tahminimce de dünyanın herhangi gelişmiş yerlerinde böyle hız limitine sahip yollar yok. Hani kendim 120 üzerini görmedim, hadi fazlası olsun 150 falan ama bir yerde de “bu yolda max. 200 km/s ile gidebilirsin” denildiğini sanmıyorum.

Kaldı ki tüm trafik ve emniyet kuralları yüksek hızın kötü bir şey olduğunu söylüyor. Hal böyle iken, neden aşırı hızlı arabalar yapıyorlar?


 

yahu sen onu geç 250 gösterge olan araçların bir çoğu bile 200ü zor görüyor.

bi tür ticari pazarlama taktiği bu. ibre 300 olsun 100 gitsin sırf o yüzden bile almak için sıraya giren böyle hız tutkusu sahibi insanlar var.

benim gördüğüm normal araçlar arasında golfler vardı 2000lerde 260 gösterge olup 245 yapan onun dışında belli başlı bi kaç marka haricinde göstergedeki rakkama yaklaşabilen pek araba yok, günümüzde de öyledir.

hatta yarış motorlarını çok severim ben, bütçem olsa bile almam orası ayrı ama severim.

onda bile ilk baktığım şey analog gösterge mi, göstergedeki son hız kaç. dijitalse ve yazmıysa kadranda ööö dandik bu diyorum mesela hahaha

bir nevi içimizdeki güç tutkusumudur eziklikmidir büzüklükmüdür bilemedim.

killerbee

değil 200-250 limitlisi, limitsizi var. Ama çoğu o hıza ulaşamaz bile.
s2.eksiup.com

reactionic

@reactionic hocam oralar çok nadir. mesela Türkiye'de yoktur diye düşünüyorum öyle yollar ama burada da öyle üretilen/satılan araçlar var.

giovanne

bir yanlış bilgiyi düzelteyim, almanyada belirli otobanlarda hız sınırı yok. bu yüksek ibreli alman arabalarının bir çoğu orada ibre gösterisi yapabiliyor yani. ayrıca pistlerde de araçlar kullanılabilir.

onedio.com

bu pistte yarışlar yapılıyor mesela sivil otomobiller tarafından.

trajikomix

Kullandigim arabada 220 kadran var, 220 yaptim.

Ayrica Opel'ler bu konuda iyidir. Ibre sonu gorursunuz. 254 km/h hiz yapan 1.6 atmosferik Astra gordu bu gozler.

deveyi diken adamin ta kendisi

Almanya?

stavro

260 ibre olup 200 son hizi olmasi o motorla alakali. Ayni araclarin yuksek motorlari o hizi yapabilir, her motor icin de ayri kadran koymazlar standarttir

Asil amac ilk ivmelenme 0-100 hizlanmasi. Insani bu daha tatmin eder. 0-100’de asagi cekmek son hizi da artiirir otomatik olarak.
Ayrica bu devirde 120 cok yuksek bir hiz degil. Yeni sistemlerle 140km bile normal sayilir.

Bunun sollamasi, acil durumu, bla blasi bi suru seyi var. kurallara uyduktan sonra da hiz kotu bisey degil.

Burda(almanya) cogu yerde limit yok. Daha dogrusu limit 130. Ama diyorki 130 ustu yapabilirsin ama yetki sende. 130km ustunde bisey olursa tum sorumluluk sende ben bisey odemem

c1b2k3

yani Almanya'da hız limitsiz bazı yollar olduğu için bütün firmalar araçlarını bu şekilde mi üretiyor?

giovanne

yani arabamın 180'in üzerine çıkamayacağını, yokuş aşağı filan çıksa bile göstergenin bunu gösteremeyeceğini bilmek canımı sıkardı.

otoban boşsa, işin acele ve çok kritik bir şey ise mesela 180e çakılı şekilde gitmek gerekebilir. araba bana bunu sağlayabilmeli yani.

ha sorarsan 150'nin üzerine çıkmam hiçbi zaman. şehir içinde ise ekstradan dikkatli olurum bu konuda.. özellikle şehir içinde hız KESİNLİKLE felakettir

KUCO

Kimse soruya cevap vermemis.

Satmak icin oyle yapiyorlar.
Yarin butun arabalari 130'a sabitleme kurali getir 1 tane araba satamazsin.
Araba satilmazsa petrol de satilmaz. Amerika kizar.

Japondaya sanirim limitli satiliyordu bi ara. Son durumu bilmiyorum ama limiti de yuksek biseydi zaten.

acemi

benim cevabim 180 km/s icin: wikipedia’da “japanese domestic market” başlığı altında japonya araç üreticileri birliği’nin 1988’de vardığı bir kararla jdm arabalar için bu azami hızda uzlaştığı bilgisi var: www.wikizeroo.net

beygir gücü ve azami hızı güvenlik için sabitlemişler; 2004’te beygir kısmı güncellenmiş, hız aynı kalmış.

ben hep mil, km benzeri dönüşümler arasında bir şekilde bir uygunluğu bulunduğu için seçildiğini düşünmüştüm.

e haliyle

Kadran olayına takılmanız çok komik olmuş. Firma her araca ayrı kadran üretip maliyeti şişirmektense aynı kasa hatta benzer kasalar için tek kadran üretiyor bu yani olay. Maksimum sürat de genellikle elektronik olarak limitleniyor. Hatta tork bile limitleniyor, yazılımla arttırabilirsiniz bazı araçlarda (328i de arkadaşım yaptı).

Siz belki temkinli sürücü olabilirsiniz ama Yüksek hızlara çıkabileceğiniz birçok yol mevcut. Çoğu insan maksimum 150 km/s yapabileceği bir arabaya para vermez. Firmalar için de itibarı zedeleyici bir etken olurdu bu. 200 falan bence gayet ideal limitler.

catch the arrow

Almanya'da binek seri üretimde yasal sınır 250 km/h.

Otobanlarında hız sınırı yok.

Malesef otomobil üreticileri çok güçlüler, hiçbir hükümet yasakladım artık arabalara restriktör takacaksınız maksimum 200 beygir olacak, maksimum hızı 140 olacak diyemiyor. Yoksa doğrusu budur.

Değildir diyen hız hastasıdır, mantığıyla düşünmüyordur.

bos gezenin bos ustasi

honda city arabam otobanda sonuna kadar bastım 165'i gördüm ancak.
kadranda yazanlar reklam

aslindasorunumpsikolojik

seri üretimden kaynaklı. aynı kadranı kim bilir kaç modelde ve o modelin spor paketlerinde kullanıyorlardır.

argent dawn

Maalesef ticari kaygılar insan hayatından daha önemli kapitalizm için, otomobil üreticilerine kolay kolay kimse limit getiremez diyoruz ama aslında hepsi için geçerli bir anlaşma sağlansa üreticiler buna uyabilir.

Uzun yıllar önce motosiklet üreticileri bu konuda bir anlaşma sağladılar mesela, gösterge/kadran yarışını sonlandırdılar.

Kadranları 299 da sabitlediler, büyük hız motorları ile 299 sonra kaç ile gittiğinizi göremezsiniz.

John Bloor

Satmak icin diyorsunuz da ekonomik bir aile otomobilinde kullanici neden hiz arasin ki?
Ya da hemsire arabasi dedigimiz cogunlukla kadinlarin kullandigi B sinifi kucuk bir otomobilde? Bu tur bir arabayi satmak icin ekonomikligini ve sehir ici fonksiyonelligini vurgulamaya calismaz misin kadran yerine?

stavro
1

mobil görünümden çık