koşmak dizlere aşırı yük bindiriyor
kortizolu artırıyor
kalbi uzun süre yüksek ritmde tutuyor
serbest radikalleri üretiyor
insülin direncini bozuyor
çok fazla karbonhidrat gerektiriyor
1977 de koşu kitabını yazan ve 1 milyondan fazla satan Jim Fixx in de 52 yaşında bir sabah koşusunda kalpten öldüğü örnek verilmiş.
gerekçeleri bunlar. yahu yararlı diye yaptığımız şeyin zararlı olduğunun söylenmesi halis muhlis kafa karışıklığı, şüphe uyandırıyor.
bunun yerine yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi düşük düzey aerobik egzersizler yahut interval ve ağırlık egzersizleri önerilmiş.
yazılanların doğru yanlışlığını bilmiyorum. sadece doğru olanı merak ediyorum. yazıyı yazansa
Altuğ Dural,
Türkiye Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu 1. kademe ve ISSA(International Sports Sciences Association) antrenörü, Antalya,
diye not düşülmüş.
bir de aklıma takıldı. gençliğinde uzun süre yüksek düzey aerobik egzersiz yapanlar şimdilerde nasıllar? yaşlılıkları iyi mi? sağlıkları nasıl?
çıplak ayakla koşmak zararlı değil ancak ayakkabı ile zararlı. daha dün konu ile ilgili bir araştırma izledim.
koşarken topuğu önce basmak zararlı. çıplak ayak koşucular önce ayaklarının önlerini yere koyuyor ve enerjiyi iletiyor. topuğu ilk vurursan enerji direkt dizlere ve hatta bele, boyna yük bindiriyor. günümüzde neredeyse kendi kendine koşan tüm insanlarda bu sorunlar gözleniyormuş. ingilizcen varsa linkini verebilirim araştırmanın.
aerbikçilerin çoğu kemik erimesi hastasıdır ayrıca. çoğu silinir gider, bir kısmı antrenör olur.
ayrıca yanlış bir hareket yapıyorsan başlarda bir sıkıntı çekmeyebilirisin ancak daha sonra ingilizce'de repetitive strain injury denen arkadaş yüzünden ileriki yaşlarda doktor doktor dolaşırsın.
bi de aklıma şu geldi;
hani şehirlerde cambazlık yapan adamlar var ya. onlarla ilgili de bir belgesel izledim. çok ilginç, zannedersin ki adam duvardan atlarken küt diye tüm tabanı ile yere düşüyor. halbuki öyle değil asla. kedi gibi tabanının ön kısmı ile yere iniyor ve topuğunu çok sonra koyuyor, hatta hiç koymuyor enerjiyi hemen aktarıyor. bu şekilde hiç bir rahatsızlık olacağını sanmıyorum. çünkü biz ne kadar evrimleşmiş olsak da aslında maymunuz ve bu tür hareketlere alışkınız, hepimiz belli potansiyele sahibiz. evrimleşme anca bu durumu kötü yönde etkiliyor, bir sürü abuk subuk hareket ve alet edevat geliştiriyoruz ve atalarımızın hiç sahip olmadıkları hastalıklar uyduruyoruz. tai chi de mesela tümüyle bu enerji aktarımı ile ilgili.
amma doluymuşum ha bu konuda :)
@kediebesi: biraz daha açar mısın? aerobikçi derken o kokonaların yaptığı hareketleri mi kastediyorsun yoksa benim yazdığımı mı? bir de tek sorun kemik erimesi değil diğer sorunlardan da mı muzdarip bu aerobikçiler?
@want2die: peki göğüs çalıştığımda ağrısı 3-4 gün sürüyorsa ne yapıcam? bir gün çalış bir gün dinlen diyorsun ya böyle olunca 1 gün çalış 4 gün dinlen oluyor? benim 3-4 gün ağrıyor çünkü. yoksa ilerledikçe alışıyor mu nedir?
bu konularda biraz cahilim mazur görün.
örneğin göğüs çalışmak için ağırlık kaldırmak yerine bence bir barfiks alıp maymun gibi asılıp kendini çeksen daha sağlıklı olur :) ağırlık taşımak istiyorsan hamallık yap, para da kazanırsın :P
kaslarını yırtarak yaptığın zarar da ileriki yaşta bence hiç hayırlı olmuyor. her zaman için en iyi spor aleti insanın kendisi, en iyi spor mekanı da doğadır diye düşünüyorum. :)
evet tvde yarışmalarda izlediğin tüm aerobikçilerin inanılmaz fena hastalıkları oluyor, çoğu 20 yaşında 80 yaşında bir insanın kemiklerine sahip oluyor. özellikle kızlar. çünkü antremanlar en küçük yaşta başlıyor ve ergenliğe kadar ful performansa ulaşması gerek. ergenlik olduğu an performansı yarı yarıya düşüyor. amerika'da yılda yüzbinlerce genç bir sürü yarışmaya katılıp tüm gelişimlerini bozuyor ve bunlardan bir tanesi bile zor altın madalya alıyor.
tabi kimi ırklar bu işe daha uygun. bu işi keşfedenler mesela... çinliler :) ruslar. onlar binlerce yıldır yapıyor bu hareketleri :)
Öncelikle, sporda her konuda karşıt görüş bulabileceğini unutma. Ama okuduklarının komplo teorisi kurabileceği kısımlarını alan insanlar ortaya işte bu tip şeyler atıyorlar.
Eğer fazla kiloluysan koşmak zararlı, evet. Ancak yağ oranı normal düzeyde ise koşuyu hayatına sokmanda herhangi bir sakınca yok, tam tersine kalbine ve kendine en yararlı şeyi yaparsın. Dizlerinde de her eklemde olduğu gibi eklemler arası bir sıvı vardır ve bu sıvı kilolu insanlarda daha fazla baskı yapacağı için koşmaya bağlı olarak zamanla azalabilir, sonuç olarak da büyük ağrılara sebep olan bir eklem rahatsızlığı ortaya çıkar. Ama aynı durum aşırı kilolu insanlarda hiç koşmasalar da ileri yaşlarda meydana gelmektedir.
Zaten aklı başında hiçbir antrenör 100 kiloda yağ oranı %35 olan bir insana koşu önermez. Kardio olarak koşu bandında yürüyüş ve yatay bisiklet verilir. Diyet, kardio ve ağırlık çalışmalarıyla birlikte bu kişinin yağ oranı azalmaya başladıkça kardionun hızı artar, yürüyen insan koşmaya başlar. Koşmaya başladığı sırada zaten dizine aşırı yük bindirecek bir kilosu yoktur.
Spor salonlarında koşarken, koşu bandındaki her adımından "dan dun" sesler gelen insanlar olur. Bunlar teknik olarak yanlış koşarlar. Biraz kediebesi 'nin dediği şeye geliyoruz burada. Teknik de önemli.
Ama koşmak kesinlikle zararlı bir şey değildir. Ben bu kadar detaya girince buradan ne kadar zararlı olduğu sonucunu değil de ne kadar yararlı bir şey olduğu sonucunu çıkarmanız gerekiyor.
Yeni başlayarak spor salonundan içeri adımını atan, aşırı kilolu olmayan ve düzgün teknikte koşan çok insan var ve bunlar hiçbir yanlış yapmıyorlar. Bakmanız gereken açı budur.
@hiko seijuro: öncelikel görüşleriniz için teşekkürler. ama olaya sadece diz kapağa açısından bakmamak gerekiyor. diğer zararlara ne diyeceksiniz? örneğin kalp ritmini uzun süre yüksek tutmasının kalbe zararlı olduğu söyleniyor. kortizolu yükseltmesi yahut serbest radikalleri yükseltmesi?
yahut bunların hepsini uydurmuş mu bu antrenör? (pek sanmıyorum)
Bir defa koşmak zararlı olsa Türk Kalp Vakfı televizyonlara ormanda koşan adam temalı "sağlıklı yaşayın, kalbiniz için spor yapın" sloganlı reklam vermezdi veya Doktor Öz vücut geliştirme yapın, koşun diye her tarafta söylemezdi.
Ben absürt olan kısımlara cevap vermemeyi seçmiştim.
www.scientificamerican.com
haydi linki de vereyim de bilimsel konuştuğum anlaşılsın :)
konuşmaları anlamasanız bile görüntülerden olayı çakabilirsiniz. :)
evet teknik.
uzun bir kış sahilinde koşmak gibisi var mı mesela yaa :) hatta köpekle birlikte..
maratonlarda niye etiyopyalılar birinci geliyor en iyi cenciler koşuyor :) çünkü onlar atalarımıza çok yakın olüyür..