Benim muzik kulagim var ya da yok demek icin nasil bir test yapiyoruz?




 

Mesala gitarda şarkıların akorları bellidir. Sen çalarken o akoru şarkıya göre ayarlayabiliyorsan yani ritmi tutturuyorsan müzik kulağın var demektir. Ya da ilk kez duyduğun müziğin notalarını çıkartmak

JackDanielSparroww

İlk kez duyduğun bir müziği bildiğin bir enstrümanla çalabiliyorsan müzik kulağım var diyebilirsin.

bu arada müzik kulağı olmak 0-1 ya da siyah-beyaz gibi ikili varlık durumu değil. yani ben de duyduğum müzikleri çalabiliyorum mesela ama üzerinde 1 saat falan çalışmam gerekebiliyor. bazı adamlar var duyduğunu cart diye çalıveriyor.

himmet dayi

@himmet
heh iste asil meseleye parmak bastin. Muzik kulagim var ya da yok dendigi icin ben de bu bir true-false durumu galiba diye dusununce nerden biliyoruz diye merak ettim var oldugunu.
Tam olarak kafama takilan kisim bu aslinda. "muzik kulagim var, duydugum muzigi gitarda calarim" e ugrasinca caliniyor zaten? Ben de senin gibi ugrasirsam caliyorum ama elime alip zart diye calamiyorum aninda. Ama eninde sonunda calisyorsun yani. Ama 10dk sonra ama 1 saat sonra caliyorsun bir sekilde. Bana herkes de yapabilirmis gibi geliyor aleti kullanmayi bildikten sonra:)

stavro

En temel haliyle duyduğun ritmi tekrar edebiliyor musun, buradan anlayabilirsin. Bir arkadaşın eliyle masaya vurarak bir ritim tutsun, sonra sen onu tekrar etmeye çalış.

Müzik kurslarında genelde bu şekilde bakılır mesela. Bir enstrüman çalmayı bilmiyorsan istersen müzik dehası ol duyduğun şarkıyı pat diye çalamazsın. Bildiğin bir enstrüman varsa onun üzerinden sadece dinleyerek şarkı notası çıkarmak ise evet, müzik kulağı iyi dedirtir. Var ya da yoktan ziyade iyi ya da kötü demek daha doğru aslında, ritim tutmayı beceren herkes duyarak akor çıkaracak diye bir şey de yok. Aynı zamanda eğitilebilir bir şey, ben herkesin çalışarak bir noktaya gelebileceğini düşünüyorum.

Bruce

(bkz: müzik kulağı testi)

silver apple

m.youtube.com

Aha boyleysen muzik kulagin var demek. Tabi bu abarti yetenek, bundan az ama biseyler varsa o da iyi.

acemi

yaygın kanının aksine müzik kulağı çalıştırılarak da geliştirilebilir.

eskiden ear master pro diye bir program vardı bildiğin mutlak kulak olmuştum.

(bu arada google'a yazdım hala varmış o program, çok faydalıdır.)

@├acemi'nin linkteki çocuğun yaptıklarını öğretiyor arada dediğim program:)

makbur

@makbur
Muzik kulagi tamam da mutlak kulak dogustan gelen bir sey diye biliyorum ya.
Hatta "profesyonel" muzisyenlerin sadece %11'inin mutlak kulagi oldugunu soylemisti amerikan yapimi bir belgeselde.

stavro
1

mobil görünümden çık