Türkiye de bir havayolu şirketinde bir uçak sahibi olmak ya da 20 uçaklık bir filoda %5 hisse sahibi olmak istanbulda kaç taksi plakasına denk gelir?
böyle bir kıyaslama yapmanın pek mümkün olmadığını biliyorum ancak taksi plakası sahipleri arasında bu güçte olan var mıdır? mesela 100 plakası olan biri?
kaba olarak hesap yapılabilir mi?
taksi plakası gibi gayri mesrunun bol oldugu bı ortamda defter kayıtları pek bısey ıfade etmeyecektır. brırılerı adına gorunen plakalar baska bırılerınındır. o nedenle de 100 ne ki diyebiliriz.
uçağın ne olduğuna göre değişir. yeni kasa boeing 737 veya airbus a320'nin aylık kirası 400 bin dolar civarında. yani taksi plakasına verdiğin parayı 1 ayda kazanıyorsun. uçak eskiyse fiyat düşüyor ama o kadar da değil. 20 yıllık uçağı da 150 bin dolara kiralarsın. jumbo jetlerin kirası aylık 1,5 milyon dolar civarında.
business jet diye tabir edilen küçük uçaklar genelde saatlik kiralanıyor. saati 2 bin dolardan başlar 20 bin dolara kadar gider. taksi maksi hikaye yani.
işte demek istediğim iki cevapla çıkıyor. adamın belki de 100 den fazla taksi plakası var. yani bu kadar zengin bir insan uçak sahibi olabilir. havayolu şirketi sahibi olabilir. boing 737 sahibi olabilir ancak bu kişi bunlar yerine taksi plakası sahibi oluyor. mafya oluyor. kar marjı mı yoksa küçük yerlerin kıralı mı olmak istiyor? ve neden taksiler iğrenç?
çünkü vizyonu o kadar. çünkü kendi bildiği çöplükte horoz olmak istiyor. mesela başaran holdingin sahibisindir, kızın -nur içinde yatsın- jetinle dubai'ye gider. ağaoğlusundur ortanca hanım gibi avam bir cümle kurarsın.
bu tur hacmi buyuk işleri siyasetten bagımsız da dusunmek cok dogru degil. 1 kişi 100 plakayı siyasetten bagımsız toplayabilir mi?
bunun yanında tabi, ulkenın serbes piyasa olması gumrugun kalkması gelişmeleri de o kadar uzun boylu degil. thy dısında nasıl ucak alabiliyorsun, alıyorsun bi de baska yer ekiraya verip para kazanıyorsun? bunu yapabilecegin yasa bile yoktu, bunun vergisini hesaplayack maliye yoktu gibi gibi.