
kedi beslemeye karar verdiginizde kuralları sizin degil, kedinin koyabilecegi ihtimaline hazir olun.
kediler kopekler kadar uyumlu olmayabiliyor, mutfaga girebilir ama masaya ya da tezgaha cikmasini engelleyebilirsiniz.
sizinle uyumasi sizi rahatsiz edecegi anlamina gelmez, belki sessizce uyur sizinle, benimki uyuyor cunku.
kediler dedigini ve istedigini yaptirana kadar inat ederler, cok onyargili olmayin, akisina birakin ve onun kucucuk bir hayvan oldugunu unutmayin.


oncelikle tebrikler.
- kediyi mutfaktan uzak tutmaya calisma yapamazsin. ocagin ustunde de gezer, masada da gezer, tezgahta da.
- kediyi yataktan da uzak tutmaya calisma, yine yapamazsin. evde kurallari sen degil kedi belirleyecek buna hazirlikli ol.
- kedinin dilini ogrenmen lazim. kedi ne zaman agresiflesir, ne zaman saldiri moduna gecer, ne zaman huzurludur vs. youtube'da bir suru "cat body language" videosu var. onlari izlemende fayda var. kedinin ne zaman nasil bir ruh hali icinde oldugunu bilirsen daha rahat iletisim kurarsin. mesela: www.youtube.com
- ozellikle kedi eve ilk geldigi zamanlarda kediyi rahat birakmak oncemli. yeni bir ortama geldigi icin urkek olacaktir. muhtemelen kendisine guvenli bir kose(koltuk alti, dolap ici vs) bulup bir iki gun surekli orada saklanip cok nadir disari cikacak. zorla disari cikarmaya calisma, eve ve sana alissin. sen mamasini, suyunu ver o zamanla disari cikmaya baslar.
- zorla sevmeye, kucaga almaya da calisma. ilk yakinlasma onemli, elini uzat ve koklamasini bekle. eger uzaklasirsa rahat birak yok uzaklasmazsa yavas yavas oksayip seve bilirsin.
- kediye ne tur yiyeceklerin zararli olup ne tur yiyeceklerin iyi olduguna bak. mesela cerezler zararlidir. acikta findik/fistik tarzi cerez bulundurmamaya calis. ayni sekilde bazi bitkiler kediler icin zehirlidir. evde bitki varsa kediler icin zehirli olup olmadigini kontrol et.
