Cami tasarımlarımız Bizanslıların yaptığı Ayasofya Katedralinden (sonradan Cami oldu bildiğiniz gibi) kopya değil mi? Ayasofya öncesinde nasıl camiler yapılıyormuş Bursa'da, Anadolu'da vs.?
evet kubbe mimarisi bizanstan alıntıdır. selçuklu camilerine bakarsan düz çatılıdır. mesela hacı bayram
Kubbe şekli Ayasofya’dan kopya. Zaten Ayasofya’nın içindeki makinelerde de hikayesi anlatılıyor.
sadece kubbe şekli. bizde ek olarak tepede büyük bir kubbe bulunur.
'cami tasarımını ayasofya'dan çaldık' yerine, 'kubbe teknolojisini ayasofya'dan öğrendik' daha doğru bir tanım olur.
calinmadi ama kubbe yapisi benzer- ayni
esimlenilmistir ya da ilham alinmistir
ayasofya oncesi camiler yanlis bir soru, cunku ayasofya islamiyetten once vardi, camiler daha sonra
o zamanlar sanatın bütün dallarında en iyi sanatçı en iyi taklit eden kişi olduğundan, biz de yapı harikası ayasofyadan aldık bu şekli. normalde camilerin insanı ezmeyen mimarili olanı makbuldü, ayasofyadan sonra devasa camiler yapılmaya başlandı. bu aslında ortaçağ kilisesinin halk üzerindeki baskınlığını artırmak için özellikle seçilmiş -büyük kapı büyük pencere gibi- bir mimari ögeydi. tavanı iyice yükseltip kendini tanrı ve kilise karşısında bit gibi hissettiriyordu kula. heyhat. osmanlıdan sonra müslümanlar da ibadethanelerde kendini bit gibi değersiz hissetmeye başladılar bu sayede. camiden korkan çocuklar haksız değil yani. konuşa konuşa nerden nereye geldim, çok pardon.
@birsürüsorumvar, hristiyanlıkta kulluk yok, tapınak mimarisi antik dönemden beri gösterişli olmuştur. kiliseler camiye çevrilince lan böyle daha iyiymiş dediler ve kubbe mimarisine geçtiler. buna esinlenme demek doğru olmaz, net çalıntı.
Cami inşaatında kullanılan teknikler zamanla değişiklik gösteriyor.
Selçuklu döneminde yapılan camilere bakarsa genelde yığma taş usulüyle yapıldığını görürsün. Bunların duvarları kalın pencereleri küçüktür.
Mimar Sinan kubbe tekniğini Ayasofya'dan aldığı gibi yapıya eklediği payandalarla hatalı olan kubbeyi düzeltmiştir.