-okumak istemeyenler için soru direkt en altta-
Hukukçu arkadaşlar varsa yardımcı olabilirse çok sevinirim.
Apartman kapıcısı geçtiğimiz aylarda işten çıkarıldı. kendisi 5 yıldır çalışıyormuş.
-Bizler kiracı olarak 100 tl aidat veriyoruz. Kapıcı varken de 100 tl veriliyordu. Şuan kapıcı alınmadı ve apartman temizliği ve çöp alınması için biri geliyor yalnızca.
-şimdi sürekli yönetim değişip duruyor, kimse yönetici olmak istemiyor.
sürekli aidatların ödenmediğinden ve iadatların yetmediğinden bahsediliyor.
bunun en büyük sebebi de kapıcı kıdem tazminatıymış.
şimdi benim merak ettiğim bir şey var, yakın zamanda toplantı olacak da elimde sağlam bir doneyle gidip iki kelam laf etmek istiyorum çünkü kıytırık bir apartmana 100 tl aidat verilmesine ve bir de bu aidatın arttırılmak istenmesine katlanamıyorum.
soru: biz 2 senedir bu apartmanda oturan kiracılar olarak, 5 yıldır çalışıp işten çıkarılan kapıcının kıdem tazminatını ödemek zorunda mıyız?
soru2: kapıcı varken aidat 100 tl idi, kapıcı yokken yine 100 tl, bunun bir yaptırımı bir şeyi yok mu?
teşekkürler.
1- evet, zorundasınız.
2- genel kurul istediği gibi aidat belirleyebilir. çoğunluk olması yeterli.
1) aidat ev sahibinin sorumluluğudur esasen. ancak genel uygulama, kira süresi boyunca kiracının ödemesi yönündedir. dolayısıyla bu süreçte aidat, kıdem tazminatını ödemek için apartman genelinde yükseltiliyorsa ödemek zorundasınız. aidat yükseltmek için yönetim kurulu çoğunluğu lazım. usule uygun toplanılıp karar alınmadıysa ödemek zorunda değilsiniz. usule uygun toplanıldıysa bile dava açıp, kararın iptalini talep edebilirsiniz diye biliyorum.
bizim apartmanda kıdem tazminatı için aidata ek olarak para toplandı. ev sahipleri ödedi. ayrı bir para toplanıyorsa onu ev sahibiniz ödemelidir.
2) kurul istediği gibi aidat belirler. ama kurul kararı çok fahiş bir aidat belirlediyse (ki 100 tl çok fahiş değil sanırım) bu karar iptal edilebilir.
yaptırımı şu: kat malikleri kurulu'nda alınan kararları mahkeme yolu ile iptal edilebilir.
giderlerin çok olduğunu ya da iletildiğini düşünüyorsanız yönetim giderlerini inceleyerek karar verebilirsiniz. yönetici kat maliklerine karşı sorumludur.
ortak giderlere karşı kat maliki sorumludur. ancak genel geçer kural, demirbaş hariç giderlerin kiracının ödemesi şeklindedir.
kapıcının kıdem tazminatı için genelde her sene aidat dışında ek para toplanır ve muhafaza edilir ki, kiracılar değiştiğinde yeni bir kiracı kapıcının eski tüm kdem tazminatına karşı sorumlu olmasın.
Şimdiye kadar verilen cevapların tamamını, en azından büyük bir kısmını unutmalısınız sanıyorum.
1. siz kapıcının tazminatını ödemek zorunda değilsiniz. sonuçta bundan 5 yıl önce siz yoktunuz ve yarın çıkabilirsiniz. olağanüstü bir gider olduğu için malikin sorumluluğu söz konusu burada.
2. ağırlıklı olarak kat mülkiyeti üzerine çalışan bir avukat olarak oturduğum apartmanda birçok şey kanuna uygun yapılmıyor. tabii bu durum beni rahatsız etmiyor, çünkü eski yöneticilere de şimdiki yöneticiye de güveniyorum. küçük apartmanlarda bu durum bence çok normal. sonuçta yüzlerce muhatap söz konusu değil ve çoğunlukla gönüllülük esasına dayalı. yöneticiye aidat farklılığı olmamasının nedenini sorabilirsiniz. bu çok işkillenilmesi gereken bir şey değil. eski kapıcı ucuza çalışıyordur, yeni gelen eleman daha fazla istemiştir; giderler artmıştır; para biriktiriliyordur vs.
kat mülkiyeti kanunu madde 20 malikle birlikte sizin de sorumluğunuzu düzenler. nasıl demirbaşın kiracıya ödetilmesi mantıklı değilse, apartmanın temizlik parasının malike ödetilmesi de o kadar mantıklı değil.
onun dışında genel kurulda belirlenen aidat miktarının iptali için dava açılabileceği doğru. ama belirttiğim gibi birçok işleminiz zaten kitaba uygun değildir, o yüzden mahkemeye başvurmaktansa doğrudan yöneticiyle görüşerek durumu halletmeniz daha kolay ve güzel olabilir.
yine sormak istediğiniz bir şey olursa yardımcı olabilirim.