ayrıca:o zamanki islami yaşayış mı daha doğruydu yoksa şimdiki mi?
islamcılar, muhammed peygamber'den sonra bir çağdaşlık arayışına girmişler (onun zamanında başlayan şeyin devamı). ama bu bizimki gibi, şekil bazında sığ bir çağdaşlaşma değil, bir medeniyetin inşaası için çağdaşlaşma olmuş. çağdaşlaşmanın ilk koşulu da çağın en ilerisi olmak olduğu için bunun için çabalamışlar. yani şu an ABD, EU ülkerinin yaptığı gibi. sonucunda da başarılı olmuşlar. kendilerince bir sosyal yaşam, ekonomik düzen, askeri sistem, devlet yapısı kurmuşlar ve buna bağlı kalmışlar. mesela faizli borç yerine hisse verip sonra alma gibi yola girişmişler ya da devlet başkanı seçme konusunda kriterler koymuşlar (en tecrübeli olacak, iki kişi en tecrübeli ise yaşça büyük olan olacak gibi). aslında çok uzun bir konu ama kabaca bir sistemleri varmış ve buna uyup bağlı kalmışlar.
Abbasilerin kendilerini ilmin ve fennin en onemli destekcisi ve ureticisi olarak gosterme istegi bunda onem tasir. Eski Yunan metinleri Arapca'ya tercume ettirilir ve devamli tercume calismalari devam eder. Sonrasi da uzun konu...
Tarihçi değilim. Bize okulda öğretilene göre o dönemlerde Avrupa'da veba, hastalık, açlık, kilise baskısı, derebeylerin keyfe keder yönetimleri, sınıf ayrımları hat safhada olduğundan Avrupa geri kalıyor. Amerika zaten yok o dönem.
Fırsattan istifade bizim müslümanlar da yardırıyor. Malum sınıf yok müslümanlıkta, kölelik yok, o dönem gavur icadı diye bir kavram da yok zira gavur icat yapamıyor. Öncü medeniyet durumundalar, jeopolitik avantajları var, istikrar var. Yalnız gelişim göstermiyorlar fazla. Sadece eldeki en önde olmalarına yetiyor.
Müslümanlar o dönemden daha farklı değiller etik olarak, bilimsel yöntem olarak, yaşam tarzı olarak. Ama kalan herkes uçtu gitti.
AÇILIN
Antik Yunan ve Roma eserlerini Arapçaya çevirerek bu sürece katkı sağladım.
Sözlük hayatım boyunca bu anı bekledim aq
Farabi kahkaha attım
Eline sağlık balım iyiki çevirdin
İslamı şimdi ki yaşayış çok garip
araplar aslında zeki millet. bunu dillerinin kompleksliginden anlayabilirsin.
adamların edebiyatı falan da gelişkinmiş zaten islamdan önce.
ama kabileler birbiriyle çatışıp duruyormuş.
islam sayesinde birlik sağlanıp bir düzenli bir devlet oluşturmuşlar.
ama zamanla yine islamin kötüye kullanılması sayesinde geriye gitmişler.
O siralarda Turklerin Musluman olusu da isi bozmus olabilir mi? Tarihlere bakinca, bir korelasyon var gibi görünüyor.