Ya soruyu nasıl soracağımı da bilmiyorum ama en karşılayan tabir avam bence. öğretmen arkadaşlar daha rahat cevap verebilir. Klasik "şimdiki nesil, bizim zamanımızda blabla" geyiği de yapmak istemiyorum.

Sosyal medyada öğretmen olmuş bir kaç arkadaşımı takip ediyorum ya da yine instagram keşfet sayfasından bazen öğretmenlere denk geliyorum. Öğretmen isminin yakıştığı oturaklılık, alçakgönüllülük ve hayat görüşü yerlerde. Özellikle kadınlarda durum daha da fena. Nargile cafeden çıkmayan, sosyokültürel seviyesi düşük ne kadar kız varsa kızın profilinde "okul öncesi öğretmenliği", "bilmem ne teacher" falan yazıyor; gramer ve yazım kuralları dahi bilmiyorlar.

bizim zamanımızda da öğretmenlerin maddi durumu iyi değildi ancak bir ağırbaşlılıkları ve dünya görüşleri vardı. nasıl öğretmen oluyor bu insanlar allah aşkına? sadece mevcut siyasi iktidarın etkisi ile açıklanabilir mi yoksa işin temelini sarsıcı değişiklikler mi yapıldı?

 

@avianthem hiç bunu düşünmemiştim, doğru aslında. belki de biz özel hayatlarına şimdiki kadar tanık olmadığımız için saygınlıkları daha üst düzeyde oluyordu. perde kalkınca onların da en leş hallerine tanık olmaya başladık.

mimarbasi

Öyle öğretmenler tanıyorum ki ben veli olsam ve o kişi çocuğumun dersine girecek olsa, çocuğumu okuldan alırım daha iyi. (Ben de 15 senelik öğretmenim.)

Ben avamlaştığını düşünmüyorum. Aksine IB, AP vs gibi uluslararası müfredatların Türkiye’de de kullanılmasıyla kendinizi yenileme, geliştirme gereksiminiz daha da artıyor. Ama insanlarda genel olarak bir basitlik, kritik düşünme yoksunluğu, sadece anlık şeylere yoğunlaşabilme, fiziksel olana önem verme gibi trendlere eğilim olduğundan aklıbaşında, olgun, entelektüel insanlarla yukarıda bahsettiğim eğilimlerdeki insanlar arasındaki fark daha da açılıyor. Bu kişiler hangi işi yapıyorsa, o işi basitleştiriyor olabilirler haliyle.

Ben de kendi eğitim hayatımda ancak bir veya iki saygı duyduğum, rol modeli öğretmen hatırlıyorum.

sopiro

Bence kutsallastirmaya gerek yok. Ogrenmenlik de bir meslek en nihayetinde.
Isini iyi yapıyorso sosyokulturel seviyesinin dusuklugunun bir onemi yok brnce. "ogretmen" olayini o kadar abartmaya gerek yok.

stavro

çok iyi öğretmenler mutlaka var, ama idealist denen öğretmenler ne yazık ki azınlıkta. idealist olanları da sistem tarafından bezdiriliyor, sindiriliyor, sıradanlaştırılıyor.
var
ayrıca öğretmen dediğimiz adamlar da senin benim gibi adamlar, bizim standardımız ne ki onlardan ne bekliyoruz.

ve ayrıca söylemesem içimde kalır. hani övdüğümüz köy enstitüleri öğretmenleri var ya (iyileri tenzih ederim), geçen annem öğrencilik zamanını anlatıyor. köyde okula giderken devletin çocuklara dağıtılsın diye yolladığı fındık, üzüm, incirleri kutu kutu öğretmenlerin kendi aralarında paylaşıp evlerine götürdüğünü, hazırlayıp dağıtmaları gereken süt tozlarını çocukların eline verip altı yanan kazanın başına dikip üstünkörü hazırlatıp onlara dağıttırırken kendilerinin içerde çay keyfi yaptığından vs. bahsettiydi.

bu arada abim, yengem, eniştem, kuzenim, onun eşi öğretmen. ben de ucundan öğretmen sayılırım. öğretmenlere karşı özel bir ön yargım yok yanlış anlaşılmak istemem.

yemrem

@stavro çok katılmıyorum. dünya klasiklerinden, eğitim metotlarından bir haber; opera, baleyi geçtim tiyatroya hiç gitmemiş bir öğretmen çocuklara hangi bakış açısını aşılayabilir? Toplumlarda yaptığı görevle tüm gelişimi etkileyen bir kaç kritik meslek-kurum var. Siyaset, aile, öğretmen, akademisyen vb. Bunlarda topluca bir yozlaşma olduğunda tüm toplumu etkiliyor. Çünkü doğrudan bir neslin ve temel gelişiminin üzerinde etkili olan meslekler.

Sosyokültürel seviyenin düşüklüğünde işini iyi yapamayacağını düşünüyorum. Kastettiğim özellikle "fakirlik" olmadığı için "avamlık" kelimesini kullandım. Fakirlikten bağımsız bir kapalılık varsa o kişide, çocuğun tüm hayatını etkileyebilecek bir felakete dönüşebilir.

mimarbasi

İlkokuldaki iki öğretmenim üzerinden gideceğim.

1-3 arası : Kadın öğretmenimiz vardı, psikopatın vücut bulmuş haliydi, sürekli bizi döverdi, sınıfı 3 sıra şeklinde ayırır, çalışkan, orta, tembel şeklinde sınıflandırırdı. Kekeme arkadaşıma okuma sırası gelince, "bırak sen okuma tamam" der, geçiştirirdi. Fakir ve zengin ayrımı yaptığını da çok gördüm.

4-5 arası : Erkek öğretmenimiz; alemin kralıydı. Kendi zamanından feragat eder, öğleden sonraları bize ders verirdi, biz isyan ederdik o ayrı (anadolu liselerine hazırlık). Kekeme olan arkadaşım için özel alıştırmalar getirirdi. (ki 90'lar, internet falan hak getire). Yine aynı kekeme arkadaşım bir parça okuduğunda sonuna kadar beklerdik. Sporu (güreş) ve müziği(saz) bize sevdirmek için çok çaba sarf etmişti. Üzerimizde emeği çoktur. Sayesinde daha iyi eğitim alma şansına eriştim. Bu arada kendisinin tokat attığı tek kişi de benim, onu da hak etmiştim.

Hülasa iyi ve kötü her zaman var, olacaktır da, ama bu oran çağımızda maalesef, kötüden yana gibi.

De facto

bir öğretmenim sayesinde ortaokul yıllarında klasiklerle tanıştım. hala da kendisini iyi anarım. üzerimde çok emeği vardır. maalesef büyük kısmı devlete kapak atıp yatma derdinde. tanıdığım bir öğretmen, heyetten rapor ala ala yarım dönem okula gitmedi. kötüleri çoğunlukta diye düşünsem de okullarda dağıtılan kitaplar ne ki verilen eğitim ne olsun, o da var. yalnızca öğretmende bitmiyor iş. öğrenciler de eğitim sistemi de berbat.

nice tnetennba

Sosyal medya yoktu, bu yüzden haklarında bilgi sahibi değildik +1

Yoksa geçmişte de öğretmen kalitesi yüksek değildi, memleket ortalamasına bakın, bunları o eski öğretmenler yetiştirdi işte!

John Bloor

Devlet okullarinda 11 sene, devlet universitesinde(yuksek lisansi sayma hadi) 4 sene okumus biri olarak MEB bunyesinde calisan herkesin avam oldugunu, universite hocalarinin da en az yarisinin cahil cuhela torpilci oldugunu dusunuyorum. 87 dogumluyum, yani yeni bir dusunce degil bu. Her seyin kotuye gittigi son 10 senede muhtemelen avamlik katsayilari 100 katina cikmistir.

bos gezenin bos ustasi

Öğretmen lisesi mezunuyum. bizim okulda bir tabir vardı, hiçbir şey olamazsam öğretmen olurum. Gerçekten de öyle oluyordu okulda ne kadar başarısız öğrenci var ise hepsi şuan öğretmen.

belkider

bence (83lüyüm) avamlık artmış olmakla birlikte ayrıca ekonomik durum olarak daha iyiler.yani sadece sosyal medyada göze sokmak değil..önceden bu kadar gezecek edecek para kazanmıyorlardı ki. ha gezse nargile kafe derekesinde mi olurlardı? orası muamma.
nasıl yaniiii! diyeceksiniz de benim sülalem memur, babam da dahil.
90'larda mesela öğretmen 2 milyon lira maaş alıyorsa (15 senelik sınıf öğretmeni diyelim, ek dersi azdır fazladır yok meslek lisesi/pansiyonlu okulda hocalar fazla alıyor filan bunları hiç katmayalım) babamlar 3,5 alıyordu (bir KİT, yani devlette üniversite mezunu teknik memur) Şimdi sınıf öğretmeni 4 bin alıyor. Aynı KİTin aynı memuru 3,7 filan...öğretmenler çalışma saatlerine göre, diğer memurlara ve eskiye kıyasla çok güzel para alıyor. ayrıca okulda öğretmene çay vermesi için adam tutup onun parasını veliden topluyor filan...yani eskidendi o sınıfta soba yakan öğrencisinin saçını toplayan filan öğretmen. şimdikiler 1 dakika fazla iş yapmıyor.
AKP 1-öğretmen 2-imam 3-polise çalıştı 15 senedir. bu mesleklerde profil zaten düşüktü (öğretmenler nispeten daha iyiydi tabi) şimdi iyice leşleşti zira hiçbir şey yapmayıp 68lerle filan atanmak mümkün olan branşlar oldu senelerce. "devlete atanayım, ömür boyu yatayım" zihniyetinin tamamı da öğretmen oldu, haliyle. hatta 3 matematik yapmak için 2 sene kursa gittiler, yine yapamadılar... şimdi sistem tıkandı ya mesela bi dolu mezun var...başka bölümden mezun olanlar gidip çalışıyor. öğretmen olanlar bekliyor 2-3 sene atanana kadar.

niye ama

Avamlik demek kibar olur, ben sifat koysam siteyi kapatirlar.

Eskiden ogretmenin topluma ornek bir durusu agirligi olurdu, okuzu psikopati coktu ama civiyan ogretmen hatirlamiyorum. Alim kriterleri o zaman da bozuktu ama girdikten sonra duzgun durmaya calisiyorlardi. Simdikiler lise ogrencisi gibi davranis icinde.

Zaten butun meslekler icinde kendini bozamayan sadece muhendisler kaldi.

acemi
1

mobil görünümden çık