Birkaç zamandır artık yaptığım işi (özel bir kurumda matematik öğretmenliği) ömür boyu yapacak gücü bulup bulmayacağımla ilgili sorularla yüzleşmeye başladım. Yaptığım işte mutlu olsam da maddi anlamda tatmin olmuyorum. Dahası yaptığım iş de beni tatmin ediyor mu emin değilim, yani bu işi yapıyorum ama her şeyimle mesleğime bağlı olduğumu söyleyemem. Sınıfın içine girince 40 dakikada sergilenebilecek en yüksek performansı sergilemeye çalışıyorum fakat yaptığım iş sınıfla bitmiyor. Öğrencilerin sorunları, diğer öğretmenlerle yaşanan (ama hiç içinde olmak istemediğim, içine girmemek için uğraştığım) diyaloglar, yönetimle yaşanan fikir ayrılıkları, aldığım maaş, eğitim sisteminin sürekli daha kötü bir noktaya evrilmesi... Bütün bunları eğitimi, eğitimciliği ya da maaş tatminsizliği gibi noktaları tartışmaya açmak için yazmadım tersine Zihnimde beliren sektör değişikliği ihtiyacı için gerekli argümanların varlığından bahsetmek istedim.
Gelelim ne yapmak istediğime, hiçbir bilgim olmasa da yazılım, algoritmalar vb şeyler ilgimi çekiyor. Daha önce matematikten mezun olan arkadaşlarım var yazılım işinde çalışan ve söylediği de şu:çalıştığım yerde mezun olarak en çok matematikçiler var. Danışmak fikrinizi almak istediğim esas nokta ise şu:
1. Kod, algoritma yazımı vb gibi dallarda gelecekte en çok ihtiyaç duyulacak sektör hangisi? (Application yapmak, web sitesi yapmak gibi şeylerle ilgilenmiyorum)
2. Kısa sürede kendini bu konuya adamak isteyen birine neler önerirsiniz?
3. Mesela data mining şu ana kadar ilgimi çeken dallardan bir tanesi. Ben şu işi yapıyorum ve gerçekten heyecan verici diyebileceğiniz dalları merak ediyorum.
Şimdiden teşekkür ederim.
Yazilima gecince is analisti,testci,proje yoneticisi,mudur,direktor,cto ile ugrasman gerekecek. Her sabah 15 dk ictima var. Dun ve bugun ne yaptin diye hesap veriyorsun.
Bu is zaman biter sorusunu gunde 3 kere duyacaksin. Niye bitmedi diye toplantida sorup duracaklar.
Keske hayatimda sadece veli ve ogrenci olsaydi diyeceksin.
başka bir cevap var mı?
Ben de yakın zamanda sektör değiştirenlerdenim. Farklı bir mühendislik alanından yazılıma geçtim. Çok klasik olacak ama ilk olarak tespit etmen gereken şey yapacağın işi sevip sevmemen o işle ilgili heyecan duyup duymaman. Sevdiğin zaman zaten zorluklarını pek görmüyorsun. Ya da seni çok etkilemiyor.
1. şart İngilizce. Eğer tamamen data mining, machine learning gibi alanlara yöneleceksen bu alanlara uygun programlama dillerini (örneğin python) ve bu alanların konseptlerini öğrenerek işe başlayabilirsin.