herkes olaya dramatik yaklaşmış fakat benim merak ettiğim bu insanların tam olarak nasıl donduğu. olay anladığım kadarıyla şöyle: bir pusu operasyonuna çıkılmış ve kötü hava şartları nedeniyle tekrar iptal edilmiş. havadan tahliye sağlanamamış karadan destek gitmiş fakat ulaştıklarında 2 kişiyi donarak bulmuşlar.

entry'lerde biri demiş ki ateş yakamazlardı bu sefer pusuya kendileri düşerdi. peki öyle diyelim. peki teçhizatları yok mu giyim kuşam anlamında, kötü hava şartlarına göre helikopterin gelemeyeceği de ihtimaller arasında yok muydu? millet everestte kamp atıyor mesela teçhizatlar sayesinde daha kolaylaşıyor bu tarz şeyler. kısacası ihmal falan mı var onu anlamaya çalışıyorum. mesela uyku tulumu gibi bir şey de yok fotoğrafta bir örtü gördüm sadece. ve diğer merakım uykuda mı donmuşlar. hiç bu kadar soğuk ortamda bulunmadığım için tahayyül etmeye çalışıyorum.


 

ben askerdeyken benden 3 4 yaş büyük kırık bi uzman çavuş vardı. sıyrıktı yani, askerliği de sevmiyordu, bi gün sordum, niye uzman oldun dedim.

ben 18 ay doğuda askerlik yaptım, 18 ay dağda kaldım, her gün 12 saat kar içinde pusuya yattım, askerlik bitti alışamadım, ortama ayak uyduramadım o yüzden oldum dedi.

yani şartlar o kadar değişik olabilir ki, giysi de kurtarmaz ekipmanda.

askerlerin taşıdığı ekipmanlar duruma göre değişir.

hiç bişey taşımayan silah, hücum yeleği, piyade tüfeği faln taşıyorsa 5 tane şarjör, hücum yeleğinin arkasında kasature ve matara, sırtında da panço olur.


eğer çantayla çıkacaksa, çantada temiz çorap, iç çamaşırı(kendisine bağlı isterse almaz), kumanya, çay , çikolata, kola, su, uyku tulumu, panço, bir de çok soğuksa karotex denilen soğuk iklim giysisi dağıtılır.

ayrıca doğuda askerlik yapan operasyona çıkan askerlere sürekli giysi takviyesi yapılır, çorap, don atlet, kışlık yün içlik, kazak, kışlık alt yün içlik, kumanya, bunlarda sınır yoktur yani. üstü başı mı yırtıldı çat yenisini verirler, bi daha verirler bi daha verirler oralarda hiç bişeye acımazlar malzemeymiş mühimmatmış. her operasyona çıkmadan önce tamamlanır bunlar, kimseyi giysisiz teçhizatsız bırakmazlar.


şartlar çok insana göre değişiklik gösterir, havanın ne kadar sertleşebileceğini tahmin edemezsin, sen bu tür şeylerden anlarsın, kendine kar sığınağı kazarsın, kurtarırsın, bilmeyen adam çadır içinde bile donar.

osman pamukoğlunun kan uykusu belgeselinde soğukla ilgili anlattıklarına bak.

dağda mesela kışlada nöbet tutuyorsun, geceleri buz gibi, adamlar ne yapıyor, gündüz ateş yakıyor kocaman kocaman kütükleri köz haline getiriyor, sonra mevzi içine atıp üstünü örtüyolar sabaha kadar sıcak oluyor ortam ama operasyon olunca dediğim gibi herşey olabilir.

bizim duymadığımız binlerce çok değişik acayip olay olmuştur buna eminim ben. arkadaşlarımdan o kadar değişik şeyler duydum ki insanın aklının alası gelmiyor.

killerbee

tam bir saçmalık tedbirsizlik boşvermişlik yaw o askerler yanlarında düzgün kışa uygun techizat olsa donarmıydı?
uzaktan davulun sesi hoş gelsede ortada büyük bir sorumsuzluk olduğu gün gibi açık suç o askerlerde değil o askerleri oraya tedbirsiz şekilde gönderen komutan subay astsubay bölük komutanı her kimse ondadır ceza alması gerekir

baknedicem

hocam işler karışık ve görünen o ki yakın gelecekte biz gerçeği bilemeyeceğiz. Yani olay bir teknik eksiklikten kaynaklanabilir, ama bu TSK'nın bunu tedarik etmemesinden değil, o askerlerin öngörmemesinden/planlayamamasından olabilir hani. maalesef küçük ihmaller/disiplinsizlikler (bu askerler öyle yapmıştır demiyorum) böyle acı sonuçlar doğurabilir. demem o ki ihmal varsa bile bu askerlerden kaynaklanabilir.

Yakın bir arkadaşım 2 yıl önce şehit düştü. Teröristlerle karşılaştığı anda silahı tutukluluk yapıyor ve ne yazık ki şehit düşüyor. Kendisi PÖH'dü. Ne yazık ki küçük bir ihmal onun canına mal oldu. Bu askerler de JÖH, aklımıza gelmeyecek küçük bir şeyi ihmal etmiş olabilirler ama dediğim gibi bunu bilemeyeceğiz.

giovanne

@baknedicem durum öyle kolay değil. olaya ne yazık ki dramatik yaklaşıyorsun. hava ve koşullar belli ise öncesinden üstüne vs. bakmaksızın o askerler gereken teçhizatı yanlarına almalıydı.

giovanne

hiç boşuna tartışmayın bu olayın aslını bilmiyoruz öğrenemeyeceğiz de.

yanlız şunu duydum.

tim dağda gidiyor, en önünde dedektörcü var, mayın arıyor, peşinden de tim tek sıra halinde gidiyor.

elemanın üstünde çelik yelek var, eleman çelik yeleğin içindeki kevlar plakalar ağır diye, git sen sök onları kışlada bırak, yerine de belli olmasın diye beyaz köpük koy önlü arkalı.

askerlerin kendi ihmali de olabilir, başka türlü bişey de.

killerbee

Hazırlıksız yakalanmışlar, haberler öyle diyordu.

zxcd

@giovanne kardeşim bizde doğuda askerlik yaptık sınırdaydım ben hangi asker habersiz fazladan teçhizat alabilmiş yaw nerde gördün sen askerde bir mermi bile fazla alamassın değil techizat ne verirlerse komutan ne emrettiyse odur
büyük bir hata var ortada bu şekilde ört bas edilemez

baknedicem

şehitlerimizin ikisi de uzman çavuş ve jandarma özel harekattanmış.

bu insanlar ciddi bilgi ve tecrübe sahibidir, kolay kolay yaş tahtaya basmazlar, ön göremedikleri beklenmedik bişey olmuş olmalı. aldıkları eğitimler hiç yabana atılacak gibi değil. malzeme konusunda da sıkıntı yaşanmaz sonuçta uzman çavuşlar.

er erbaş olsa anlarım da, bu türlü aklım almıyor yani.

muhtemeln uyudular ve sonradan hava aniden sertleşt, farkında bile olmadan hipotermiye döndüler, gördüğüm bir fotoğraf var 2 asker uyuyor üstlerinde de battaniye gibi bişey vardı, e bu havada battaniye ile yatılmaz battaniye altında uyku tulumu vardır.

killerbee

Oncelikle o fotolarla olayin bi alakasi yok. O fotolar tik almak icin kac yildir paylasilan seylerden biri.

Ikincisi olayi bilmiyoruz ama soguktan cok kolay etkilenirsin, istedigin kadar techizatin olsun isi kaynagin yoksa ve islandiysan bittin.
Ben oyle bi dag kampina gittim, ustumde profesyonel cadir uyku tulumu oldugu halde titreyerek milleti uyandirdim.

Yerde kar varsa tipi varsa ates falan da yakamazsin piknik yeri degil ki orasi kuru odun falan olsun. Bu is cok hizli olup biter.
Ustu degistirildigi halde adamin titremesine bak 2.10cu saniye
youtu.be

Birkac sene once isparta komando okulunda da ustegmen sehit oldu.
Ki orasi okul, operasyon degil bisey degil sadece egitimde oldu bu.

Osman pamukoglu anilarinda sikintiya dusunce tufek dipcikleri yaktirdigindan bahsediyordu. Tahta dipcik bile yokki neyi yakacaksin en fazla cantani yakarsin.

acemi

argüman verilmiş diye söylüyorum. dağa çıkanlar tüm eşyalarını kendileri taşımıyor. her bir kişi için on adam eşya ve yemek vs taşıyor. yani hem askeri ekipmanları taşıyayım hem de kamp malzemesi taşıyayım dediğinde inanılmaz bi yük ortaya çıkıyor. yani tam donanımlı olmak ve tek başına her şeyi taşımak zor görünüyor.

sttc
1

mobil görünümden çık