yada ne bileyim bi film hakkinda millet konusuyor, baba burda xx'e selam cakmis, karakterin yasadigi dilemma muthis yansimis so what yani?
efendime soyliyim dadaist bir resim var. agiz, burun, got, bas birbirine girmis. millet hayran hayran bakiyor. noldu simdi? sanatci kendine bir dunya yaratip onu aciklamissa banane bundan?
bisey komikse, duygusalsa, estetikse neden saf haliyle ifade etmiyorlar da boyle sacma sapan dolambacli yollarla ifade ediyorlar?
lutfen aydinlatin beni.
Bazi sanatlari sen anlamiyorsun, bazi sanatlarinsa gercekten ici bos. Fazla kasma yani.
okuman lazım
Yeterli bilgi birikimine sahip olmadığın için anlayamıyorsun.
Croce’nin sanat eleştirisinde sezgisellil var ve siz iç güdüsel olarak bu şekilde anlamaya çalışıyorsun.
Croce bunu ortaya attığında modern sanat daha yeni filiz vermişti aradan neredeyse bir yüz yıl geçti.
O bilgilere sahip olmadan anlaman mümkün değil. Gerçekten merak ediyorsan okuyabilirsin.
Bugün sanat eleştirisi max raphael baz alınıyor. Sadece sezgisellik çok geride kaldı ve demode.
İzleyici olarak eğer yeterli birikimin yoksa bunun bilincinde olmam ve bazı şeyleri eleştirmemen gerek.
O referansı bilmiyorsan sadece adını duymuş yanda işine anlamadan baktıysan o inceliği anlayamamışsan bu işin sorunu değildir. Zaten sanatçının hedef kitlesi içinde değilsin. Sen anla diye yapmıyor.
Duygusal haz değil düşünsel hazza sahip olanlar için yapıyor
fasulyek +1
sanat dediğimiz şey bir tür bilim aslında. sanatsal dergiler kitaplar okumak lazım. yoksa basit izleyici olarak kalmak durumundasın.
O ağzı burnu birbirine kaymış dediğin tablolar genelde Picasso'nun eserleridir. Bu tekniğin adını bilmiyorum ama beğenilme sebebi; sanatçının o "şeyi" çizecek kafaya ulaşmış olmasıdır. Kolun birinin ters olmasını gören herkes çizebilir ama o yaratıcılığa herkes ulaşamaz. Çünkü bir şeyi çizmeden(boyamadan) önce onu kafanda canlandırman gerek. İşte bu hayal gücünün aşmışlığı bir çok insanı etkiler ve takdir görür bu eserlerin bazıları.
Örnek: photos.app.goo.gl
Kadına dikkatli bak bu bir Picasso tablosunun fotosu, evimde asılı duvarda. Bu karmaşıklığı kafanda oluşturup bunu görsele dökmek için eşsiz bir hayal gücü gerekir. Yoksa öğrenciler bile bakarak yapabilir aynısını. Mesele o değil yani.
Diğer konularda da emin ol bu tip arka planda takdir görmeye değer şeyler vardır.
Bir şeyi beğenmek için bazı kriterler vardır. Bunlardan biri mesela herkesin o şeyi beğenmemesidir. Sen ben beğenirsek zaten o şey özelliğini yitirmiş demektir bazı kişilerce.
Yine bir şeyin beğenilmesi için üstünde çok fazla emek, bilgelik, efor sarfedilmiş olmalıdır ama aynı zamanda bu eforun gizlenmiş olması da gerekir. Sanat bazı durumlarda budur işte.
sanatcı özgür üretebildiği zaman ifadesi de o derece kişisel oluyor. biz soru sormayan, merak etmeyen ve hayal kurmayan bir yapida yetistirildigimiz için sanata bakış açımız çok düz. özgür irademiz olduğunu düşünmüyorum. sunulan seçeneklerden tercih yapıyoruz sadece, bu da bizi güvende ve iyi hissettiriyor kendi kararlarımızı verdiğimizi düşündüğümüz için. müzik zevki bile turkiyede bu kadar kısıtlı iken, modern veya klasik sanatlara ilgi alaka duymamak ve anlamamak çok normal. resimden hiç anlamam ama firca darbelerini incelemeyi çok seviyorum, vuruş açısı, kabarık boyalar. farklı renk boyaların katman katman hali. ama ressamın ifade ederken hangi yolu tercih ettiğini neyi resmettigimi anlamak için biraz bilgili olmak gerekli hem teknik hem de yapıldıgı dönem hakkında.
marilyn manson su anda bu kadar unluyse, zamanında menajerleri onu özgür bıraktığı içindir. kafasına göre takılmış herif. adamların doğal hali bu. sanatın her zaman güzel olması gerekmiyor
hoaxes.org
en.wikipedia.org
Özet: Maymuna resim yaptırıp çaktırmadan sergiye koyuyorlar. Eleştirmen birkaç tip resimleri öve öve bitiremiyor.
Bu tabii ki modern sanat çöptür manasına gelmez fakat belli bir kısmının çöp olduğu gösterir. Yani maymun elinden çıkma bir şeyi ayırt edemiyorsun, bu biraz kötü. Tabi bazıları da diyor ki: "Maymunmuş insanmış yapay zekaymış sanatçının bir önemi yok, sanat izleyici insanın o şeyi sanat olarak algıladığı ve onun üstüne duygusal düşünsel yorumlar yapmaya başladığı anda başlar." Falan filan. Bu tartışmalar bitmez.
Bunu Ben de Yaparım! / Modern Sanat Kullanma Kılavuzu
Christian Saehrendt
bunu aokumalısın.