Gomlek pantolon vs. Ustalik var diyelim. Bir dikis makinesi yeterli mi ham kumasi alip kiyafet dikmek icin? Bir gomlegin uzerin farkli yerlerde farkli dikisler var cunku gordugum kadariyla. Sanirim manset kisimlarini cift igneli makineyle dikiyorlar falan.
Tek makine ile mumkunse nasil bir makine gerekir?
Dikemezsin cok zor is vs. cevap degil, makine acisindan soruyorum evde terzi var diyelim. Teknik olarak mumkun mu?
Tesekkurler.

Edit: Bir de boyle bir isin asagi yukari kar paralik bir makine is gorur?

 

Asıl zor olan kısım kalıp çıkarmak. Ama dikiş kısmı problem değil. Örneğin reçme olması gereken yerleri çima yaparsın gibi çözümler mevcut. Kalıp doğru olduktan sonra gerisi makinadaki ustalığa kalmış.

reanarchy

Düz dikiş için ayrı makine, overlock için ayrı, hatta ilik düğme için ayrı makine lazım. Elbise dikeceksen reçme de lazım olur.

Abartırsan cep açma makinesi bile ayrı, yaka için de özel makine var diye hatırlıyorum.

John Bloor

evet, teknik olarak mümkün. piyasadaki bir cok makinenin farkli dikis ayarlari var. ilik dügme aciliyor. recme ve overlok gibi makinelerin yaptigi islemlerin benzerleri dogru ayar ve ayakla normal bir makineyle de halledilir.

pilav

evet teknik olarak mümkün, arkadaşım bimden aldığı makine ile dikiyor kendine.

damla sakızlı dondurma

Merak edip devren satılık terzi ilanlarına baktım :)

Hemen hepsinde düz makine, overlock ve reçme var en az. Çoğunda ikişer tane var.

John Bloor

ofiste bir kız çalışıyor.
dışarıdan elbise almıyormuş, her şeyi evde kendisi dikiyor.

teritori

Annemden kalma elektrikli bir makinem var, ben bile dikebiliyorum. Usta biri uçurur. Pek çok ev terzisi bende olan makinanın daha basit halini kullanıyor. Bir de overlok olsaydı üfff.
Cevap: mümkün tabii.

SiyamkedisiZorro

Evet tabii ki mümkün. Ben pantolon, bluz, elbise, manto, trençkot.. hatta abartıp mayo bile diktim kendime. Manşet, yaka kenarlarındaki gibi çift dikişler için çift dikiş iğneleri var. Ben pek tercih etmiyorum çünkü iğne aralığı sanayi tipi kadar değil, ev tipi makinede iki iğne aralığı daha dar oluyor çıkan sonuç hoşuma gitmiyor. Çift iğneyi bebe giysilerinde filan kullanıyorum, yetişkin giysilerinde çift dikişi iki kez dikerek yapıyorum.

Ev tipi makinelerle penye, jarse gibi esnek kumaş zor çalışılır, iyi usta olmak lazım, bir de kot paçasının dış yan kenarı gibi yerleri dikemezsin iğne batmaz kırılır. Onun dışında her kumaşı çalışabilirsin.

Overlok da olursa çok daha güzel olur ama şart değil. Çözümleri var (zigzag dikiş, fransız dikişi, zigzag (sürfile) makası gibi) ( Ev tipi makineler için overlok ayağı üretmişler, pek tavsiye etmem çok kullanışlı değil)

Reçme makinesi penye ve jarse ağırlıklı ve çok çalışacaksan olabilir, düz kumaş çalışacaksan arada bikaç jarse penye olacakca hiç gerekli değil. Kenar basarken çift iğne kullanırsın olur biter.

İlikleri ilik ayağıyla açabilirsin, ayak olmadan da sabunla çizip açabilirsin.

Seri çalışmayacaksan, kendine, tanışlara filan kıyafet dikeceksen makinenin sanayi veya özellikli olmasına hiç gerek yok. Ben epeydir 57 tarihli ayaklı sınger makineme motor taktım, herşeyi de gayet güzel yapıyorum (zigzag dikiş hariç)

Evde terzi olmasa da kendin sıfırdan başlayıp süper şeyler üretebilirsin. Dikiş seversen çok zevklidir. Yalnız sabır lazım, ortalık dağıldı vs dememen lazım, bozuk olunca tekrar denemen lazım vs.

hayat aklini konusacak bir filozof uret

erkek takım imkansız, özellikle ceket. ceketin çok büyük bir kısmı elde dikiliyor. kalıp çıkarması da aşırı zor. hatta kalıp çıkarmanın bildiğin formülleri var, çoğu terzi çıkartamıyor günümüzde, mevcut pantolonu ceketi kesiyor, onun üstünden ölçüp yalan yanlış yapıyor. o yüzden iyi terzi olmak da çok zor, bulmak da çok zor.

benim çok başarılı terzi bir tanıdığım var, adam 60 yaşında 40 senelik erkek terzisi, ustası ermeniymiş(kocamustafapaşa da) adam kalın kalın kitaplar göstermişti, bir sürü formülü vardı her ölçünün, her erkek kalıbının. şöyle düşün adam senden bi boy bi bel ölçüsü alıp, sadece bu ölçülerle çok şahane pantolon yapabilmesinin sebebi de bu tür hesaplamaları olması.

ama basit şeyler dikersin, kadın pantolon, etek, bluz gibi. annem çok güzel şeyler dikiyor, ilk bir iki diktikleri çok güzel olmadı ama ondan sonra çok şahane şeyler çıkardı kendisine, kaban, pantolon, bluz gibi şeyler.

yani önemli olan erkek mi yoksa bayan mı olacağı?

ilik açan ve değişik dikiş ayarları olan singer bir makina yeterli.

urun.gittigidiyor.com

mesela bunu bile dikiş sayısı çok fazla.

killerbee

Kadınsan daha kolay burda dergişerinden şstedşğin şeyin kalıbını çıkartıp dikebilirsin.
Ayrıca bir kaç dolarak kalıp satan tonla site var.
Söyledikleri gibi ceket zor ama imkansız değil.

fasulyek
1

mobil görünümden çık