fragman gibi bir şey. az çok ip ucu veriyor sadece.
Bunun da iki türlüsü var kişinin kendisini hiç gizlemedigi alenen kendisi gibi olduğu platformlar var. Fakat kastetiginiz bu değil sanırım. Öteki mecralar da (facebook,twitter vs) her zaman suistimale açık alanlar. Ama yine de ben gerçek hayatta bir insanı ne kadar taniyabiliyoruz diye sormak istiyorum.
o kadar kolay değil bence. sadece eğitim seviyesi hakkında fikir edinirsin. birde abazanlığını belli eden amcaları ortaya çıkarırsın.. ilgi meraklısı kadınlar da buna dahil.
Çok ciddi bilgi kaynağı. Kendi paylaştığı özelinde değil, onun adına paylaşılanlardan gidilmeli.
tamamen kişiye bağlı. çok farklı kişileri takip edip alakasız şeyler de paylaşabilir birisi. hele tr gibi siyasi paylaşımların çok titiz yapıldığı ülkelerde. ama yine de türklerin çoğunluğu kişisel eğilimlerini yansıtan bilgiler sunuyorlar twitter ve instagram'da işte aşk acısı, mesleki eğilimler, sanat ve spor beğenileri falan.
Epey bir fikir veren bir alan. Bayagi bir karakter analizi yapabiliyorsun ve buyuk oranda isabetli oluyor. Soyle ozetleyeyim, birini uzaktan taniyacaksak sosyal medyadan daha iyi bir arac yok. Daha iyisi birebir karsilikli vakit gecirmek oluyor. Ki bunun da istisnalari var, bazen sosyal medyadan reelden daha iyi taniyabiliyorsun. Insanlar herkese karsi ayni davranmaz, orjinalini yansitmaz her zaman. Hatta cogu zaman.
İnsanı tanımak için yeterli değil ama olmayacak insanla baştan iletişmemek açısından iyi olabilir bence. Daha doğrusu, pozitif değerlendirmede etkisi olacağını pek düşünmüyorum ama negatif değerlendirmede etkili olabilir.
Uç bir örnek vereyim. Düşün ki koyu AKP’lisin. Hoşlandığın kızın profiline giriyorsun; Cumhuriyet yürüyüşleri, Muharrem İnce videoları falan. En baştan “Biz birbirimize göre değilmişiz” denebilir. Bir arkadaşım hoşlandığı adamın profilinde en sevdiği filmin Celal ile Ceren olduğunu görmüş ve itici bulmuştu örneğin. Farklı dünyaların insanıysanız, bir dereceye kadar o anlaşılabilir.
Onun dışında çok faydalı olmayabilir. Örneğin, ben sinirli, aniden parlayan insanların yanında gerilirim ve rahat edemem. Arkadaş olarak bile çok yakın olmak istemem. “Kimbilir ne zaman neye zorlayacak” diye tetikte dururum. Kimse sosyal medyaya aniden sinirlendiği anı ya da gündelik şikayet ettiği her şeyi taşımıyor ki. En fazla espri anlayışımı uyup uymadığını görebilirim paylaştığı komik şeylerden, dünya görüşünü falan az çok anlarım. Yine de açık kapı bırakmak gerek insanlara kendini anlatması için bence.
Soruyu biraz da romantik bağlamda anlamışttım ama normal insanlar için sosyal medyada aşırı bir hareketi yoksa tanıdığımı sanmıyorum. Benim bir arkadaşım var, gelinlerin tatlı telaşı ve sunum manyağı. Sürekli mutlu aile fotoğrafları, kocişler havada uçuşuyor. Dışarıdan görsem ıyy derim ama tanıdıklarımdan da bu kız kadar herkesin yardımına koşan kişi az. Evet, sunum telaşı var ve erkek olsam onun sevgilisi olmak istemem ama beni arkadaş kabul ettiği ve yanımda olabildiği için çok şanslı hissediyorum kendimi. Hani, sosyal medyasını görüp tanımamazlık etseymişim büyük bir insanı kaçırırmışım. Sunumlar, kurabiyeleri oturttuğu sandalyeler ona kurban olsun.
Bu insanın kabuğu; içini ve çoğu önemli kısmı sosyal medyadan anlayabileceğimi sanmıyorum. İyi veya kötü bir önyargı veriyor ister istemez de ve uç politik görüş veya uç hayat görüşleri anlamında büyük olasılıkla haklıdır da, bunun dışında sosyal medyadan tanımamak için çaba göstermek daha güzel bence.
internette, orada burada aşırı duyarlı, romantik, hassas görünen insanların aldattığına şahidim. genellikle tam tersiyle karşılaşıyorum. kadınlarda da benzerlerine denk geldim.
duyarlı kısmını açayım. kedi köpek için sürüyle ilan paylaşıyor, evinin önündeki yaralı hayvan için bi şey yapmıyor, gibi.
kadınlar günü paylaşımı yapıyor, eski sevgilisiyle dövüşmüşler, gibi.