Biraz önce başka bir arkadaş şu belgeseli paylaşarak bir soru sormuş:

www.youtube.com

Ben de izlemeye koyuldum ve ilk birkaç dakikasında zaten kafamı kurcalayan bir şeyle karşılaştım. İlk hücrenin oluşumundan bahsediliyor ve daha sonra o hücrenin kendini klonlaması anlatılıyor. Hücrenin kendini klonlama “kararı” alması nasıl gerçekleşiyor? Bu da organik moleküllerin rastgele bir araya gelip hücreyi oluşturması gibi bir süreç mi? Genlerin mesajları ve talimatları ilettiği söylenmiş mesela, bu nasıl gerçekleşiyor, o görevi nasıl ediniyor o moleküller? Mesela o tek hücrenin tesadüfen kendini klonlamaması durumunda asla çok hücreli canlı durumuna geçilemeyecekti öyle mi?

Bu konuya meraklıyım ve bilim ne derse onu doğru kabul etme eğilimindeyim. Aydınlatırsanız sevinirim.

 

Bu sorunun cevabini tam olarak anlamaniz icin biyokimya ogrenmeniz gerekir. Bu sureclerin hepsi molekuler surecler. Kimsenin karar aldigi falan yok. Aslinda olay kimyasal tepkimelerin gerceklesmesinde sakli. Ornegin, yangin dedigimiz sey oksijen ile iliskili, ortamda oksijen oldugunda ve baska birtakim kosullar gerceklestiginde yangin cikiyor ve bu bir kimyasal tepkimenin sonucu. O hucrenin kendini klonlamasi da benzer sekilde bir dizi tepkimenin gerceklesmesinin bir sonucu. Bu tepkimeler genellikle birbirini tetikliyor zaten.

Konuyla ilgiliyseniz Lehninger Biyokimya kitabinda canliligin baslangici cok guzel anlatilmisti. Internetten bulabilirsiniz.

evrim halkasi

Evrimin, canlının hücrenin öncesinde hiçten nasıl bir evren oluştu onun üzerine ortaya atılan teorileri düşünmen anlaman gerek.

evren 'altın koşullar'ın sonuçlarının bir birikimi şeklinde düşünülebilir:

www.ted.com

idexo

olayı şöyle düşünün bir sürü hücrenin bir şeyler yaptığını ama en sonunda bölünme hareketini yapanların yaşamlarını devam ettirebildiğini; yani karar alma diye bir şey yok herkes bir şeyler deniyor tutturanlar yaşamlarını bölünerek uzatabiliyorlar; tabii bu deneyler milyonlarca yıl sürebiliyor, tesadüf ama o kadar zor bir tesadüf değil. Bir kumarhanede milyon kere kolu çekseniz illa ki birden fazla kez kazanırsınız gibi düşünün.

gezegen olan pluton

@gezegen olan pluton çok güzel anlatmış. Evrimle alakalı okumaya devam ettikçe zaten ana fikrin bu olduğunu göreceksiniz. "Bir kumarhanede milyon kere kolu çekseniz illa ki birden fazla kez kazanırsınız gibi düşünün." bu düşünce tarzı, evrimde takıldığınız her noktada sorunuzu cevaplandıracaktır.

Niye 2 gözümüz var? Aynı soruyu sorunca cevabınızı alırsınız. Çünkü 2 gözü olmak, doğada avantaj sağlamış ve 1-3-etc gözü olanlara karşı bize üstünlük vermiş ve soyumuzu devam ettirebilmişiz (örneğin basitliğinden ötürü kusuruma bakmayın). Ana mantık bu.

gonion

Evrim canlılığın nasıl oluştuğuna, fiziksel anlamda maddenin içinde canlılığın nasıl hasıl olduğuna cevap vermez. Sadece biyolojik bir süreci ifade eder.

İzleyiniz: youtu.be 10. dk’dan itibaren

levent bilgen
1

mobil görünümden çık