Yani bayburt a havalimanı yapacagina gübre fabrikası, hakkariye havalimanı yapacagina dev et süt üretim çiftlikleri neden yapılmıyor ?
Onlarıda yap işlet devret modeli ile yap zafer havalimani gibi bir yerden zarar edicegine kütahyadaki kuracagin kaucuk, petro kimya tesisinden zarar et hiç değilse kalkınır dışa bagımlılıgın azalır.
Sorumun neredi saçma? Nerede hata yapıyorum ?
proje oluştururkenki temel motivasyonları hizmet değil de rant, ondan.
sorun doğru fakat cevabı çok uzun :)
kısaca şöyle değerlendirebiliriz:
1. üretim ve alt yapı uzun vadeli dönüş yapar, günü kurtarma derdindeki iktidarlar buna girişmez.
2. havalimanı, yol vb projeler hızlı şekilde ortaya çıkar, göz boyaması kolaydır, kolay yoldan birini zengin eder.
3. çoook uzun zamandır ülkedeki egemen zihniyetin yarına yatırım yapma gibi bir derdi yok.
4. üretim ekonomisine geçmek zahmetli bir süreçtir. şu anda üretim yapmak istesek kullanacağımız know-how bile yok. (sıfır değil tabi ama çok az). hatta nitelikli insan gücümüz bile çok az.
5. 2001 krizinden çıkış için sunulan politikalar.
6. vb. vb. vb.
Daha pek çok madde yazılabilir, keza yukarıdaki maddelerin her birinin de kendi sebepleri yazılabilir.
iktidar partisi genelinde belli işler dışında iş yapabilecek insan yok. yani gübre, kaucuk, tarım, kimya tesisleri çalıştırabilecekleri kurabilecekleri kendi bünyelerinde insan, iş adamı yok. o sebeple kendileri yani kendi iş adamları o tür işlere hiç girmiyorlar bunun yerine yol, inşaat onlar için çok daha kolay işler. diğer türlü kendileri yapsalar bile ya çırak çıkacaklar ya batıracaklar vs. bu tür mühendislik işlerini bizim gibi insanlar yapabilecekleri için orada pazar oluşturmak istemiyorlar. çünkü mesela bana 10-15 milyon dolarlık pazar bıraksa (ki nerden baksan 20 ev falan) ben oradan yürürüm. bunu bildiği için hiç mühendislik içeren bir pazar oluşturmuyorlar. oluştursalar bile ihale ile mühürlüyorlar pazarı.
en iyi örneği güneş enerjisinde yaşandı. biz türkiye'nin her yerine yaparız dediler zaten yarısı inşaat içeriyor. yasaya göre gecekondu diker gibi tr'nin istedğin yerine ges kurabiliyordun geri dönüşü 6-7 sene. hemde devletten dolarla alıyorsun paranı. cidden mis gibi iş. özel sektör bir daldı bu elemanlara iki panel koyacak bir yer bile kalmadı. önce trafo kapasitesi yok dediler. sonra kanunu ve teşviki kaldırıp. mega bir ihale yapıp bir gruba tr'deki tüm yapım işlerini verdiler.
noldu şimdi? benim gibi insanlar için pazarı kapattılar ve bir A firmasına tüm işleri verdiler. hem benim gelişmemi önlediler hem A grubunu mutlu ettiler hemde kendileri kazandı.
mevzu bu yani. adamların kendi içlerinde mühendislik işlerini yapabilecek, çevirecek iş adamları yok. o sebeple o sektörleri açmıyorlar. yasa ile kısıtlıyorlar. teşvik ve taban fiyatları feasible olmayacak şekilde yasa çıkartalım sonra isteyen gruba feasible X fiyattan verelim. mantık bu.
@duna bu hükümetten o dediklerini beklemedek horozdan yumurta beklemek gibi kalıyor. Dediklerinde haklısın ama senin dediklerin benimkilerden daha utopik kalıyor.
Benimkiler daha gerçekçi hayaller olduğunu düşünüyorum.
@xoortant
yap işlet devrette kısa vadede devlettin herhangi bir kaybı yok. Hatta inşa sırasında ve işletme sırasında oluşan istihtam kısa vadeli kar bile sayılabilir.
Ayrıca şuandaki yatımlar ile ( havalimanları, köprüler, hastahaneler ) uzun vadede devlet endüstriyel tesislere nazaran daha fazla zarar ediyor. Uzun yada kısa vadede Anadoluya dagilmiş 10 tane çimento fabrikası kurma ihalesi tek başına zafer havalimanından daha karlı olduğunu dağdaki çoban bile biliyor.
Adamlar tüm sistemlerini rant üzerine kurmuşlar. Bunu degistirirlerse dagilacaklarını biliyorlar. Ayrica isteseler de bunu degistirebilecek egitim ve bilgiye sahip değiller. Yani eşek ölene kadar tepesinde oturup vuracaklar kırbacı.
@dedim dedim
abim güneş enerjisi işine girmek istiyordu. baya araştırdı. hatta en son bununla ilgili bir fuara gitti. orada ona, devlet verdiği sözleri tutmuyor, bizi baltalamak için uğraşıyor gibi. nedenini anlamıyoruz , oysa türkiye ye çok yararlı olacak bir sektördü demişler. nedeni anlattığın şeymiş demek :)