efenim şimdi business communications dersinde hayali bir reklam şirketimiz var. şirket krizde; mali durumu kurtarmak, yeni müşteriler çekmek ve tabi ki elindekileri tutmak istiyor.

biz de finans ve muhasebe departmanı olarak müşteri ilişkileri departmanının, insan kaynaklarının filan bulduğu çözümlere onay vereceğiz ve bunların ötesinde, kendimiz de birtakım önlemler belirleyeceğiz.

sorun şu ki birinci sınıfız, ilk işletme dersimiz ve hiç bir önbilgimiz yok. teyze bizi attı sahneye hadi sunum hazırlayın dedi ve gitti. biz de verileri filan kafadan hazırlayacağız. neler olaiblir bu sunumda? nerelerden yararlanabiliriz?

 

öncelikle kolay gelsin. madde madde anlatayım.

1. hocanız eğer iyi bir buscom hocasıysa sizin ne anlattığınıza bakmaz. nasıl anlattığınıza bakar. bakması lazım. business communications dediğin ders onu gerektirir. zamanında bizim sunumlarımızda insanlar bir senede 3 milyon dolar kar elde ediyorlardı. ama bunu bir anlatıyorlar görmen lazım. biz efendi gibi hazırladık. herşey gerçek verilere dayanıyor falan. bunları hazırlayacağız diye canımız çıktı. konuşmaları ezberleyemedik. sonra dd. aynı dersin devamında, biz de 3 tane var bu dersten, sayıları bir attık sorma. 500 ml'lik meyve suyunu 10$dan satacağız dedim. ama ezberim sunumun çok iyiydi. ba geldi.

2. esas soruna gelirsek öncelikle şirket krizde ise ilk çözüm kaynak kullanımının verimliliğini arttırmak. işten işçi çıkarmak, overtime premiumları kısmak, mümkünse sıfıra yaklaştırmak. bunları azalttıktan sonra yeni müşteriler bulmak. bunun içinde fiyatınızı düşürmeniz gerekiyor. fiyatı düşürebilmek için masrafları azaltmak gerekiyor. masrafları azaltmak da proje başına ayrılan kaynak ve insan sayısını azaltmak. tabi reklam şirketinde nasıl olur bu tam bilmiyorum. mümkünse şirkete para girişini arttırmak. öncelikle aklıma gelen eski müşteriler ile seri şeklinde reklam anlaşması ya da kontratlar. 5 serilik reklam kampanyası. %50 peşin, %10ar da reklamlar yayına girdiği vakit. yeni müşteriler çekmek için kaynağı arttırmak. müşteri ile ilişkile departmana tecrübeli işi bilen adamlar almak. sonuçta sonuçlar sizin ne diyeceğinize bakıyor. şu departmanın kaynağını 100 bin dolar arttırdım ama bana ilk etapta 750 bin dolar getirdi, 2 sene boyunca da 2 milyon dolar getirecek dediğinizde kimse bakmaz. belli masrafları azaltın, bazılarını arttırın sonra da bu beni bu kadar masraftan kurtardı, bu da bana bu kadar getirdi deyin.

lazımsa sunum sırasında yapacakların hakkında da tüyolar verebilirim.

ayiadam
1

mobil görünümden çık