temelde fark ne?
guc kazanma programlari mesela stronglifts 5x5'te guc kazanirken kas yapiyoruz. mesela estetik amacli kas yapmak kavrami ne tam olarak? set ve tekrar sayilari mi farkli? kaslar sadece goruntuden mi ibaret oluyor? guc kazanmiyor muyuz? veya birakinca daha mi cabuk kuculuyor?

nedir yani tam olarak? hangisi daha faydali? hangisi daha kisa surada daha etkili? farklar nedir tam olarak?

 

benzer şeyler ama aynı şeyler değil
en güzel örnek bruce lee aşırı kaslı bir vücudu yok(çok fit) ama adam inanılmaz güçlü yani 70 kilogramlık kas grubu ile 100 kg lık kaslı insan işini yapıyor kas hücrelerini büyütmektense verimini arttırmaya yönelik

ancak kas inşa etme farklı bir olay kas hücrelerinin büyümesi olayı illaki güçleneceksin ama güçlü kasla büyük kas aynı değil malum.

basond

Estetik amacli calismada kas kutlesini, hacmini arttirmak oluyor olay. Hacim arttirmaya calisiyorsun belli bolgelerde ve boylelikle estetik bir yapi kazaniyorsun. Gogus kalsari, omuzlar, biceps triceps falan genileyip disari dogru cikinca estetik vucudun oluyor. Bununla birlikte bel ve karindaki yaglari da yakarak tabii.

stavro

@angelus

guc programlarinin son donemde daha populerlestigini goruyorum sanki sebebi ne? daha dogru veya uzun vadeli oldugu mu kesfedildi sanki? sence hangisini tercih etmeyelim?q

baldur2

İkisi birbiriyle iç içe gibi gözükür, kesiştiği yerler vardır ama farklıdır. Güç kazanmak sinir sisteminin uyarılmasıyla elde edilen bir yetenektir, fiziki bir gösterge değil ama güç çalışması yaparken aynı zamanda kasları da uyardığın için kas inşası da yaparsın fakat kas inşası birincil amaç değildir, sadece güç çalışmasının ekstra bir getirisidir. Burada amaç en ağır kilolarla (1 rep max-5 rep max), düşük tekrarlarla (3-6), uzun set aralarıyla çalışarak sinir sistemini bu gerilime karşı direnç göstermesini sağlamaktır. Esasında buna güç çalışması diyoruz ama bu kavram yanlıştır, bu kuvvet çalışmasıdır. Güç dediğimiz kavram kuvvet*hız sonucu elde edilir. Yani en ağır yükü en kısa sürede kaldırdığında güçlenmiş olursun. En ağır yükü sadece kaldırabilme yeteneğin varsa, o zaman kuvvetin artar.

Kas inşası ise herhangi bir güç yeteneği gerektirmeyen, tek tekrarda kaldırılabilecek mevcut ağırlığın %60-70'iyle nispeten daha yüksek tekrarlarla (8-12) çalışıp kaslara hasar verirsen, kas inşa etmek için çalışma yapmış olursun ama kasların ne kadar büyürse büyüsün bu senin güçlü olacağın anlamına gelmez. Tıpkı sıska bir insanın güçsüz olmayağı anlamına gelmediği gibi. Misal 120 kiloluk bir Mr. Olympia'nın 100 kiloyla tek tekrar squat yapamayıp 50 kiloluk Çinli bir sporcu çocuğun 300 kiloyla squat yaptığı gibi.

angelus

Hangisi daha faydalı, hangisi etkili senin tercihine bağlı bir şey ancak benim şahsi düşüncem lifting gibi gri alanı fazla olan disiplinlerde aşırı araştırma sonucu analiz paralizine uğrandığı yönünde. 6 ay boyunca klasik 3*10 yap, ağırlığı da yavaş yavaş arttır, sonuçtan kesinlikle memnun kalacaksın. Ekstra arayışa girmeye lüzum yok bana kalırsa. Sadece süreklilik sağla, vücudun seni yönlendiriyor zaten bir noktadan itibaren.

fırt

Profesyonel değilsen, günlük hayatında hangisi işine yarıyorsa faydalı olan odur. Misal evinin 200 metre ilerisindeki markete arabayla gidip 10 tane poşeti elinde taşıyamayıp arabanla taşıyorsan, istediğin kadar kas inşa etmiş ol bir işine yaramaz. Günlük hayatta işine yarayan, fonksiyonel olarak seni rahat ettiren, yaşlandığında daha kaliteli bir hayat sürmene yardımcı olan çalışma, en iyi çalışmadır. Uzun vadeli düşünmek lazım.

angelus

o degil de ben angelusa cevap yazdim benim cevabim nasil angelustan once cikti? silip tekrar mi girdin angelus?

baldur2

Bu bir bug.

angelus

Kuvvet çalışan bir adam bir vücut geliştirmeciyi güreşte devirebilir, ya da bir bilek güreşçisi aynı kişiyi bilek güreşinde kolayca yenebilir. Sen ne istiyorsun? Dar tişörtten taşan Hacimli kollar mı, vurunca yamultmak mı?

yirmisantim
1

mobil görünümden çık